28-07-2008

Een nieuwe crème tegen kanker

Mijn tante heeft huidkanker. Zij kreeg onlangs een nieuw middel om uit te proberen, Salvestrol Gold Cream, waarvan men zegt dat het een volledig natuurlijk product is. KUNT U MIJ MEER OVER DEZE BEHANDELING VERTELLEN? – M. Hord via e-mail

 

Salvestrol Gold Cream behoort tot een groep volledig plantaardige crèmes die zijn ontwikkeld op basis van het onderzoek van professor Gerry Potter en zijn team aan de De Montfort Universiteit in Leicester. Deze producten worden ondersteund door gedegen wetenschappelijk onderzoek, dat nog steeds gaande is, maar ook door verscheidene behandelingen (zie www.naturesdefence.com).
De salvestrolen, waartoe ook resveratrol behoort, vormen een groep stoffen die het meest voorkomen in rood fruit zoals veenbessen en aardbeien, maar ook in groene groenten als broccoli en snijbonen en in kruiden als peterselie, salie en tijm.
Het belangrijkste actieve bestanddeel van de Gold Cream – die vooral is bedoeld voor plaatselijke toepassing – komt uit mandarijnen en de werking daarvan wordt bevestigd door anekdotisch bewijsmateriaal. Op dit moment worden deze producten nog op mensen uitgetest; ook staan er verantwoorde klinische experimenten op het programma.
Salvestrol is een niet-giftige stof, maar zodra hij in de buurt van kankercellen komt, die een tumorspecifiek enzym bevatten, zorgt dat enzym voor het afscheiden van een giftige stof die selectief alleen de kankercellen doodt en tevens de verdere groei van de kankercel afremt1.
Tot dusver is uit tests gebleken dat salvestrolen doeltreffend werken tegen borstkanker, longkanker, prostaatkanker en kanker in de dikke darm, de eierstokken en de zaadballen2. Aangezien het actieve bestanddeel van de Gold-formule door vetten wordt aangetrokken en in staat is de bloed-hersenbarrière te passeren, kan het volgens persoonlijke verslagen bijzonder effectief zijn tegen hersentumoren.
Momenteel wordt het als voedingsstof aangemerkt, maar het is een functioneel voedingsmiddel in de zuiverste betekenis van het woord. Omdat gebleken is dat schimmeldodende middelen het salvestrolgehalte van fruit verlagen3, zijn de kankerbestrijdende effecten van salvestrolen nog groter wanneer uw dagelijkse voeding bestaat uit verse, biologisch geteelde groenten en fruit.
In feite wordt salvestrol systematisch uit onze moderne voeding geweerd omdat het een bittere smaak heeft. Het wordt ook bewust verwijderd tijdens de bewerking van voedingsmiddelen, alleen maar om aan onze smaak tegemoet te komen.
In een poging de klok terug te draaien en tegelijk onze smaakpapillen opnieuw op te voeden werkt Nature’s Defence, het bedrijf achter deze antikankerproducten, met Kew Gardens in Londen en het Eden Project in Cornwall samen om oude, oorspronkelijke groente- en fruitrassen weer ingang te doen vinden waar die bittere smaak – en vooral die kankerbestrijdende eigenschap – nog niet uitgehaald is.
Op dit moment zijn Salvestrol Gold Cream en andere, verwante producten online verkrijgbaar via www.fruitforce.co.uk.

1 Br J Cancer, 2002; 86: 774-778
2 Cancer Res, 1997; 57: 3026-3031
3 HortScience, 2002; 37: 358-361
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...