14-05-2009

De inhalator achterhaald

Kinderastma wordt in het algemeen behandeld met een zogenaamde tweeklapper: een inhalatiecorticosteroïd samen met een sympathicomimeticum. Nieuw onderzoek wijst echter uit dat deze behandeling achterhaald is.

Bij kinderen wier astma niet voldoende vermindert met inhalatiecorticosteroïden, krijgen vaak lang werkende β2-sympathicomimetica voorgeschreven. Nu blijkt echter niet alleen dat ze niets toevoegen aan de behandeling, maar ook dat ze het aantal ernstige astma-aanvallen bij kinderen zelfs verhogen.

Zo belastend waren de bewijzen tegen de geneesmiddelen uit deze groep, waaronder Serevent® (salmeterol) en Seretide® (salmeterol/fluticason) van GlaxoSmithKline, Foradil® (formoterol) van Novartis en Symbicort (formoterol/budesonide) van AstraZeneca, dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) half december 2008 een adviesbijeenkomst organiseerde.

Daarin adviseerden medewerkers van de FDA al deze middelen niet meer voor kinderen toe te laten en Serevent en Foradil zelfs helemaal van de markt te halen. De laatste twee middelen bevatten enkel lang werkende β2-sympathicomimetica terwijl deze in Seretide en Symbicort gecombineerd zijn met een inhalatiecorticosteroïd.

Deze beslissing van de FDA betekent een grote klap voor de geneesmiddelfabrikanten. Lang werkende β2-sympathicomimetica met steroïden vormen immers de standaardbehandeling bij kinderen met aanhoudende, ernstige vormen van astma die niet goed reageren op een lage of verhoogde dosering inhalatiecorticosteroïden.

Bepaalde producten, zoals Seretide, bestaan uit een vaste combinatie van een β2-sympathicomimeticum (salmeterol) met een inhalatiecorticosteroïd (fluticason). β2-Sympathicomimetica worden ook gebruikt bij inspanningsastma en bij chronische obstructieve longaandoeningen (COPD). De plotselinge aandacht van de FDA voor deze groep geneesmiddelen betekent met name een klap voor GlaxoSmithKline, dat Seretide als grootste bestseller in het assortiment had.

Lang werkende β2-sympathicomimetica zijn bronchodilatoren, hetgeen wil zeggen dat ze de luchtwegen verwijden. Ze doen de spieren rond de luchtwegen ontspannen, die een piepende ademhaling of bronchospasme geven als ze zich aanspannen. Lang werkende β2-sympathicomimetica moeten de vernauwde ademwegen twaalf uur of langer ontspannen en worden dan ook vaak gebruikt bij matige tot ernstige astma en met name om nachtelijke aanvallen te voorkomen.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...