Een korreltje zout

Waarschuwingen over de gevaren van zout moeten we met… inderdaad: een korreltje zout nemen, zeggen de deskundigen
Volgens de huidige gezondheidsrichtlijnen zouden we niet meer dan 6 gram zout (ongeveer anderhalve theelepel) per dag mogen eten. Als we meer binnenkrijgen, neemt onze kans op hoge bloeddruk (hypertensie) en hartziekten toe.
De boosdoener hier is natrium, waaruit gewoon keukenzout voor zo’n 40 procent bestaat (de rest is chloride). Dat betekent dat 6 gram zout 2,4 gram natrium bevat.
De meeste gezondheidsinstanties in Nederland, waaronder het Voedingscentrum en de Hartstichting, hanteren de huidige richtlijn van maximaal 2,4 gram natrium (6 gram zout) per dag. Sommige deskundigen vinden dat dit zelfs nog minder moet zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om maximaal 2 gram natrium (5 gram zout) per dag te eten.
Maar volgens een andere groep deskundigen zijn deze adviezen overdreven. De werkelijk veilige bovengrens zou ruim het dubbele zijn van wat de huidige richtlijnen aangeven.1
De consumptie van 5 gram natrium per dag (dat is 12,5 gram of ruim drie theelepels zout) zou nog veilig zijn en de kans op hoge bloeddruk en hartziekten niet verhogen.
Deskundigen van de WHF (World Heart Federation), de ESH (Europese vereniging voor hypertensie) en de EPHA (Europese alliantie voor volksgezondheid) zeggen geen bewijs te hebben gevonden voor de huidige aanbevelingen. Ze beweren ook dat het ondoenlijk is voor mensen om zich aan die lage grens te houden. En het zou zelfs schadelijk kunnen zijn. Volgens hen is het veilig om tussen de 3 en 5 gram natrium per dag te consumeren en levert dit geen problemen voor de gezondheid op.
De huidige richtlijnen zijn gebaseerd op een aantal onderzoeken die een verband hebben aangetoond tussen een verlaging van de bloeddruk en een natriuminname van minder dan 1,5 gram per dag. Maar deze bevindingen waren volgens de werkgroep ‘controversieel’ en ‘inconsistent’.

Het huidige advies
Voor volwassenen:
6 gram zout of 2,4 gram natrium (o.a. Hartstichting)
5 gram zout of 2 gram natrium (WHO)

Voor kinderen:
1-5 gram zout of 0,4-2 gram natrium (Voedingscentrum)

Het nieuwe advies
12,5 gram zout of 5 gram natrium (WHF)

Voedingsmiddelen die veel zout bevatten
Ansjovis
Spek
Kaas
Ham
Worst
Gezouten vis
Gerookt vlees en gerookte vis
Sojasaus
Bouillonblokjes

Voedingsmiddelen die meer zout bevatten dan u zou verwachten
Broodsoorten als ciabatta en bagels
Pastasaus
Ketchup
Ontbijtgranen

Literatuur
1 Eur Heart J, 2017 ehw549; doi: 10.1093/eurheartj/ehw549

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Eten als medicijn

Kruiden en voedingsstoffen

Recepten voor een gezond hart

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier