09-06-2010

De werking van AloeVera

 Deze ‘wonderplant’ blijkt werkzaam bij tal van aandoeningen

Aloë vera wordt al duizenden jaren geprezen als wondermiddel. Vandaag de dag is het waarschijnlijk de meest populaire alternatieve remedie. De kleverige gel  uit de dikke sappige bladeren van deze plant – officieel Aloë barbadensis genaamd en behorend tot de familie van de lelies − wordt zowel uitwendig als inwendig gebruikt voor een scala aan aandoeningen. Is er echter ook bewijs dat het werkt?

Uitwendig gebruik

Een van de meest populaire toepassingen van aloë vera is bij brandwonden. Er is aanzienlijk bewijs voor de doeltreffendheid bij dergelijke wonden. Bij vergelijking van een aloë vera bevattende zalf met een antimicrobiële zalf met zilversulfadizine bij 30 patiënten met tweedegraads brandwonden, genazen de met aloë behandelde wonden significant sneller dan bij behandeling met het standaard  zelfzorgmiddel1.

Bevestiging hiervoor werd geleverd in 2007 toen de gegevens van vier verschillende studies werden gecombineerd. De resultaten toonden aan dat brandwondpatiënten behandeld met aloë  vera zalf gemiddeld negen dagen sneller genazen dan die in de controlegroepen2. Voor de behandeling van zonnebrand echter, waarvoor hetvaak gebruikt wordt, is het effect niet aangetoond3.

Verschillende studies duiden er wel op dat aloë vera werkzaam is bij bepaalde huidziekten, zoals psoriasis, seborroïsch eczeem (hoofdroos is bijvoorbeeld een milde vorm hiervan) en genitale herpes4. Ondanks zijn welbekende ontstekingsremmende eigenschappen is  de plant niet succesvol gebleken bij het voorkomen of verminderen van reacties van de huid bij bestraling, zoals die bij kankerpatiënten5.

Recent bleek aloë vera veelbelovend bij de behandeling van mondproblemen. In laboratoriumonderzoekwas aloë doeltreffender tegen bacteriën dan twee populaire commerciële tandpasta’s6. Testen bij proefpersonen hebben de succesvolle behandeling van tandplaque, tandvleesziekten en orale lichen planus (een soms pijnlijke ontsteking van de tong en het mondslijmvlies) met aloë vera aangetoond7,8.

Inwendig gebruik

Voor het effect bij inwendig gebruik is er minder bewijs. Maar de studies die er zijn, zijn veelbelovend. Orale aloë vera gel (100 ml tweemaal daags gedurende vier weken) gaf significante verbetering bij patiënten met colitis ulcerosa – een inflammatoire darmziekte (IBD) – in vergelijking met een placebo9. Een studie door de St George’s Hospital Medical School in Londen naar aloë vera bij patiënten met het prikkelbare darm syndroom (IBS) kon dit ondanks aanwijzingen voor verbetering van symptomen niet ondubbelzinnig vaststellen10.

Vier afzonderlijke wetenschappelijke literatuuronderzoeken suggereren dat aloë vera bruikbaar kan zijn voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten en van het niveau van de ‘slechte’ LDL cholesterol11.

Deze plantaardige remedie zou zelfs kunnen helpen bij de behandeling van kanker. Italiaanse onderzoekers evalueerden het gebruik van orale aloë vera (A. arborescens in dit geval; 10 ml driemaal daags) bij 240 kankerpatiënten met uitzaaiingen die chemotherapie ondergingen. Zij die aloë vera namen hadden een beduidend betere tumorregressie en overlevingstijd dan wie alleen chemotherapie kreeg12.

Aloë  vera producten

Aloë vera bevat een schat aan biologisch actieve bestanddelen. Geen wonder dusdat deze zo bruikbaar blijkt bij een scala aan aandoeningen. Polysacchariden – lange ketens van suikermoleculen die voorkomen in aloë vera gel – zijn wellicht verantwoordelijk voor het ontstekingsremmende, schimmelbestrijdende en wondhelende effect13.

Bieden alle verkrijgbare aloë  vera producten echter dezelfde voordelen? Volgens een rapport zouden commerciële, gestabiliseerde gelproducten niet zo goed werken als de verse gel. Wel wordt algemeen aangenomen dat in de gels van koude persing de heilzame eigenschappen het best behouden zijn gebleven14.

Verder is het een goed idee om te kiezen voor producten met een certificaat van de International Aloe Science Council (IASC). Deze werd in het leven geroepen om de zuiverheid van de  aloë in deze producten te testen om deze te kunnen garanderen (voor meer informatie zie www.iasc.org).

Joanna Evans

 

  1 Surg Today, 2009; 39: 587-591

  2 Burns, 2007; 33: 713-718

  3 J Med Assoc Thai, 2005; 88 Suppl 4: S173-176

  4 Indian J Dermatol, 2008; 53: 163-166

  5 Clin Oncol [R Coll Radiol], 2005; 17: 478-484

  6 Gen Dent, 2009; 57: 238-241

  7 J Appl Oral Sci, 2008; 16: 293-296

  8 Br J Dermatol, 2008; 158: 573-577

  9 Aliment Pharmacol Ther, 2004; 19: 739-747

  10 Int J Clin Pract, 2006; 60: 1080-1086

  11 Br J Gen Pract, 1999; 49: 823-828

  12 In Vivo, 2009; 23: 171-175

  13 Molecules, 2008; 13: 1599-1616

  14 Toxicol Appl Pharmacol, 2008; 227: 125-135 
   

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...