01-05-2010

Dossier Ontgiften: Uitscheiden van zware metalen

Onze leefwereld zit tegenwoordig zo vol met kwik, cadmium, lood, arseen en andere zware metalen dat iedereen hiermee min of meer vergiftigd is. Gangbare bronnen zijn kraanwater, vervuilde lucht, vis, voorbewerkt voedsel, tandvullingen, oude verf, tabaksrook, medicijnen, pesticiden, cosmetica en toiletartikelen.
Op de korte termijn kan dit leiden tot geestelijke achteruitgang, afgenomen energie en verminderd functioneren van het centraal zenuwstelsel, en tot schade aan hersenen, bloed, longen, nieren, lever en andere organen. Op de langere termijn geeft het geleidelijke achteruitgang van het spierstelsel en van lichamelijke en neurologische processen. Daardoor ontstaan verschijnselen die doen denken aan de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, spierdystrofie en multiple sclerose1.
Gelukkig kan het lichaam zich van deze zware metalen ontdoen. Bij chelatietherapie bijvoorbeeld gebruikt men een aminozuur dat metaalionen in het bloed en het weefsel kan binden, waardoor de giftigheid afneemt en ze afgevoerd kunnen worden. Veel gezondheidstherapeuten gebruiken met succes synthetische stoffen als DMSA (dimercaptosuccinezuur) en EDTA (ethyleendiaminetetra-azijnzuur). Deze stoffen vormen op zich ook weer een chemische belasting voor het lichaam en moeten dus eenmalig of als laatste redmiddel bij chronische gevallen worden gebruikt. Natuurlijke methoden verdienen in eerste instantie de voorkeur2.
Hierna volgt een aantal stoffen met een krachtig natuurlijk chelatievermogen.

• Chlorella pyrenoidosa. Het chlorofyl in deze alge bindt aan cadmium, lood en kwik in ons weefsel en bloed, waardoor dit kan worden afgevoerd. Het bevat ook glutathion, dat een sleutelrol speelt bij de ontgifting in de lever3. Omdat Chlorella zelf ook vervuild kan zijn met zware metalen wordt aanbevolen om een goede kwaliteit te kiezen zoals Prime ChlorellaTM, verkrijgbaar via www.prime-chlorella.com (US) of www.theoptimumhealthclinic.com (UK).


Spirulina. Deze soort alge helpt het lichaam om zware metalen af te voeren, met name lood4. Kies ook hierbij een goede kwaliteit van een gerenommeerde leverancier.


Cilantro (Chinese peterselie of bladkoriander). Onderzoeker dr. Yoshiaki Omura constateerde dat patiënten meer toxische metalen uitscheidden na het eten van soep die dit kruid bevatte5. Bij patiënten met kwikvergiftiging die een paar weken lang cilantrotabletten slikten bleek het kwik te verdwijnen6. Ook wordt wel geadviseerd drie weken lang dagelijks twee eetlepels cilantro-pesto te eten.


Selenium. Dit kan het effect van kwik, cadmium, thallium en zilver tegengaan3,7. Ook de vitaminen A, C en B-complex kunnen helpen, evenals magnesium, zink, NAC (N-acetylcysteïne) en MSM (methylsulfonylmethaan).


HMDTM. Dit product bestaat uit homeopathisch Chlorella en de groeifactor daarvan, in combinatie met een tinctuur van het blad van Coriandrum Savitum (verkrijgbaar via www.heavymetaldetox.net). Er zijn goede resultaten van gezien in een drie jaar durend dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek onder 350 arbeiders in metaalgieterijen. Bij personen die driemaal daags 40-60 druppels namen bleken aluminium, antimoon, arseen, beryllium, cadmium, lood, kwik, nikkel, thallium en uranium uit het lichaam te verdwijnen, zonder dat dit ten koste ging van essentiële mineralen8.

1Townsend Lett, 2007; 287: 128-132


2Explore!, 2007; vol 16 no 6


3Townsend Lett, 2007; 287: 58-63


4J Zhejiang Univ Sci B, 2005; 6: 171-174


5Acupunct Electrother Res, 1995; 20: 195-229


6Acupunct Electrother Res, 1996; 21: 133-160


7J Trace Elem Electrolytes Health Dis, 1992; 6: 209-221


8Explore!, 2005; vol 14 no 4

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...