De kracht van essentiële oliën

Aromatherapeut Andrea Butje deelt haar favoriete recepten met essentiële oliën voor verlichting van pijn.

Door Andrea Butje

Het is niet makkelijk om u goed te voelen wanneer u nog herstellende bent van een gebroken been of als u een chronische aandoening hebt die dagelijks ongemak veroorzaakt. Op zulke momenten kunnen de effecten die essentiële oliën hebben op lichaam en geest u veel ondersteuning bieden.
Uzelf simpelweg omringen met aroma’s die u lekker vindt, kan al helpen bij het kalmeren van uw geest. Het is een goede manier om voor uzelf te zorgen tijdens momenten waarop u vatbaar bent voor overweldigende, angstige of bezorgde gevoelens. Ontspannen blijven is moeilijker wanneer u pijn hebt, maar het is minstens zo belangrijk als het genezingsproces. Ontspanning helpt de stress in uw lichaam te verminderen en meer ruimte te creëren voor genezing.
Veel essentiële oliën combineren hun invloed op gevoelens met krachten die ontstekingen en pijn verminderen. Als u een olie maakt voor een verstuikte enkel kan die de genezing ondersteunen én ervoor zorgen dat u zich prettig blijft voelen. Als u een gewrichtscrème maakt voor pijnlijke knieën ’s nachts, kan deze helpen om voldoende rust te krijgen en goed te slapen. U kunt zelfs uw eigen mengsel maken met ingrediënten die uw beddengoed niet bevlekken!
Het is verstandig om eerst te bepalen hoe lang u een pijnstillend mengsel wilt gebruiken voordat u het maakt. Sommige van de onderstaande recepten kunnen het beste worden gebruikt voor acute letsels of aandoeningen die niet lang aanhouden, zoals een verzwikte enkel of een infectie. Deze mengsels worden vaak gemaakt met hogere concentraties van essentiële oliën. Andere recepten zijn nuttig voor lichamelijke ongemakken die langer aanhouden, zoals pijn van chronische gewrichtsontstekingen. Deze recepten hebben een lagere olieconcentratie en bevatten ook huidverzorgende ingrediënten die geen irritatie veroorzaken bij langdurig gebruik.
Behalve als uw ongemak chronisch is, weet u vaak niet wanneer u behoefte hebt aan een pijnverzachtend middel, totdat u het echt een keer nodig hebt. Het maken van een aromatisch en therapeutisch mengsel is dan misschien wel het laatste waar u zin in heeft. Soms kunt u echter vooruit plannen en voorzien wat u misschien nodig heeft.
Houdt u van hardlopen? Maak dan alvast een aantal mengsels voor pijnlijke en stijve spieren of verzwikte enkels. Gaat u kamperen? Maak van tevoren een aantal noodmengsels ter verzachting van sneetjes en schaafwonden en neem ze mee.
Check wel altijd de houdbaarheidsdatum van ingrediënten! Informeer ook altijd naar of de essentiële oliën veilig zijn.
Let ten slotte op de gebruiksaanwijzingen bij elk recept, en gebruik alleen mengsels die geschikt zijn voor sneetjes en schaafwonden om aan te brengen op open wonden.

Trauma-olie
Trauma-olie is een mengsel van drie kruiden – Arnica, Sint-Janskruid en Calendula – ingebracht in een draagolie (meestal olijfolie). Deze kruiden staan bekend om hun ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen, wat trauma-olie een ideaal ingrediënt maakt voor mengsels om blessures te verzachten en herstel te ondersteunen. Trauma-olie voedt de huid en is veilig bij langdurig gebruik. De houdbaarheid is afhankelijk van de draagolie die gebruikt wordt als basis, maar meestal ligt die rond een jaar.

Spieren wonderolie
Als u van veel beweging houdt, dan is dit het perfecte recept voor een olie om pijnlijke spieren mee te masseren aan het einde van de dag.
30 ml trauma-olie
7 druppels spijklavendelolie
4 druppels zwarte sparren-olie
4 druppels mirte-olie
3 druppels gemberolie

GEBRUIKSAANWIJZING Neem een glazen flesje van 30 ml, giet de trauma-olie erin, voeg daarna de essentiële oliën toe.

DOSERING VOOR KINDEREN
30 ml trauma-olie
3 druppels lavendel
2 druppels zwarte sparren
1 druppel sinaasappelsap

Gembergrasolie voor ontspannen spieren
Als u iedere dag aan yoga doet en uw spieren hierna pijnlijk aanvoelen, dan is gembergras de oplossing voor sterke en flexibelespieren. Gebruik deze massageolie om strakke en pijnlijke spieren te ontspannen en flexibiliteit te stimuleren.
30 ml trauma-olie
8 druppels gembergras
4 druppels saro-olie
3 druppels kardemom
2 druppels geranium

GEBRUIKSAANWIJZING
Neem een glazen flesje van 30 ml, giet de trauma olie erin, voeg daarna de essentiële oliën toe.

DOSERING VOOR KINDEREN
30 ml trauma olie
3 druppels gembergras
1 druppel lavendel
1 druppel cederhout
1 druppel geranium

Jeneverbes gewrichtsgel
Veel mensen vertrouwen op jeneverbesolie wanneer hun gewrichten ontstoken en stijf aanvoelen. Dit recept verzacht pijnlijke en gezwollen gewrichten.
28 g Aloë Vera-gel
6 druppels jeneverbes
4 druppels Duitse kamille
4 druppels palmarosa
4 druppels citroensap

GEBRUIKSAANWIJZING
Neem een glazen flesje van 30 ml, giet de Aloë Vera gel erin, voeg daarna de essentiële oliën toe. Schud het mengsel voorzichtig voor gebruik om de oliën door de Aloë Vera te mengen. Maak om de zoveel weken een nieuw mengsel.

DOSERING VOOR KINDEREN
28 g Aloë Vera gel
3 druppels jeneverbes
1 druppel Duitse kamille
1 druppel palmarosa

Rozemarijn inhalator
Deze inhalator is met name geschikt voor studenten die te lang hebben gestudeerd en spanningshoofdpijn hebben ontwikkeld. De inhalator verlicht de pijn en helpt om de concentratie te behouden. Gebruik dit recept om spanningshoofdpijn te verlichten en om concentratie te bevorderen.
9 druppels rozemarijn ct. kamfer
3 druppels spijklavendel
3 druppels basilicum ct linalol

GEBRUIKSAANWIJZING
Een inhalator is een klein buisje (ongeveer even groot als een lippenbalsem) met een katoenen inzetstuk om de essentiële oliën te absorberen. De inhalator is handig in gebruik omdat hij makkelijk is mee te nemen. Gebruik een druppelaar om de essentiële oliën direct op het katoenen inzetstuk te druppelen.

DOSERING VOOR KINDEREN
4 druppels sinaasappelsap
1 druppel lavendel
1 druppel basilicum ct linalol

Kardemom gewrichtsverzorgingsolie
De oliën van kardemom, rozemarijn, kamfer, geranium en pepermunt spelen allemaal een gelijke rol bij het maken van dit mengsel. Deze ingrediënten kunnen helpen om de bloedcirculatie te stimuleren, ontstekingen te verminderen en pijnlijke gewrichten te verzachten.
60 ml Arnica-olie
9 druppels kardemom
9 druppels rozemarijn ct. kamfer
9 druppels geranium
9 druppels pepermunt

GEBRUIKSAANWIJZING
Neem een glazen flesje van 60 ml, giet de Arnica-olie erin, voeg daarna de essentiële oliën toe. Bij gezwollen gewrichten inmasseren.

DOSERING VOOR KINDEREN
60 ml Arnica-olie
4 druppels cederhout
4 druppels sinaasappelsap
4 druppels geranium

Hoofdpijn- en buikolie
Breng deze verzachtende olie aan op nek, buik en borst om hoofdpijn of misselijkheid te verminderen.
10 ml trauma-olie
2 druppels Romaanse kamille
2 druppels olibanum
2 druppels gember

GEBRUIKSAANWIJZING
Neem een glazen flesje van 10 ml met een roller als dop, giet de trauma-olie in het flesje, voeg daarna de essentiële oliën toe, draai daarna de rollerdop op het flesje.

DOSERING-VOOR KINDEREN
10 ml trauma-olie
1 druppel Romaanse kamille
1 druppel olibanum

Sinushoofdpijninhalator
Wanneer u last heeft van sinus- (holte)hoofdpijn kunnen deze drie essentiële oliën als ze worden gedruppeld in een inhalator, de spanning en druk van de sinusholten afhalen en hoofdpijn verminderen.
8 druppels piñon (pinyon) pijnboom
2 druppels hemlock
5 druppels Kunzea-olie

DOSERING VOOR KINDEREN
3 druppels piñon pijnboom
1 druppels hemlock
2 druppels cederhout

Pleister in een flesje
Houd een flesje met dit mengsel bij de hand voor snij- of schaafwonden. Maak de wond schoon en breng de gel aan. De gel heeft een ontsmettende werking en zal de beschadigde huid dus goed genezen.
28 g Aloë Vera gel
7 druppels olibanum
3 druppels lavendel
5 druppels cederhout
3 druppels Helichrysum

GEBRUIKSAANWIJZING
Neem een glazen flesje van 30 ml, giet de Aloë Vera gel erin, voeg daarna de essentiële oliën toe. Schud het flesje voor ieder gebruik om de oliën door de Aloë Vera te verspreiden. Maak de wond schoon en breng daarna de gel voorzichtig aan. Advies: maak het mengsel iedere week vers.

DOSERING VOOR KINDEREN
28 g Aloë Vera gel
2 druppels olibanum
1 druppel lavendel
2 druppels cederhout
1 druppel Helichrysum

Duitse kamille pijnspray
Wanneer kinderen vallen en hun knieën schaven, kan deze Pijn-Wegspray, gemaakt met Duitse kamille, de pijn verminderen. Hydrolaat is de destillatie die ontstaat wanneer water wordt samengevoegd met in water oplosbare componenten in plantaardige oliën. De hydrolaten die hierbij gecreëerd worden zijn pure, aromatische wateren met therapeutische eigenschappen. Gebruik dit recept om de pijn van pas ontstane snijwondjes, schaafwonden of blauwe plekken te verminderen.
60 ml Duitse kamillehydrolaat
30 ml theeboomhydrolaat
30 ml vetiverhydrolaat

GEBRUIKSAANWIJZING
Meng alle hydrolaten in een glazen spuitflesje van 120 ml, en spuit het mengsel daarna direct op de wond. Maakdit mengsel iedere paar weken vers.

DOSERING VOOR KINDEREN
Het recept voor kinderen is hetzelfde als voor volwassenen.

Lavendelolie tegen oorpijn
Geen enkele pijn is makkelijk te verdragen, maar oorpijn kan extra vervelend zijn. Dit mengsel helpt om oorpijn te verminderen en de spieren in de omliggende huid te ontspannen.
30 ml trauma olie
7 druppels lavendel
6 druppels eucalyptus
2 druppels jeneverbes
3 druppels palo santo

GEBRUIKSAANWIJZING
Neem een glazen flesje van 30 ml met een roller als dop, giet de trauma-olie in het flesje, voeg daarna de essentiële oliën toe. Rol het mengsel voorzichtig achter het pijnlijke oor en in de nek aan dezelfde kant. Let op: essentiële oliën mogen nooit in het oor of anderszins inwendig gebruikt worden.
VOOR KINDEREN
30 ml trauma-olie
3 druppels lavendel
1 druppel cederhout
1 druppel jeneverbes
1 druppel palo santo

Blauwe plekkenolie
Wanneer je last hebt van blauwe plekken kan dit mengsel helpen om deze snel te verminderen.
30 ml trauma-olie
9 druppels Helichrysum
5 druppels lavendel
4 druppels Duitse kamille

GEBRUIKSAANWIJZING
Neem een glazen flesje van 30 ml, giet de trauma-olie erin, voeg daarna de essentiële oliën toe. Breng voorzichtig aan op de blauwe plek zo vaak als nodig is.

DOSERING-VOOR KINDEREN
30 ml trauma-olie
4 druppels Helichrysum
1 druppel lavendel
1 druppel Duitse kamille

De recepten zijn afkomstig uit The heart of aromatherapy door Andrea Butje
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

De positieve effecten van voetreflextherapie

Groeien met psychosynthese

De invloed van klanken op je lichaam

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Integral Eye Movement Therapy

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier