Een delicaat evenwicht

Als u goed gezond wilt blijven, moet u volgens natuurgeneeskundig en homeopathisch arts Linda Lancaster zorgen dat uw lever schoon is, dat u de juiste combinaties van voedingsstoffen binnenkrijgt en dat uw spijsvertering op orde is.

Tegenwoordig hebben veel mensen een zwakke en overbelaste lever. Zo’n lever kan niet efficiënt voedsel opnemen of afbreken. Daardoor hopen gifstoffen zich op in het bloed en de weefsels, wat leidt tot een verstopt lymfesysteem.

Die overbelasting wordt veroorzaakt door stoorzenders in de wereld waarin we leven: van een vervuild milieu en slechte voedselkwaliteit tot de stroom aan informatie en prikkels waaronder we bedolven worden. De meeste van deze dingen zijn helaas slecht te verdragen of moeilijk te verteren. Zeker zonder de beschermende, natuurlijke ingrediënten van Moeder Aarde en het traditionele dagritme van eten, slapen en ontspannen, die de lever kunnen steunen bij zijn onafgebroken werk.
Als we onze vitaliteit willen herstellen en ons natuurlijk vermogen om te genezen willen verbeteren, is het belangrijk om op onze lever te letten. Vandaar dat een leverreinigend dieet de basis vormt van mijn behandelingen. Ik gebruik het al jaren om mensen met allerlei symptomen en kwalen daarmee de eerste belangrijke stappen te laten zetten op weg naar een goede gezondheid. Daarna boeken we verdere vooruitgang met een nieuwe leefstijl en gezonder eten voor meer energie.
Hier vindt u de basisprincipes van wat – en hoe – u kunt eten voor een optimale gezondheid.

Het leverreinigende dieet

Een van de belangrijkste functies van de lever is het afbreken van eiwitten, koolhydraten en vetten. Maar om dat te kunnen, heeft de lever hulp nodig. Dit programma van 6 weken is bedoeld om de overbelasting van de lever – wat een gezonde stofwisseling in de weg staat – te verhelpen. In de eerste 3 weken volgt u een ‘streng’ leverreinigend dieet: daarin zijn alle voedingsmiddelen verboden die uw leverfunctie vertragen.

Het dieet wordt ondersteund door voedingsmiddelen die u langzaam op laag vuur laat garen en die de lever en galblaas reinigen. De maaltijden bestaan uit eenvoudige combinaties van hoogwaardige eiwitten, groenten, fruit en koudgeperste extra vierge olijfolie.

Er is ook een leverreinigende drank voor het ontbijt. Ik raad u aan die ten minste tijdens de eerste 3 weken van het programma te gebruiken. Maar veel mensen gaan er de volle 6 weken mee door.
Na 3 weken op het strenge dieet, gaat u naar de tweede fase van het programma: het ‘gematigde’ leverreinigende dieet. Dan eet u onder andere volkorengranen, zoals bruine rijst, havermout, gierst en boekweit, en aardappels. Veel mensen gebruiken dit dieet als basis voor hun verdere leefstijl en wijken er alleen bij speciale gelegenheden van af.
Een advies: als u vegetariër of veganist bent, kunt u de volkorengranen beter ook de eerste 3 weken al op het menu zetten. Dan hebt u in ieder geval voldoende keuzemogelijkheden.
Het programma is ontworpen om uw lever de ondersteuning en rust te geven die hij nodig heeft om de toxische belasting door slechte voeding en overmatig eten op te ruimen. U leert voedingsmiddelen te bereiden en te eten die een genezende werking hebben, en u oefent zich erin om die manier van leven voort te zetten.

In het dieet worden voedingsmiddelen die de lever belasten of hinderen geschrapt, en het eten van voedingsmiddelen die de leverfuncties ondersteunen wordt gestimuleerd. Het is mijn ervaring dat de belangrijkste oorzaken van een slechte voedingstoestand zijn: verkeerde combinaties van voedingsmiddelen, voedingsmiddelen die weinig mineralen en veel chemicaliën en hormonen bevatten, en sterk geraffineerde voedingsmiddelen die bomvol zitten met conserveermiddelen, kleurstoffen en additieven. Die voedingsmiddelen belemmeren het vermogen van de spijsverteringsorganen om voedingsstoffen en energie op te nemen. Dit dieet brengt daar verandering in.

Lees verder om te zien welke voedingsmiddelen u moet laten staan en welke u naar hartenlust kunt gebruiken. Koop verse voeding van goede kwaliteit, en zoveel mogelijk biologisch.

De vier uitgangspunten van evenwichtige voeding

Hóé u eet is net zo belangrijk als wát u eet. Met deze 4 uitgangspunten creëert u eenvoudige, evenwichtige maaltijden, waar u zoveel mogelijk uit haalt.

Uitgangspunt 1: Een verhouding van 80:20  
Deze verhouding betreft het evenwicht tussen plantaardige voeding – groenten, fruit en kruiden – en eiwitten in elke maaltijd. De vertering van eiwitten is essentieel voor het onderhoud en herstel van alle weefsels. Maar we hebben niet zoveel eiwitten nodig als we denken.

Zorg dat 20 procent van uw bord gevuld is met eiwitten. De overgebleven 80 procent van uw bord moet gevuld zijn met groenten en fruit. Door deze verhouding kunnen de groentesappen voldoende bijdragen aan de vertering van de eiwitten.

Als u meer eiwitten wilt gebruiken, bijvoorbeeld omdat u zwaar fysiek werk doet of veel sport, neem dan ook meer groenten. Die zijn nodig om de grotere hoeveelheid eiwitten te kunnen verwerken.  Kies groenten van het seizoen met verschillende kleuren en wissel uw keuze af, zodat u niet telkens dezelfde groenten eet. Maak uw gerecht af door olijfolie over uw groenten of salade te sprenkelen.

Uitgangspunt 2: Correcte combinaties
Een slechte vertering kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Een van de oorzaken van een slechte vertering is de samenstelling van
onze maaltijd.

Zoals gezegd hebben eiwitten bij de spijsvertering de sappen van mineraalrijke groenten nodig. Zetmeelrijke koolhydraten daarentegen, zoals granen hebben alvleesklierenzymen nodig, die het verteringsproces dat nodig is voor eiwitten kunnen reduceren. Dus als u eiwitten tegelijk eet met zetmeel, zadelt u uw spijsvertering onnodig met een probleem op.
Fruit is wel goed te combineren met zowel eiwitten als granen. Daarom is een schaaltje havermout met bessen een heerlijk en voedzaam ontbijt. Maar u kunt fruitsoorten die snel worden afgebroken, zoals meloen, beter afzonderlijk eten.

Voor een optimale spijsvertering houdt u deze regels aan:

  • Combineer geen verschillende bronnen van eiwitten in dezelfde maaltijd. Kies één soort vlees, gevogelte, vis, peulvruchten of linzen. De enige uitzondering zijn eieren: die kunt u gerust tegelijk met andere eiwitten gebruiken. Als u na de leverreiniging weer zuivel gaat gebruiken, neem die dan nooit tegelijk met andere eiwitten. De gangbare combinatie van zuivel en vlees, zoals in een cheeseburger, is moeilijk te verteren.
  • Combineer eiwitten niet met granen die gluten bevatten, zoals tarwe, rogge en gerst. Dat betekent ook niet met brood, gebak, ontbijtgranen en pasta. Het is even wennen, maar u zult al snel merken dat een hamburger (zonder kaas) makkelijker verteert zonder het broodje. Hetzelfde geldt voor havermout: die verteert beter met room (vet) dan met melk (eiwit).
  • Combineer granen, vooral die met gluten, met groenten. Bijvoorbeeld volkorenpasta met een saus op groentebasis.
  • Eet fruit en groenten zoveel mogelijk apart. Ze dienen een ander doel. Fruit werkt reinigend en vormt een goede start bij het ontbijt, geeft snel energie bij de lunch of als snack in de avond.
  • Groenten fungeren als bouwstenen en versterken de spijsvertering. Als u een smoothie maakt, gebruik dan fruit óf groenten, maar meng ze niet. Uitzonderingen zijn appels, die goed verteren met groenten, en sla, die goed verteert met fruit.

Uitgangspunt 3: Langzaam en op een lage temperaturen koken
Hoewel we door ons drukke leven de neiging hebben ons eten zo snel mogelijk op een hoog vuur klaar te maken, is het beter om langzaam en op een matig vuur te koken. Dat voorkomt dat u vetten te heet maakt en het beschermt de eiwitten. Het lichaam moet eiwitten eerst tot aminozuren afbreken voordat het ze kan opnemen.

Er zijn 22 aminozuren die we nodig hebben voor onze gezondheid. Negen daarvan moeten we uit ons eten halen, omdat ons lichaam ze niet zelf kan maken. Twee daarvan gaan verloren als u op hoge temperaturen kookt: tryptofaan, nodig voor het immuunsysteem, en lysine, die de stofwisseling stimuleert. Daarom staat de slow-cookingmethode met lage temperaturen centraal in mijn programma.

Uitgangspunt 4: Regelmaat
Als u dat nog niet doet, creëer dan een ritme waarin u op gezette tijden eet, en geef uw lichaam na elke maaltijd 2-3 uur de tijd voor de vertering. Als u na 2-3 uur trek krijgt en u hebt iets nodig om het uit te zingen tot de volgende maaltijd, neem dan een glas water of groentesap, eet een stuk fruit of neem guacamole met rauwe groenten. En vergeet niet uw eten goed te kauwen, zodat het zich mengt met de enzymen uit uw speeksel. Die eerste fase van de vertering zijn we geneigd over het hoofd te zien, vooral als we tijdens de maaltijd gehaast of afgeleid zijn.

Afkomstig uit: Harmonic healing (Hay House, 2019)

 

De leverreinigende drank

Deze drank, bedoeld voor de eerste 3 weken van de reiniging, moet het eerste zijn waarmee u de dag begint. Neem er geen ander eten of drinken bij. Geef uw lichaam
2 uur de tijd om het te verteren, voordat u iets gaat eten.

  • 1 grapefruit of sinaasappel, geschild en in stukjes
  • 1 citroen, geschild en in stukjes
  • 1-2 el koudgeperste olijfolie
  • snufje cayennepeper
  • 1-2 teentjes knoflook*
  • 1-2 tl gemalen lijnzaad
  • plakje verse gember (1-2 cm)

*Als u wilt voorkomen dat uw adem naar knoflook ruikt, gebruik dan 2-4 knoflookcapsules en neem die in met de drank

  1. Doe alle ingrediënten in een blender en voeg 100 ml water toe (in elk geval genoeg om er een dikke vloeistof van te maken.
  2. Niet alles hoeft onder water te staan: dan wordt de drank te dun. Voeg zo nodig meer water toe.)
  3. Zet de blender op de hoogste stand, net zolang tot de knoflook, de gember en het lijnzaad goed gemengd zijn.
  4. Drink langzaam op en meng elke slok met uw speeksel voordat u slikt.

Let op: De drank moet zo dik zijn dat u er haast op kunt kauwen. En maak hem bij voorkeur elke dag vers. (U kunt de drank niet goed bewaren omdat hij snel oxideert.)

Roerbakgroenten zonder roerbakken

Bij traditionele Japanse roerbakgerechten wordt meestal sesamolie gebruikt. Maar tijdens een leverreiniging kunt u beter geen voedingsmiddelen bakken. Hoewel een enkele roerbakmaaltijd met sesamolie tijdens het programma en in de onderhoudsfase meestal geen problemen geeft (sesam kan tegen verhitting), zijn er andere manieren om uw bord met groenten te vullen, zonder ze met olie te verhitten.

U kunt alle groenten gebruiken die u lekker vindt. Goede combinaties zijn bijvoorbeeld:

  • Broccoli, wortels, paddenstoelen en snijbiet
  • Bloemkool, wortels en peultjes
  • Asperge, shiitakes en verse waterkastanjes
  • Sperziebonen, rode peper en kastanjechampignons
  • Aardappels, aubergine, groene paprika en koriander
  • Paksoi, wortels, lente-uitjes en gember
  1. Snijd de groenten voordat u met koken begint.
  2. Verwarm een wok of braadpan op een middelhoog vuur.
  3. Giet 3 eetlepels kip- of groentebouillon in de pan.
  4. Roerbak ui, geperste knoflook, verse gember of pepertjes gedurende 2 minuten.
  5. Voeg nu groenten toe met een harde textuur. Roer om, dek de pan dan af en laat 10 minuten stoven.
  6. Voeg dan de zachtere groenten toe. Voeg eventueel wat water toe zodat het niet te droog is.
  7. Pas op dat u alles niet te lang laat koken. Gekookte groenten moeten zacht zijn, maar niet slap.
  8. Voeg naar smaak een scheutje sherry, rijstazijn of tamari (zonder tarwe) toe.

Optioneel:
Om uw gerecht nog lekkerder te maken, voegt u een van de volgende ingrediënten toe:

  1. Glasnoedels: laat die in heet water gaar worden en voeg ze als laatste aan het gerecht toe.
  2. Roer aan het einde 1-2 eieren door het gerecht en laat ze langzaam gaar worden, totdat u roerei hebt.
  3. Voeg als het gerecht gaar is arrowroot en water toe aan de groentesappen in de pan, om jus te maken.
  4. Voeg aan het eind wat restjes kip of ander vlees toe.
  5. Serveer op een bedje van bruine rijst.

Linda’s dahl met groenten

Dit is mijn dahlrecept, een basisrecept dat ik al veertig jaar gebruik. U kunt het aanpassen aan het seizoen of aan wat u op de markt gekocht hebt. Het kan als basis dienen voor uw leverreinigingsprogramma, of u nu vegetariër of alleseter bent. Linzen zijn er in vele soorten, geel, wit of rood. Rood is de gebruikelijke kleur voor dit gerecht.

  • 200 g linzen, gecontroleerd op steentjes1 el ghee
  • ¼ tl zwart mosterdzaad
  • ¼ tl korianderzaad
  • ¼ tl fenegriekzaad
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl kurkuma
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 vinger verse gember, gehakt
  • 1 grote ui, gehakt
  • ¼-½ tl gemalen cayennepoeder, naar smaak
  • 1 tl zeezout of meer naar smaak
  • 4 kerrieblaadjes
  • 35 g gehakte wortel
  • 2 kleine courgettes, klein gesneden
  • 10 sperziebonen, klein gesneden
  • Andere groene groenten van het seizoen die u in huis hebt, klein gesneden
  1. Was de linzen goed in water en laat ze uitlekken.
  2. Verhit de ghee op matig vuur. Voeg mosterdzaad, koriander en fenegriek toe. Als de mosterdzaadjes beginnen te knappen, voegt u komijn, kurkuma, knoflook, gember en ui toe. Bak dit zachtjes totdat de ui glazig is.
  3. Voeg zout en cayennepeper toe. Doe nu de kerrieblaadjes, linzen, wortel, courgette en sperziebonen erbij.
  4. Voeg zoveel water toe dat alles net onder water staat en laat ongeveer 1 uur koken. De vloeistof moet dun blijven. Voeg de groene groenten toe (kool, snijbiet, spinazie, broccoli of andere groenten die u lekker vindt) en laat pruttelen tot alles zacht is.
  5. Proef of het gerecht op smaak is en voeg zo nodig extra zout toe.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Eten als medicijn

Groeien met psychosynthese

De invloed van klanken op je lichaam

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier