14-05-2009

De inhalator achterhaald

Kinderastma wordt in het algemeen behandeld met een zogenaamde tweeklapper: een inhalatiecorticosteroïd samen met een sympathicomimeticum. Nieuw onderzoek wijst echter uit dat deze behandeling achterhaald is.

Bij kinderen wier astma niet voldoende vermindert met inhalatiecorticosteroïden, krijgen vaak lang werkende β2-sympathicomimetica voorgeschreven. Nu blijkt echter niet alleen dat ze niets toevoegen aan de behandeling, maar ook dat ze het aantal ernstige astma-aanvallen bij kinderen zelfs verhogen.

Zo belastend waren de bewijzen tegen de geneesmiddelen uit deze groep, waaronder Serevent® (salmeterol) en Seretide® (salmeterol/fluticason) van GlaxoSmithKline, Foradil® (formoterol) van Novartis en Symbicort (formoterol/budesonide) van AstraZeneca, dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) half december 2008 een adviesbijeenkomst organiseerde.

Daarin adviseerden medewerkers van de FDA al deze middelen niet meer voor kinderen toe te laten en Serevent en Foradil zelfs helemaal van de markt te halen. De laatste twee middelen bevatten enkel lang werkende β2-sympathicomimetica terwijl deze in Seretide en Symbicort gecombineerd zijn met een inhalatiecorticosteroïd.

Deze beslissing van de FDA betekent een grote klap voor de geneesmiddelfabrikanten. Lang werkende β2-sympathicomimetica met steroïden vormen immers de standaardbehandeling bij kinderen met aanhoudende, ernstige vormen van astma die niet goed reageren op een lage of verhoogde dosering inhalatiecorticosteroïden.

Bepaalde producten, zoals Seretide, bestaan uit een vaste combinatie van een β2-sympathicomimeticum (salmeterol) met een inhalatiecorticosteroïd (fluticason). β2-Sympathicomimetica worden ook gebruikt bij inspanningsastma en bij chronische obstructieve longaandoeningen (COPD). De plotselinge aandacht van de FDA voor deze groep geneesmiddelen betekent met name een klap voor GlaxoSmithKline, dat Seretide als grootste bestseller in het assortiment had.

Lang werkende β2-sympathicomimetica zijn bronchodilatoren, hetgeen wil zeggen dat ze de luchtwegen verwijden. Ze doen de spieren rond de luchtwegen ontspannen, die een piepende ademhaling of bronchospasme geven als ze zich aanspannen. Lang werkende β2-sympathicomimetica moeten de vernauwde ademwegen twaalf uur of langer ontspannen en worden dan ook vaak gebruikt bij matige tot ernstige astma en met name om nachtelijke aanvallen te voorkomen.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...