28-07-2008

Een nieuwe crème tegen kanker

Mijn tante heeft huidkanker. Zij kreeg onlangs een nieuw middel om uit te proberen, Salvestrol Gold Cream, waarvan men zegt dat het een volledig natuurlijk product is. KUNT U MIJ MEER OVER DEZE BEHANDELING VERTELLEN? – M. Hord via e-mail

 

Salvestrol Gold Cream behoort tot een groep volledig plantaardige crèmes die zijn ontwikkeld op basis van het onderzoek van professor Gerry Potter en zijn team aan de De Montfort Universiteit in Leicester. Deze producten worden ondersteund door gedegen wetenschappelijk onderzoek, dat nog steeds gaande is, maar ook door verscheidene behandelingen (zie www.naturesdefence.com).
De salvestrolen, waartoe ook resveratrol behoort, vormen een groep stoffen die het meest voorkomen in rood fruit zoals veenbessen en aardbeien, maar ook in groene groenten als broccoli en snijbonen en in kruiden als peterselie, salie en tijm.
Het belangrijkste actieve bestanddeel van de Gold Cream – die vooral is bedoeld voor plaatselijke toepassing – komt uit mandarijnen en de werking daarvan wordt bevestigd door anekdotisch bewijsmateriaal. Op dit moment worden deze producten nog op mensen uitgetest; ook staan er verantwoorde klinische experimenten op het programma.
Salvestrol is een niet-giftige stof, maar zodra hij in de buurt van kankercellen komt, die een tumorspecifiek enzym bevatten, zorgt dat enzym voor het afscheiden van een giftige stof die selectief alleen de kankercellen doodt en tevens de verdere groei van de kankercel afremt1.
Tot dusver is uit tests gebleken dat salvestrolen doeltreffend werken tegen borstkanker, longkanker, prostaatkanker en kanker in de dikke darm, de eierstokken en de zaadballen2. Aangezien het actieve bestanddeel van de Gold-formule door vetten wordt aangetrokken en in staat is de bloed-hersenbarrière te passeren, kan het volgens persoonlijke verslagen bijzonder effectief zijn tegen hersentumoren.
Momenteel wordt het als voedingsstof aangemerkt, maar het is een functioneel voedingsmiddel in de zuiverste betekenis van het woord. Omdat gebleken is dat schimmeldodende middelen het salvestrolgehalte van fruit verlagen3, zijn de kankerbestrijdende effecten van salvestrolen nog groter wanneer uw dagelijkse voeding bestaat uit verse, biologisch geteelde groenten en fruit.
In feite wordt salvestrol systematisch uit onze moderne voeding geweerd omdat het een bittere smaak heeft. Het wordt ook bewust verwijderd tijdens de bewerking van voedingsmiddelen, alleen maar om aan onze smaak tegemoet te komen.
In een poging de klok terug te draaien en tegelijk onze smaakpapillen opnieuw op te voeden werkt Nature’s Defence, het bedrijf achter deze antikankerproducten, met Kew Gardens in Londen en het Eden Project in Cornwall samen om oude, oorspronkelijke groente- en fruitrassen weer ingang te doen vinden waar die bittere smaak – en vooral die kankerbestrijdende eigenschap – nog niet uitgehaald is.
Op dit moment zijn Salvestrol Gold Cream en andere, verwante producten online verkrijgbaar via www.fruitforce.co.uk.

1 Br J Cancer, 2002; 86: 774-778
2 Cancer Res, 1997; 57: 3026-3031
3 HortScience, 2002; 37: 358-361
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...