Dossier Ontgiften: Balans in voeding

 Te weinig eiwit en te veel koolhydraten
Voeding is een essentiële factor bij lichaamsontgifting. In een reeks artikelen in Alternative Medicine Review legt milieugeneeskundig specialist dr. Walter Crinnion uit dat teveel van het een of te weinig van het ander in onze voeding funest kan zijn voor ons ontgiftingssysteem.
Te weinig eiwit leidt tot een tekort aan sommige van de cytochroom-P450 leverenzymen die betrokken zijn bij de eerste fase van ontgifting. Ook de kwaliteit van eiwit is van belang; dr. Crinnion adviseert patiënten met een chemische overbelasting gedeeltelijk gehydrolyseerd wei-eiwit te gebruiken. ‘Niet alleen verschaft dit al het eiwit dat nodig is voor de metabolisering van xenobiotica (toxinen) maar het blijkt ook het glutathion in de lever te verhogen’, aldus dr, Crinnion. Glutathion is een antioxidant die nodig is bij een van de cruciale fase II processen.
Ook voeding met te veel suiker kan ontgifting belemmeren. Koolhydraatrijk voedsel had in dieronderzoek een negatief effect op de medicijnklaring (de snelheid waarmee een middel uit het lichaam verdwijnt). In een proefonderzoek bij mensen werd een grotere chemische klaring bereikt met voeding met veel eiwit en weinig koolhydraten, vergelijken met een dieet met weinig eiwit en veel koolhydraten. ‘Een van de factoren van de huidige toxische belasting is het feit dat de gemiddelde Amerikaan dagelijks 150 gram suiker binnenkrijgt en ook dagelijks aan chemische stoffen blootstaat’, zo meent dr. Crinnion.
Net als te weinig eiwit en te veel suiker, beïnvloeden vitamine- en mineralentekorten onze ontgifting. Het gaat om onder meer de B-vitaminen (waaronder thiamine, riboflavine, niacine, pyridoxine en choline), vitamine C en E, evenals magnesium en selenium. Mensen die aan veel chemische stoffen blootstaan kunnen dus baat hebben bij aanvulling met supplementen1.

1Altern Complement Med, 2001; 7: 227-232

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Eten als medicijn

Kruiden en voedingsstoffen

Recepten voor een gezond hart

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier