Schouderpijn beperkt mensen in hun bewegingen. Hierdoor kunnen uiteenlopende ziektebeelden ontstaan. Dit zijn slechts een paar voorbeelden:
1.Als spieren na schade aan de schouder niet worden gebruikt, kunnen ze gaan verkleven, verharden, ontsteken of verkalken.
2.In het schoudergewricht kan artrose ontstaan, wat effect kan hebben op alle weefsel eromheen, ook op omliggende organen zoals longen en hart.
3.Schouderklachten leiden vaak tot bewegingsbeperking waardoor spieren minder worden gebruikt. Als gevolg hiervan kunnen spieren afsterven (atrofie).
De gevolgen hiervan zijn voor ieder mens verschillend. Een veelvoorkomend effect is dat de druk en spanning in het omliggende weefsel vastlopen. Het meest kwetsbaar zijn de aders en lymfestromen. Dit kan pijnklachten van de schouder verergeren.
De diverse gevolgen beïnvloeden elkaar onderling, waardoor het lichaam- zeker op hogere leeftijd- moeilijk kan herstellen. De reguliere zorg zegt veelal dat de oorzaak hiervan onbekend is. In de moderne Chinese geneeswijze is ons uitgangspunt dat de schouder een gecompliceerd gewricht is. Het gegeneraliseerde schoudergewricht bestaat uit vijf gewrichten: het scapula humerale gewricht, het tweede schoudergewricht (gevormd door de rotator cuff), het acromioclaviculaire gewricht, het scapulothoracale gewricht en het slemoclaviculaire gewricht.
Daardoor kan ook een zacht weefseldeel zorgen voor bewegingsbeperking in omgevingstructuren en kunnen klachten zich snel verspreiden.

Onderzoek laat zien dat het natuurlijk verloop van schouderklachten vaak twee jaar in beslag neemt. 1,2 Een behandeling met acupotomie is gericht op vier verschillende aspecten van het ziektebeeld:
1. Anatomische en pathologische kenmerken van de schouderpijn.
2. Lichamelijk onderzoek naar de relatie tussen klachten en kenmerken van het ziektebeeld.
3. Dynamisch anatomisch onderzoek naar de vijf gewrichten en omliggende structuren, zoals nek en armen, in analyse met de schouderklachten.
4. De conditie en leeftijd van de patiënt. Daarbij is met name van belang of deze een acupotomiebehandeling toestaan.
Klachten als gewrichtsafwijkingen, bursitis, spierslijtage of een frozen schoulder kunnen zich met gelijk lijkende oorzaken toch verschillend uiten bij patiënten. Door de acupotomiebehandeling te richten op de juiste punten, nadat de vier hierboven genoemde ziektebeeldaspecten zijn overwogen, kunnen goede resultaten worden bereikt.
Het spreekt voor zich dat de patiënt wellicht houding en beweging moet aanpassen. Als dat gebeurt, kan acupotomie het herstel van zowel de schouderpijn als de bewegingsberking bespoedigen.
Bronnen;
- Winters. J.C. et al (1999). The long-term course of shoulder complaints: a prospective study in generalpractice. Rheumatology (Oxford);38:160-3.
- Miedema, H.s. etal (2016). Disabillity trajectories in Patients With Complaints of Arm, Neck, and Shoulder (CANS) in Primary Care: Prospective Cohort Study. America Physical Therapy Associaton;96:972-84