De inhalator achterhaald

Kinderastma wordt in het algemeen behandeld met een zogenaamde tweeklapper: een inhalatiecorticosteroïd samen met een sympathicomimeticum. Nieuw onderzoek wijst echter uit dat deze behandeling achterhaald is.

Bij kinderen wier astma niet voldoende vermindert met inhalatiecorticosteroïden, krijgen vaak lang werkende β2-sympathicomimetica voorgeschreven. Nu blijkt echter niet alleen dat ze niets toevoegen aan de behandeling, maar ook dat ze het aantal ernstige astma-aanvallen bij kinderen zelfs verhogen.

Zo belastend waren de bewijzen tegen de geneesmiddelen uit deze groep, waaronder Serevent® (salmeterol) en Seretide® (salmeterol/fluticason) van GlaxoSmithKline, Foradil® (formoterol) van Novartis en Symbicort (formoterol/budesonide) van AstraZeneca, dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) half december 2008 een adviesbijeenkomst organiseerde.

Daarin adviseerden medewerkers van de FDA al deze middelen niet meer voor kinderen toe te laten en Serevent en Foradil zelfs helemaal van de markt te halen. De laatste twee middelen bevatten enkel lang werkende β2-sympathicomimetica terwijl deze in Seretide en Symbicort gecombineerd zijn met een inhalatiecorticosteroïd.

Deze beslissing van de FDA betekent een grote klap voor de geneesmiddelfabrikanten. Lang werkende β2-sympathicomimetica met steroïden vormen immers de standaardbehandeling bij kinderen met aanhoudende, ernstige vormen van astma die niet goed reageren op een lage of verhoogde dosering inhalatiecorticosteroïden.

Bepaalde producten, zoals Seretide, bestaan uit een vaste combinatie van een β2-sympathicomimeticum (salmeterol) met een inhalatiecorticosteroïd (fluticason). β2-Sympathicomimetica worden ook gebruikt bij inspanningsastma en bij chronische obstructieve longaandoeningen (COPD). De plotselinge aandacht van de FDA voor deze groep geneesmiddelen betekent met name een klap voor GlaxoSmithKline, dat Seretide als grootste bestseller in het assortiment had.

Lang werkende β2-sympathicomimetica zijn bronchodilatoren, hetgeen wil zeggen dat ze de luchtwegen verwijden. Ze doen de spieren rond de luchtwegen ontspannen, die een piepende ademhaling of bronchospasme geven als ze zich aanspannen. Lang werkende β2-sympathicomimetica moeten de vernauwde ademwegen twaalf uur of langer ontspannen en worden dan ook vaak gebruikt bij matige tot ernstige astma en met name om nachtelijke aanvallen te voorkomen.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Een echte allrounder; Magnesium

Pijnstillers: winst op korte termijn, problemen op lange termijn

Een pil voor de geest

Interview: oud, ouder, oudste

Barbara Havenith over menopauzale hormoontherapie in Nederland

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier