05-11-2018

De vinger op de zere plek

Een dieet, in plaats van medicijnen, is de beste behandeling voor acne, aldus Sarah Myhill.

Voor jonge mensen is het uiterlijk alles, zo leerde ik van mijn dochters. Tijdens een natte winter sneed een stijgende rivier mijn huis af van de hoofdweg, waardoor ik niet naar mijn werk kon. Toen mijn dochters me zagen in een korte broek met sneakers om tot mijn middel door het hoge water te kunnen waden om een patiënt te zien, smeekten ze me: ‘Nee, nee, je kunt onmogelijk gaan! Mam,’ zo zei Claire, ‘je hebt je benen niet geschoren!’

Deze preoccupatie met het uiterlijk, boven alles, is één van de redenen waarom acne mensen zoveel zorgen baart in het Westen. Acne is een nare, ontsierende, zelfbeeld-ondermijnende en pijnlijke aandoening, zeker bij westerse tieners.

Doorgaans wordt ervan uitgegaan dat ten minste twee factoren bijdragen aan acne, en dit heeft geresulteerd in twee nare, toxische behandeltherapieën. Tijdens de puberteit is er een toename van de talgproductie, een olieachtige afscheiding van de kleine talgklieren die zich vlak onder de huid bevinden naast de follikels. De achterliggende gedachte is dat deze klieren geïnfecteerd raken, wat resulteert in ontstoken plekken en puisten.

Big Pharma heeft twee behandelingen bedacht. De eerste is om de ontstekingen te behandelen met antibiotica. Hoewel dit op korte termijn effectief is, komt het probleem terug als de antibiotica worden gestaakt. Zo kunnen jongeren jarenlang antibiotica slikken en dit kan rampzalige gevolgen hebben voor het darm-microbioom.

De tweede behandeling is het blokkeren van de talgproductie door de cellen van de talgklieren te doden met een krachtig geneesmiddel, isotretinoïne genaamd (merknamen Isotrex en Roaccutane), dat oorspronkelijk ontwikkeld werd als chemotherapie bij kanker.
Ik zag veel levens vernietigd worden door isotretinoïne. Ik behandelde talrijke patiënten bij wie dit het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) veroorzaakte, en de fabrikant Hoffmann-La Roche betaalde miljoenen uit aan patiënten met isotretinoïne-geïnduceerde inflammatoire darmziekten. Bovendien veroorzaakt het middel geboorteafwijkingen.

Ik ontmoette een mannelijke patiënt die al 18 jaar last had van een niet-aflatende hoofdpijn sinds hij het geneesmiddel slikte. Ik heb twee andere jonge mannen gezien die zelfmoord pleegden kort nadat ze het namen. Geen van beiden had een psychiatrische voorgeschiedenis.
Waarom zouden we dit gif slikken als we beschikken over een goedkope en effectieve behandeling zonder bijwerkingen? Het probleem is, zoals altijd, om jonge mensen ervan te overtuigen dat een gedragsverandering noodzakelijk is.

We moeten beginnen met de vraag: ‘Waarom?’ Acne treft tot 95 procent van de adolescenten in de westerse wereld. In een studie onder 1.200 mensen op het eiland Kitava in Papoea Nieuw-Guinea (inclusief 300 jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar) vonden onderzoekers daarentegen geen enkel geval van acne. De voeding van deze eilandbewoners wordt nog steeds niet beïnvloed door het hedendaags westers dieet.
Hetzelfde geldt voor de inheemse Aché-gemeenschap in Paraguay. De Aché-indianen zijn jager-verzamelaars: 115 mensen (waarvan 15 in de leeftijd van 15 tot 25 jaar) werden gedurende twee jaar en drie maanden (843 dagen) gevolgd en in die periode werden geen actieve gevallen van acne vastgesteld.

Deze eenvoudige observationele studies laten zien dat de westerse levensstijl voor acne verantwoordelijk is.

Op basis van mijn klinische ervaring weet ik dat op zijn minst drie belangrijke factoren een rol spelen bij acne. Het begint met het schrappen van alle zuivelproducten. Ik weet niet zeker wat het mechanisme is dat ervoor zorgt dat dit helpt, maar op een of andere manier werkt het voor sommigen ongetwijfeld.

Als dit niet helpt, is de volgende stap het volgen van een ketogeen dieet (koolhydraatarm, matig in eiwitten en vetrijk). Ik vermoed dat dit mechanisme te maken heeft met de bloedsuikerspiegel. Als die hoog is komen suikers in onze lichaamsvloeistoffen terecht, en bacteriën zijn dol op suiker. En zoals regelmatige lezers van Medisch Dossier al wel zullen weten, is het Paleo-ketogeen dieet het startpunt voor het voorkómen en behandelen van alle ziekten die verband houden met een westerse levensstijl.

Er is nog een andere opvallende trigger voor acne: bekend is dat het een bijwerking is van vitamine B12 injecties. Ik heb dit zelf vastgesteld toen ik een landbouwer met een organofosfaatvergiftiging behandelde.

Bert, een man van 57 jaar, bemerkte een enorme verbetering van zijn gezondheid nadat hij dagelijks injecties van vitamine B12 kreeg, maar hij ontwikkelde de meest nare acne. Hij vond zijn energieniveau belangrijker dan zijn uiterlijk en ging toch door met de injecties. Vier maanden later genas ook zijn huid volledig. Wat was er aan de hand?

We weten dat ernstige acne het gevolg kan zijn van een organochloorvergiftiging (de zogenaamde ‘chlooracne’); dat betekent dat toxines acne kunnen veroorzaken. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij het ontgiften door het effect op de methylatie-cyclus, en in het geval van Bert vermoed ik dat B12 toxines mobiliseerde die door de huid werden uitgescheiden, waardoor dit acne veroorzaakte.

Eenmaal ontgift, herstelde de huid van Bert volledig, evenals zijn energiepeil.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur