Natriumbicarbonaat: Het Wondermiddel voor Gezondheid en Huishouden

Eén van de beste ontdekkingen ooit, is onmiskenbaar natrium bicarbonaat met als scheikundige formule NaHCO3: de verbinding tussen één deel natrium en twee delen waterstofcarbonaat. Een bekend rijsmiddel bij het bakken van brood en cake, in dat kader ook wel baking soda genoemd, maar ook bekend als zuiveringszout. Het toepassingsgebied reikt echter verder dan de keuken groot is… Natriumbicarbonaat is een zeer veelzijdig product dat helpt bij schoonmaak, ontstopping, geurverdrijving, persoonlijke verzorging en gezondheidsproblemen. We nemen een duik in de wondere wereld van ‘Natrium Bicarbonaat’, het opzienbarende boek van dr. Mark Sircus.

Een opmars

In de Verenigde Staten en Engeland wordt baking soda al zo’n 200 jaar veelzijdig ingezet. Ooit geïntroduceerd door Arm & Hammer. Het is een basisch zout dat nu ook in Nederland aan een opmars bezig is. En terecht, want het is natuurlijk, milieuvriendelijk en ook nog eens goedkoop. Niet alleen als ‘huismiddeltje’, maar ook als medicijn! Geen wonder dat de farmaceutische industrie de kennis over de succesvolle inzet van zuiveringszout het liefst onder tafel veegt. Het is veel te goedkoop, niet te patenteren en dus valt er niets aan te verdienen… Het gebruik van natriumbicarbonaat in de geneeskunde wordt dan ook graag afgedaan als kwakzalverij of weggehoond als een oude, dus liever te vergeten, volkswijsheid. Er zijn echter wereldwijd vele ervaringen en onderzoeken die aangeven dat bicarbonaat een belangrijk medicijn is van de veiligste soort bij behandeling van onder andere kanker, nieraandoeningen en auto-immuunziekten.

Zuur-basebalans

Natriumbicarbonaat kan een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van kanker1,2. Het middel lijkt een dodelijk gif voor kanker. Dit komt omdat het de alkaliteit van het lichaam verhoogt, waardoor het zuurstofgehalte van de cellen toeneemt en z’n gewenste waarde bereikt. En dat is precies waar kankercellen niet tegen kunnen. In een ‘verzuurd lichaam’ kunnen ze ongestoord hun gang gaan. Verzuring van ons lichaam ligt, door het moderne welvaartsdieet met veel suikers, snelle koolhydraten, foute vetten en onnatuurlijke toevoegingen, voortdurend op de loer. Oncologen gebruiken bicarbonaat al jaren om hun patiënten tegen de schadelijke, of zelfs dodelijke, bijwerkingen van chemotherapie te beschermen. De wetenschap geeft aan dat het wel eens bicarbonaat zou kunnen zijn dat de patiënt uiteindelijk helpt en niet de chemotherapie. De geschiedenis van chemotherapie zou waarschijnlijk een heel ander verhaal vertellen als natriumbicarbonaat niet al wijdverbreid werd in gezet bij patiënten die chemotherapie ondergaan1,2.

Op je gezondheid

Het moderne westerse voedingspatroon is over het algemeen de boosdoener achter een hoge zuurgraad (Ph) in het lichaam waardoor celdegeneratie optreedt. Dit leidt uiteindelijk tot vroegtijdige veroudering en ernstige ziekten als bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en osteoporose. Het is algemeen bekend dat onze biologische functies optimaal gedijen in een niet-zure, ofwel alkalische omgeving. Gezond eten kan belangrijk bijdragen aan deze balans. Geen voedsel uit blikken, pakken en zakken, maar vers, liefst biologisch en van lokale bron. Nog steeds kan natriumbicarbonaat daarbij van grote betekenis zijn. Ons lichaam wordt immers constant blootgesteld aan straling en vervuiling. Ook bij het neutraliseren daarvan speelt bicarbonaat een belangrijke rol.

Bij verkoudheid en griep

In een boekje, uitgegeven door de Arm & Hammer Soda Company3, wordt gerept over de bewezen kwaliteit van baking soda als therapeutisch middel. Hierbij wordt verwezen naar een in 1919 aan het bedrijf gerichte brief van een vooraanstaand arts, dr. Volney S. Cheney. Hij stelt dat de U.S. Public Health Service mensen met griep behandelde met natriumbicarbonaat, waarop ze zonder uitzondering minder ernstig ziek werden en snel verbeterden. Daarnaast werden de mensen die het middel preventief kregen zelden ziek. Sinds zijn ontdekking zette Cheney natrium bicarbonaat bij alle gevallen van griep en verkoudheid in. Bij veel van zijn patiënten waren de symptomen binnen 36 uur geheel verdwenen. Toen deze aanpak algemeen bekend werd, kreeg de arts aan de lopende band meldingen binnen van mensen die bicarbonaat hadden ingenomen en geen griep kregen in tegenstelling tot anderen in hun nabije omgeving.
De aanbevolen ‘medicatie’ bij griep volgens het boekje van Arm & Hammer uit 1925:

 • neem de eerste dag om de twee uur zes doses van een halve theelepel in een glas water
 • neem de tweede dag om de twee uur vier doses van een halve theelepel in een glas water
 • neem de derde dag ’s ochtends en ’s avonds een dosis van een halve theelepel in een glas water en
 • vervolgens dagelijks een halve theelepel in een glas water tot de verkoudheid is verdwenen.

Indien de symptomen na zeven dagen niet verbeteren, neem dan contact op met een therapeut of arts. ‘Naast dat natrium bicarbonaat goed werkt bij verkoudheid en griep, is het van onschatbare waarde bij onder andere de behandeling van voedselvergiftiging, nierbekkenontsteking, reuma en brandwonden. Af en toe een driedaagse kuur met natriumbicarbonaat om de alkaliteit van het bloed te ondersteunen, verhoogt de weerstand van het lichaam tegen alle infectieziekten’. Aldus het vooruitstrevende naslagwerkje van Arm & Hammer.

Zuurgraad testen

In de thuisomgeving kun je de pH-waarde van je lichaam eenvoudig zelf meten alvorens met baking soda aan de slag te gaan. Bij de drogist zijn stripjes te koop die via urine of speeksel de zuurgraad aangeven. De speeksel-pH van een gezond lichaam ligt tussen de 7,5 en 7,1. Is je speeksel te zuur, wacht dan twee uur en test nogmaals. De pH van bloedplasma is onder normale omstandigheden licht alkalisch zo rond de 7,3 / 7,4. Een gezonde bandbreedte van de urine ligt tussen 6,5 in de ochtend en 7,5 in de avond. Gemiddeld iets zuurder dus dan bloed en speeksel. Dit wordt wel gezien als een teken dat de nieren hun werk goed doen met het uitfilteren van overmatig zuur uit het lichaam.
Blijkt je lichaam te zuur dan heb je wellicht ook al symptomen in die richting. Begrijpen wat je lichaam te vertellen heeft via de merkbare symptomen is een belangrijke stap op weg naar genezing. Door zorgvuldige observatie is te zien of problemen gerelateerd zijn aan een verstoorde zuur-basebalans.

Hulp in de huishouding

De veelzijdigheid in toepassing van natriumbicarbonaat is vrijwel onbegrensd. Zo gaat het boek ook in op hoe je het in het huishouden kunt gebruiken; het minerale product kent honderden toepassingen. Dus zodra je een pak van dit wondermiddel aan je medicijnkastje hebt toegevoegd, kun je er beter maar meteen één in je gootsteenkastje bij de schoonmaakmiddelen zetten. Het is werkelijk een geweldig product om je keuken, wc en badkamer mee schoon te schrobben. Doe de baking soda in een strooier, bijvoorbeeld een lege bus van Parmezaanse strooikaas of poedersuiker. Strooi het poeder over het te reinigen oppervlak en pak de spons of borstel erbij. Voeg eventueel nog wat druppels etherische olie toe. Lavendel en tea tree bijvoorbeeld. Ze hebben krachtige antibacteriële eigenschappen en laten een heerlijke geur achter. Afvoer van gootsteen, douche of wastafel ontstoppen? Strooi er baksoda in, gevolgd door een scheut appelazijn en heb een kwartiertje geduld. Spoel door met heet water: succes gegarandeerd. Een schone en veilige optie ten opzichte van de gevaarlijke en milieuonvriendelijke commerciële ontstoppers.
Gemeen aangekoekte pannen, week je 15 minuten in heet water met baking soda om vervolgens met gemak de aangebakken voedselresten te verwijderen. Bicarbonaat is ook een fantastische tapijtreiniger. Strooi over het tapijt, wacht een kwartiertje het zuig het met vuil en al op met de stofzuiger. En dan zilver poetsen, daar is niemand fan van… Met baking soda in heet water, waaraan toegevoegd een stuk aluminiumfolie, is de klus in no time geklaard. Gewoon even laten liggen tot je zilverwerk weer glimt als nieuw! Vlooien op je hond? Strooi het poeder over de vacht, wrijf het in of borstel het door de vacht en spoel uit om huidproblemen te voorkomen. Stinkende gympen? Zelfde verhaal als het tapijt: strooi er wat poeder in. Laat even inwerken, vervolgens uitschudden of met de stofzuiger leegzuigen. En deze mag je niet missen: verwijderen van vetkrijt en viltstift van muren. Nog eentje dan: het verwijderen van kalkaanslag in de badkamer en wc-pot. Ook daar heb je geen venijnig chemisch middel met een rood kruis erop voor nodig!

Keukenprinses in actie

Een beetje keukenprinses kan na een nadere kennismaking met baking soda niet meer zónder. Je wast er je groente en fruit mee, maar wel goed afspoelen daarna. Week gedroogde bonen in een zuiveringszoutoplossing om ze makkelijk verteerbaar te maken. Strooi wat baking soda over je vlees om het malser te maken. Gebruik het als gist! Voeg een mespuntje toe aan je baksels voor een grotere luchtigheid en betere verteerbaarheid. Luchtiger wordt ook een omelet als je er per 3 eieren een mespuntje bicarbonaat doorheen mengt. Maak je eigen sportdrank door baking soda en wat keltisch zeezout te mengen met gekookt water. Handen die een uur in de wind stinken na het snijden van uien? Was ze met een oplossing van baking soda: probleem opgelost. Verlaag het zuurgehalte van op tomaten gebaseerde recepten door een snufje zuiveringszout toe te voegen. En als je eieren kookt, laten ze zich makkelijker pellen als je wat bicarbonaat toevoegt aan het kookwater. Googelen op het gebruik van natriumbicarbonaat in de keuken gaat je vast nog veel meer verrassende tips opleveren!

Mooi en gezond

Verwen jezelf eens met een ontgiftend bad met baking soda. Of maak een gezichtsscrub. Last van kramp in je kuiten? Hang je onderbenen in een emmer met warm water en bicarbonaat. Maak je eigen tandpasta met kokosolie, bicarbonaat en een paar druppeltjes mintolie. Of poets zo nu en dan een keer met pure baking soda. Dit product wordt steeds vaker in tandpasta’s gebruikt. Terecht, want in feite is het de beste manier om een goede mondgezondheid te bevorderen en te behouden. Door verhoging van de zuurgraad wordt een snelgroeiende populatie aan ziekteverwekkende bacteriën en schimmels radicaal verstoort. Het maakt bovendien je tanden witter, verfrist de adem en verwijdert plaque. Natriumbicarbonaat heeft het vermogen om door ziekteverwekkende films heen te breken. Deze biofilms zijn de veroorzakers van tandsteen dat je mondhygiëniste met de nodige moeite weer verwijdert. Je kunt het ook als mondspoeling gebruiken die je door mag slikken. Een mooi middel bij pijnlijke aften en zweertjes in de mond die doorgaans de neiging hebben om maar langzaam te genezen. Hieronder nog een paar toepassingen.

 • Verlichting van jeuk
 • Verlichting bij bijen- en wespensteken
 • Gebruik als deodorant
 • Haarverzorging zonder shampoo
 • Gorgelen bij keelpijn
 • Schoonmaken van hardnekkig vuile handen en voeten
 • Maagzuurproblemen (1-2 theelepels in vol glas water)
 • Compres met baking soda bij zonnebrand

Kijk uit

 • De toepassingen van natriumbicarbonaat zijn enorm. Dagelijks ontdekken mensen weer nieuwe toepassingsmogelijkheden. Het boek geeft aan de volgende richtlijnen ter harte te nemen bij gebruik van baking soda:
 • Baking soda dat gebruikt is voor bijvoorbeeld het bestrijden van luchtjes, niet meer inzetten bij het koken of voor je persoonlijke verzorging of gezondheid. Je kunt er nog prima een gootsteen mee ontstoppen of ijs op je stoep mee bestrijden.
 • Natriumbicarbonaat is een mineraal en dus een natuurlijk product. Het is echter geen voedingsmiddel maar een additief voor tijdelijke inzet. Gebruik het niet te vaak en te lang
  achter elkaar.
 • Verwar natriumbicarbonaat, ook wel zuiveringszout genoemd, niet met bitterzout (Epsomzout). Dit is magnesiumsulfaat met een totaal andere werking en bij inwendig gebruik sterk laxerend.

Wil je meer weten over de wondere wereld van natriumbicarbonaat, breid dan je bibliotheek uit met het boek Natriumbicarbonaat. De helende werking van baking soda.

Literatuur
1 Support Care Cancer. 2012 Oct;20(10):2553-7
2 Cancer Res. 2009 Mar 15;69(6):2260-8
3 Arm & Hammer Baking Soda, A friend in Need – Facts worth knowing about Arm & Hammer Baking Soca as a proven medicinal agent. 1925
4 www.drsircus.com

Dr. Mark Sircus is acupuncturist, doctor in de oosterse geneeswijzen en schrijver van meer dan 23 boeken. Hij is lid van het Scientific Advisory and Research Development team van het Davinci College of Holistic Medicine. Artikelen van Sircus zijn wereldwijd in tal van wetenschappelijke tijdschriften verschenen. Hij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar gezondheid en ziekte van het menselijk lichaam en een aantal uiteenlopende medische stromingen samengevoegd in een nieuwe vorm van geneeskunde: ‘Natural Allopatic Medicine’. Natuurlijke allopathische geneeskunde heeft een radicale verandering in het medische denken en handelen veroorzaakt. Sircus’ therapieën zijn gebaseerd op de inzet van natuurlijke elementen als natriumbicarbonaat, water, zuurstof, magnesium en jodium. Zijn publicaties geven mensen toegang tot informatie die hen in staat stelt om de eigen gezondheid op een eenvoudige manier
te bevorderen.4

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

De positieve effecten van voetreflextherapie

Eten als medicijn

Groeien met psychosynthese

De invloed van klanken op je lichaam

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Je brein aan de pil

Van de recentste publicaties tot aan tijdloze klassiekers. Boeken zijn een waardevolle bron van inspiratie bij het maken van gezondheidskeuzen. Dit keer geven we aandacht aan Je brein aan de pil van Sarah Hill, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale...

Spierherstel

Voedingstabel eiwitten en calorieën In het artikel Spierherstel: het héle bewegen telt uit Medisch Dossier editie 2604 staat een verwijzing naar een overzichtelijke tabel over eiwitten en calorieën. Dit is die tabel. Dit overzicht geeft een indicatie van de...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier