Een miskraam voorkomen

Op 35-jarige leeftijd heb ik onlangs mijn eerste kind gekregen en ik wil graag zo snel mogelijk een tweede baby. Maar in het verleden heb ik een miskraam gehad en ban ik als de dood dat het weer gebeurt. Wat kan ik doen om mijn kansen op een succesvolle zwangerschap te vergroten?
J.D., via e-mail

Een miskraam komt bij ongeveer een op de vier zwangerschappen voor en als er al eerder een miskraam geweest is, is de kans groter, al krijgt slechts 1 procent van alle vrouwen een tweede miskraam. Uw laatste zwangerschap was echter succesvol en dat betekent dat de kans dat u de volgende keer weer een gezonde baby baart, uitmuntend is 1.

Tijdstip

De kansen op een gezonde baby kunnen echter verminderen wanneer u te snel probeert weer zwanger te worden. Vrouwen met een korte periode (minder dan een halfjaar) tussen twee zwangerschappen hebben een verhoogd risico van een doodgeboren kind, een miskraam of andere complicaties 2,3. Het is echter ook belangrijk niet al te lang te wachten, aangezien het risico dat een zwangerschap wordt afgebroken, behoorlijk stijgt bij vrouwen ouder dan veertig: van 15 procent tot ongeveer 40 procent, meestal vanwege genetische afwijkingen 4. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat de optimale tussentijd tussen bevalling en een nieuwe zwangerschap tussen anderhalf jaar en 23 maanden ligt 5.

Levensstijl

Behalve over de beste tijd om een tweede baby te krijgen kunt u wellicht ook nadenken over uw levensstijl. Als u of uw partner rookt, drinkt of stimulerende middelen gebruikt, stop daar dan mee aangezien die middelen uw genen aantasten. Cafeïne (in koffie, zwarte thee, cacao, cola en chocola) kan ook een bedreiging zijn voor het ongeboren kind. Bij een onderzoek bleek dat het equivalent van vijf koppen koffie per dag het risico van een vroege miskraam verdubbelde6. Zelfs bij een matige consumptie van cafeïne, zowel voor als tijdens de zwangerschap, is het risico van een miskraam hoger 7. Neem dus het zekere voor het onzekere en drink het maar helemaal niet meer. Schakel niet over op cafeïnevrije koffie, want ook die vertoont een link met een verhoogd risico van miskraam 8.

Denk ook twee keer na voordat u een pil neemt voor de hoofdpijn. Een NSAID zoals ibuprofen of aspirine (niet paracetamol) tijdens zwangerschap kan het risico van een miskraam met 80 procent doen toenemen 9. Overleg met uw arts voordat u medicijnen gebruikt en zoek zoveel mogelijk naar alternatieven zonder farmaceutische middelen. Probeer stress te vermijden: minder stress en meer aandacht voor emotioneel welzijn bieden een lager risico van miskraam 10. Neem echter geen warm bad om te ontspannen. Bij één onderzoek bleek dat een warm bad of bubbelbad in de vroege zwangerschap het risico van zwangerschapsverlies verdubbelde 11.

Een beter idee is yoga te gaan doen. Vrouwen die een uur per dag aan yoga deden, bleken niet alleen minder stress te hebben, maar ook was het geboortegewicht van de baby beter en waren er minder complicaties voor en tijdens de bevalling 12.

Andere factoren

Andere factoren die aan een miskraam kunnen bijdragen, zijn hormonale problemen, infectie en gezondheidsproblemen van de moeder zoals een slecht ingestelde diabetes, lupus of schildklierziekte. Vrouwen met een vaginale infectie (bacteriële vaginose) hebben zelfs negen keer zoveel kans op een miskraam als vrouwen zonder infectie 13. Daarom is het raadzaam u te laten nakijken voordat u zwanger probeert te worden om te zien of u geen ziekte hebt die tot een miskraam kan leiden, die u eerst moet laten behandelen. Als laatste kunt u uw omgeving verbeteren. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen in en om het huis en beperk het gebruik van haarkleurmiddelen, parfum en andere chemische middelen voor persoonlijke verzorging.

BRONNEN:

1 BMJ, 1989; 299: 541-545
2 BMJ, 2003; 327: 313
3 BJOG, 2007; 114: 1079-1087
4 WDDTY vol 11 no 3
5 N Engl J Med, 1999; 340: 589-594
6 N Engl J Med, 2000; 343: 1839-1845
7 JAMA, 1993; 270: 2940-2943
8 Epidemiology, 1997; 8: 515-523
9 BMJ, 2003; 327: 368
10 BJOG, 2007; 114: 170-186
11 Am J Epidemiol, 2003; 158: 931-937
12 J Alt Complement Med, 2005; 11: 237-244
13 Am J Obstet Gynecol, 2003; 189: 139-147
 


Gezond zijn voor de conceptie

Gezond eten is een cruciaal onderdeel om het lichaam klaar te maken voor een zwangerschap. Veel voedingsmiddelen zijn echter besmet met giftige chemicaliën. Kies dus zoveel mogelijk voor biologisch, en lees de etiketten zorgvuldig zodat u chemische toevoegingen en conserveermiddelen vermijdt die nog lang in uw lichaam kunnen blijven. Eet dagelijks veel verschillende groenten en fruit en laat ongepasteuriseerde kazen, rauwe of zachtgekookte eieren en rauw of medium gebakken vlees staan. Deze kunnen namelijk veel microben bevatten die een negatieve invloed hebben op het voortplantingssysteem of de zwangerschap zelf. Vermijd tevens vissoorten, zoals tonijn, die veel kwik en andere vervuiling kunnen bevatten (zie Medisch Dossier van april 2007, pp 11-13.voor meer informatie).

Ga eventueel naar een voedingsdeskundige (bijvoorbeeld een orthomoleculair geneeskundige) die ervaring heeft met vruchtbaarheidsadvies, en laat uw gehalte aan vitaminen en mineralen vaststellen. Laat de voedingsdeskundige u screenen op verhoogde concentraties van toxische zware metalen zoals aluminium, lood, kwik en cadmium, allemaal stoffen die een verband vertonen met onvruchtbaarheid, miskramen, vroeggeboorte en misvormingen of ondergewicht van de pasgeborene. Vraag de voedingsdeskundige een supplementprogramma op maat maken voor u en uw partner zodat u eventuele tekorten kunt aanvullen en het gehalte aan toxische chemicaliën kunt verminderen.
Goede supplementen kunnen zijn calcium, magnesium, ijzer, zink, selenium en vitamine C, B1 en B12. Een multivitaminen/mineralenpreparaat speciaal voor de zwangerschap kan ook helpen. Foliumzuur is uiteraard aan te bevelen, maar neem dat bij voorkeur als onderdeel van een algemeen vitamine-B-complex of een multivitaminepil.
Voor uitgebreide informatie over voeding tijdens de zwangerschap is de Vlaamse website http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=128 een aanrader.


 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...