De kip of het ei

Bijna vijf eeuwen geleden voorspelde Shakespeare al wat de moderne geneeskunde nu bevestigt: dat slaap de ‘balsem voor gekwetste geesten’ is. Goed slapen is ongetwijfeld het beste medicijn dat de natuur ons te bieden heeft en duidt bovendien op een goede lichamelijke gezondheid. Maar het is meer dan dat. Ons hoofdartikel van deze maand vertelt over opzienbarend nieuw onderzoek dat erop wijst dat slaap niet alleen essentieel is voor een gezond lichaam, maar ook voor een gezonde geest.
Matthew Walker, die onderzoek doet naar de rol van slaap, ontdekte dat voldoende slaap direct verband houdt met ons functioneren. Hoeveel we slapen, bepaalt hoe goed ons immuunsysteem, geheugen en leervermogen functioneren. ‘Slapen bereidt onze emotionele hersenen eigenlijk voor op onze sociale en emotionele interacties van de volgende dag’, zegt hij.
Walker onderzoekt nu of slecht slapen ook bijdraagt aan psychische ziekten. In een onderzoek aan Harvard lieten hij en zijn collega’s zien dat onze hersenen al na één nacht doorwerken een afwijkend patroon vertonen: onze hersenen gaan ‘op scherp’ staan en koppelen zich als het ware los van het rationele gedeelte van de hersenen, waardoor we veel emotioneler worden.
Hoewel medische wetenschappers al lange tijd weten dat slapeloosheid vaak samengaat met psychische ziekten, worden slaapproblemen vaak beschouwd als een symptoom. De geestelijke gesteldheid zorgt ervoor dat iemand niet goed slaapt. Maar de vraag die Walkers onderzoek nu opwerpt, is: draagt slapeloosheid eigenlijk bij aan psychische ziekten en instabiliteit? Is slapeloosheid misschien zelfs een oorzaak?
In ons hoofdartikel beantwoorden we niet alleen deze vraag, maar brengen we ook een aantal slinkse slaapdieven voor het voetlicht. Mocht u last hebben van slapeloosheid, kijk dan eens naar deze minder vanzelfsprekende oorzaken. En aangezien veel artsen het nut van verslavende en vaak gevaarlijke slaapmiddelen in twijfel beginnen te trekken, kunt u ook overwegen om een niet-medicinale oplossing te zoeken. We hebben er een paar voor u op een rijtje gezet.
Daarnaast vindt u in dit nummer een artikel over vitamine D. De zon is nog steeds onze belangrijkste bron van vitamine D, dus u hoeft de deur maar uit te stappen om deze vitamine binnen te krijgen. Het is eigenlijk niet zozeer een vitamine maar eerder een hormoon dat zo’n dertig verschillende weefsels in ons lichaam reguleert. Bovendien blijkt uit nieuw onderzoek dat vitamine D een krachtig middel is tegen kanker. Vitamine D-supplementen kunnen zelfs de overlevingskansen van vrouwen met borstkanker vergroten.
Verder leest u hoe Jessica Ortner zelf haar gewicht onder controle kreeg met Emotional Freedom Techniques (EFT), de therapie die letterlijk klopt. De techniek van het kloppen op het lichaam kan helpen om de emoties, stress en het gebrek aan zelfvertrouwen, die vaak aan gewichtsproblemen ten grondslag liggen, te overwinnen.

Lynne McTaggart en Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart

Voorwoord: De waarheid bestaat niet

Reflectie: Mediteren tegen Alzheimer

Voorwoord: Gekke vrouwen

Voorwoord: Het einde van allergieën

Op de Vloer

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Lynne McTaggart avatar

Over de auteur

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard. Daarnaast is McTaggart toonaangevend wetenschapsjournalist en auteur van meerdere succesvolle boeken. Ook is zij woordvoerder op het gebied van bewustzijn, kwantumfysica en geneeskunde.
Lees meer artikelen van Lynne McTaggart