14-01-2020

De X-factor voor een lang leven

Volgens een nieuw onderzoek zou een doel in het leven hebben weleens belangrijker kunnen zijn voor een lang leven dan gezonde voeding en beweging.

We willen allemaal graag langer leven en sommigen van ons proberen misschien door gezonde voeding en beweging een paar jaar extra aan ons leven toe te voegen. Maar er is één aspect dat van veel groter belang lijkt te zijn voor een lang leven, namelijk het hebben van een doel om voor te leven. Mensen die het gevoel hebben dat hun leven zinvol is, hebben meer kans op een lang en gezond leven, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Gezonde gewoonten, zoals sporten en gezond eten, zijn slechts één onderdeel van een doel. Onderzoekers van de Amerikaanse University of Michigan School of Medicine definiëren een doel als ‘een zelf-organiserend levensdoel, dat aanzet geeft tot het nastreven van doelen en van gezonde gewoonten en dat het leven zin geeft’.
Het is de X-factor die ons voorbij het basale dagelijkse overlevingsinstinct voert. Het kan gaan om een individueel doel dat heel persoonlijk is; voor sommigen kan het familie zijn, voor anderen een boek schrijven, vrijwilligerswerk doen of een diepgevoelde verbintenis met religie of natuur. Wat het ook is, het geeft ons leven zin.

De onderzoekers ondervroegen meer dan 8000 mensen van 50 of ouder – met een gemiddelde leeftijd van 68 – en bepaalden in hoeverre zij een doel in het leven hadden. Dit gebeurde aan de hand van een aantal vragen, die een score tussen 1 en 6 kregen, waarbij 6 het grootste doelbesef aangaf. Toen ze vier jaar later de resultaten nog eens bekeken, ontdekten de onderzoekers dat degenen die het hoogst gescoord hadden meer dan tweemaal zoveel kans hadden om nog te leven dan degenen met de laagste score. Ze waren ook minder vaak overleden aan chronische ziekten zoals hartziekten of spijsverteringsaandoeningen.1 Dit alles is helemaal niet verrassend voor Japanners. Hun filosofie van ikigai koestert de levenskunst; het betekent ongeveer ‘iets om voor te leven, dat wat vreugde schenkt en zin geeft aan het leven’.
Dus: vind een doel – en op naar een lang leven.

Groter besef van een doel in het leven, betere gezondheid
De aantallen in de cirkels geven aan wat de toename van het risico is op verscheidene ziekten en vroegtijdig overlijden, gezien bij deelnemers die niet of nauwelijks een doel in het leven hebben (score 3 of lager), vergeleken met degenen die de hoogste score (maximaal 6) hadden.

Literatuur
1 JAMA Network Open, 2019; 2: e194270

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur