18-04-2012

Een nieuwe superhoning?

Een nieuw type ‘actieve’ honing staat in Groot-Brittannië sinds kort overal in de schappen vanwege de claim dat die ons uiterlijk met tien jaar kan verjongen. Active Chilean Rainforest Honey van de fabrikant Active Honey Company is een mengsel van honing van bloemen van de ulmo-, tineo- en quillay-boom uit de regenwouden van Zuid-Chili. Het is verkrijgbaar bij Boots en in gezondheidswinkels. Op internet zoemen allerlei berichten rond dat dit een wondermiddeltje is voor de huid. Gebruikt als gezichtsmasker zou het fijne lijntjes laten verdwijnen en de huid strakker maken.
Jammer genoeg bestaat er geen klinisch onderzoek om dit te ondersteunen. De website van de fabrikant heeft wel een gedeelte Wetenschap, waar een onderzoek wordt geciteerd over de werking van ulmohoning tegen microben. Het is opvallend dat daarin wordt geconcludeerd dat die nog sterker werkt tegen MRSA dan manukahoning1. Die werking lag volgens de onderzoekers vooral aan de waterstofperoxideproductie. De honing lijkt niet de niet-peroxide antibacteriële werking te hebben die manuka zo effectief maakt (zie hoofdtekst). Afgezien van die tegen bacteriën, zegt de studie niets over werkzaamheid tegen huidverslapping en veroudering.
Volgens een artikel in de Daily Mail vertelden gebruikers dat ze tien jaar jonger leken na slechts een week gebruik. Deze ervaringsverhalen zijn in de persinformatie opgenomen, maar het bedrijf vermeldt ze niet op zijn website. Vanwege nieuwe richtlijnen voor adverteren mag een bedrijf dit anekdotische bewijs namelijk niet langer vermelden, maar alleen gedegen onderzoek aanvoeren.

1BMC Complement Altern Med, 2010; 10: doi.1186/1472-6882-10-47 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur