11-10-2016

Een onwrikbare toestand

Een onwrikbare toestand

Het ontwerp van het menselijk lichaam is duidelijk gericht op één doel, namelijk: beweging. Vandaar dat het zo vernuftig is. Kogelgewrichten die in allerlei richtingen kunnen bewegen; banden en spieren die ervoor zorgen dat we kunnen buigen, strekken, hurken, knielen en alle kanten op kunnen draaien; een fantastische steun in de vorm van onze ruggengraat, met wervels die zich in allerlei bochten wringen om al deze verschillende bewegingen mogelijk te maken.
We zijn niet alleen gebouwd om te bewegen, maar net zoals een hond een paar keer per dag moet worden uitgelaten, móét ons lichaam bewegen om goed te kunnen functioneren.
Maar ergens in de loop van de twintigste eeuw zijn we dit belangrijke doel uit het oog verloren. De leefstijl waarin vele uren van beweging werden afgewisseld met korte pauzes, heeft plaatsgemaakt voor een patroon van urenlang stilzitten – aan een bureau, op weg naar ons werk, voor de tv – afgewisseld met een paar korte uitbarstingen van beweging.
Het moderne leven en de komst van elektronische apparaten hebben kinderen en volwassenen ertoe aangezet om overdag, op school of op het werk, aan een stoel vastgeplakt en aan een scherm gekluisterd te zitten, en daarna ’s avonds aan een bank en weer een scherm.
We zijn als renpaarden die dag in dag uit op stal staan, en zich afvragen hoe ze ook alweer moesten rennen.
Geen wonder dat ons lichaam – en met name onze rug – luidkeels klaagt. Maar liefst 80 procent van ons zoekt op enig moment medische zorg voor rugpijn. Elk jaar gaan wereldwijd 13 miljoen nieuwe patiënten naar een arts voor chronische lage rugpijn. In Nederland maken 3,4 miljoen mensen per jaar gebruik van een fysiotherapeut.
Dat komt niet doordat we ouder worden. Therapeut Esther Gokdale, die onderzoek deed onder inheemse volkeren, ontdekte dat mensen die bij het ouder worden regelmatig bewegen, lenig blijven tot ze in de tachtig of negentig zijn.
Rugpijn is niet langer het exclusieve domein van ouderen. Oefentherapeut Nicole Parsons vertelde ons dat ze de laatste tijd regelmatig door haar volwassen patiënten gebeld wordt met de vraag of ze de nek en rug van bijvoorbeeld hun zeven jaar oude kind kan behandelen. Kinderruggen lopen vast doordat ze urenlang achter hun computer of tablet zitten.
Veel moderne oplossingen, bijvoorbeeld de walkdesk (een ‘loopband’-bureau), verbeteren de situatie wel, maar nemen het probleem niet weg. Dat komt doordat de hele dag staan in plaats van zitten de kern van het probleem niet oplost: onze behoefte om veel en op verschillende manieren te bewegen.
Daarom gaat ons hoofdartikel over een van de grootste gezondheidsproblemen van onze tijd: rugpijn. We belichten de oorzaken en wat u eraan kunt doen… zonder operatie, zonder medicijnen en nog belangrijker: zonder van baan te hoeven veranderen. Het belangrijkste daarbij is de wetenschap dat onze wervelkolom niet een op zichzelf staand lichaamsdeel is, maar een ingenieus bouwwerk dat verbonden is met ons bekken, onze heupen en ribben, spieren en banden, en zelfs met de organen die daarbinnen liggen.
Een duurzame oplossing van rugpijn richt zich niet alleen op de wervelkolom, maar op alles wat daarmee verbonden is.

Lynne McTaggart en Bryan Hubbard
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...