01-08-2023

Een complex van oorzaken; Pijn aan de schouder

Schouderpijn beperkt mensen in hun bewegingen. Hierdoor kunnen uiteenlopende ziektebeelden ontstaan. Dit zijn slechts een paar voorbeelden:

1.Als spieren na schade aan de schouder niet worden gebruikt, kunnen ze gaan verkleven, verharden, ontsteken of verkalken.

2.In het schoudergewricht kan artrose ontstaan, wat effect kan hebben op alle weefsel eromheen, ook op omliggende organen zoals longen en hart.

3.Schouderklachten leiden vaak tot bewegingsbeperking waardoor spieren minder worden gebruikt. Als gevolg hiervan kunnen spieren afsterven (atrofie).

De gevolgen hiervan zijn voor ieder mens verschillend. Een veelvoorkomend effect is dat de druk en spanning in het omliggende weefsel vastlopen. Het meest kwetsbaar zijn de aders en lymfestromen. Dit kan pijnklachten van de schouder verergeren.

De diverse gevolgen beïnvloeden elkaar onderling, waardoor het lichaam- zeker op hogere leeftijd- moeilijk kan herstellen. De reguliere zorg zegt veelal dat de oorzaak hiervan onbekend is. In de moderne Chinese geneeswijze is ons uitgangspunt dat de schouder een gecompliceerd gewricht is. Het gegeneraliseerde schoudergewricht bestaat uit vijf gewrichten: het scapula humerale gewricht, het tweede schoudergewricht (gevormd door de rotator cuff), het acromioclaviculaire gewricht, het scapulothoracale gewricht en het slemoclaviculaire gewricht.

Daardoor kan ook een zacht weefseldeel zorgen voor bewegingsbeperking in omgevingstructuren en kunnen klachten zich snel verspreiden.

Onderzoek laat zien dat het natuurlijk verloop van schouderklachten vaak twee jaar in beslag neemt. 1,2 Een behandeling met acupotomie is gericht op vier verschillende aspecten van het ziektebeeld:

1. Anatomische en pathologische kenmerken van de schouderpijn.
2. Lichamelijk onderzoek naar de relatie tussen klachten en kenmerken van het ziektebeeld.
3. Dynamisch anatomisch onderzoek naar de vijf gewrichten en omliggende structuren, zoals nek en armen, in analyse met de schouderklachten.
4. De conditie en leeftijd van de patiënt. Daarbij is met name van belang of deze een acupotomiebehandeling toestaan.

Klachten als gewrichtsafwijkingen, bursitis, spierslijtage of een frozen schoulder kunnen zich met gelijk lijkende oorzaken toch verschillend uiten bij patiënten. Door de acupotomiebehandeling te richten op de juiste punten, nadat de vier hierboven genoemde ziektebeeldaspecten zijn overwogen, kunnen goede resultaten worden bereikt.

Het spreekt voor zich dat de patiënt wellicht houding en beweging moet aanpassen. Als dat gebeurt, kan acupotomie het herstel van zowel de schouderpijn als de bewegingsberking bespoedigen.

Bronnen;

  1. Winters. J.C. et al (1999). The long-term course of shoulder complaints: a prospective study in generalpractice. Rheumatology (Oxford);38:160-3.
  2. Miedema, H.s. etal (2016). Disabillity trajectories in Patients With Complaints of Arm, Neck, and Shoulder (CANS) in Primary Care: Prospective Cohort Study. America Physical Therapy Associaton;96:972-84

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Wendy Lin

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Hielpijn is wél behandelbaar:

Je knie heeft zorg nodig

Uitstralende lage Rugpijn

De prostaat heeft baat bij beweging

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Wendy Lin avatar

Over de auteur

Dokter Wendy Lin woont sinds 1990 in Nederland en heeft een praktijk in Den Haag. Zij is in China opgeleid tot arts-acupuncturist in zowel westerse geneeskunde als traditionele Chinese geneeskunde en rondde de studie geneeskunde nogmaals af in Nederland.
Lees meer artikelen van Wendy Lin