04-03-2010

De veiligheid van de gsm

Van de Hoofdredactie

De veiligheid van de gsm

Zijn mobiele telefoons de sigaretten van de 21ste eeuw?

Voor wie in 1999 de film The Insider niet gezien heeft volgt hieronder het verhaal. Het berust op waar gebeurde feiten.
Een producent van de Amerikaanse tv-show 60 Minutes (gespeeld door Al Pacino) en een (ontslagen) werknemer uit de tabaksindustrie (een rol van Russell Crowe) proberen als klokkenluider deze bedrijfstak aan de schandpaal te nagelen. Eerst is Crow nogal terughoudend, vanwege zijn geheimhoudingsbeding. Maar daarna geeft hij toch informatie prijs over door de tabaksgiganten verzwegen gevaren zoals de grote verslavendheid van tabak. Jarenlang werd dit effect in industrie-gesponsord onderzoek opzettelijk gecamoufleerd.
Alle risico’s van roken bleven in deze zogenaamde wetenschappelijke studies onderbelicht. Inmiddels weten we dat het onderzoek dat aantoonde dat passief roken onschadelijk is, uit de koker van de tabaksindustrie kwam.
Dit patroon herhaalt zich momenteel bij de mobiele-telefoonindustrie, zoals elders in dit nummer in het Dossier Straling wordt onthuld. Een nog niet gepubliceerde analyse van alle onafhankelijke onderzoeksgegevens leidt maar tot één conclusie: mobiele telefoons kunnen kanker veroorzaken.
Dit nieuwe onderzoek, in combinatie met de INTERPHONE studie (een miljoenenproject dat onderzoek in 13 landen omvat) laat een ‘omslagpunt’ zien – een stralingsopbouw die vanaf een bepaalde dosis zeer schadelijk wordt. Volgens één onderzoek zou na tien jaar normaal gsm-gebruik de kans op hersenkanker met 280 procent kunnen toenemen; bedenk daarbij dat het risico al bij zeer kleine doses begint. Per honderd uur gebruik stijgt het risico met 5 procent. En dit geldt niet alleen voor mobiele telefoons maar voor alle draadloze telefoons – en wie heeft die tegenwoordig niet in huis?
Jarenlang kocht en betaalde de mobiele-telefoonindustrie studies die nooit enig risico lieten zien, waardoor het gevaar nog steeds ter discussie staat. Er bestaat zelfs onderzoek dat aantoont, dat bellen met de telefoon tegen het hoofd beschermend zou zijn tegen hersenkanker.
Helemaal schandalig is dat de industrie haar reclame al mocht gaan richten op kinderen terwijl de veiligheid allerminst vaststaat! Blackberry en andere merken waren tot dusver voor zakelijk, intensief gebruik bestemd. Nu zijn ze goedkoper geworden en binnen het bereik van tieners en oudere kinderen gekomen. Voor de feestdagen werd hier dan ook druk mee geadverteerd.
Het ligt voor de hand dat kinderen meer gevaar lopen. De beschermingsmechanismen van de schedel en de neurale verbindingen zijn bij hen nog volop in ontwikkeling. Wij hebben, kortom, geen flauw idee welk gevaar onze kinderen lopen. Er bestaat geen enkel onderzoek dat zich heeft verdiept in de risico’s van de hoeveelheid elektromagnetische straling die deze groep momenteel krijgt of de gevolgen als het mobieltje voortdurend tegen het hoofd of in de hand wordt gehouden.
Wat vooral zo schokkend is aan deze nieuwe gegevens, is het gemak waarmee de industrie – of het nu de farma-, de mobiele telefoon- of de tabaksindustrie is –wetenschappelijke geloofwaardigheid kan kopen. Alle Westerse regeringen hebben maar al te gretig gebruikgemaakt van de miljarden die het veilen van hun mobiele telefoonlicenties opleverden. Zij zijn dus wel de laatsten die zich bezighouden met de vraag wie welk onderzoek financiert. Gelukkig heeft de Franse regering als eerste maatregelen getroffen en de mobiele telefoon op de lagere school verboden. Hopelijk zal de rest van de EU hierin snel volgen en niet zo lang wachten als destijds bij de tabakswetgeving.
(Voor de volledigheid: in de film blijkt de tabaksindustrie zo machtig dat de zender CBS gedwongen wordt om 60 Minutes gecensureerd uit te zenden, zonder de bevindingen van de klokkenluider!)
 

Lynne McTaggart

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur