14-05-2009

De inhalator achterhaald

Kinderastma wordt in het algemeen behandeld met een zogenaamde tweeklapper: een inhalatiecorticosteroïd samen met een sympathicomimeticum. Nieuw onderzoek wijst echter uit dat deze behandeling achterhaald is.

Bij kinderen wier astma niet voldoende vermindert met inhalatiecorticosteroïden, krijgen vaak lang werkende β2-sympathicomimetica voorgeschreven. Nu blijkt echter niet alleen dat ze niets toevoegen aan de behandeling, maar ook dat ze het aantal ernstige astma-aanvallen bij kinderen zelfs verhogen.

Zo belastend waren de bewijzen tegen de geneesmiddelen uit deze groep, waaronder Serevent® (salmeterol) en Seretide® (salmeterol/fluticason) van GlaxoSmithKline, Foradil® (formoterol) van Novartis en Symbicort (formoterol/budesonide) van AstraZeneca, dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) half december 2008 een adviesbijeenkomst organiseerde.

Daarin adviseerden medewerkers van de FDA al deze middelen niet meer voor kinderen toe te laten en Serevent en Foradil zelfs helemaal van de markt te halen. De laatste twee middelen bevatten enkel lang werkende β2-sympathicomimetica terwijl deze in Seretide en Symbicort gecombineerd zijn met een inhalatiecorticosteroïd.

Deze beslissing van de FDA betekent een grote klap voor de geneesmiddelfabrikanten. Lang werkende β2-sympathicomimetica met steroïden vormen immers de standaardbehandeling bij kinderen met aanhoudende, ernstige vormen van astma die niet goed reageren op een lage of verhoogde dosering inhalatiecorticosteroïden.

Bepaalde producten, zoals Seretide, bestaan uit een vaste combinatie van een β2-sympathicomimeticum (salmeterol) met een inhalatiecorticosteroïd (fluticason). β2-Sympathicomimetica worden ook gebruikt bij inspanningsastma en bij chronische obstructieve longaandoeningen (COPD). De plotselinge aandacht van de FDA voor deze groep geneesmiddelen betekent met name een klap voor GlaxoSmithKline, dat Seretide als grootste bestseller in het assortiment had.

Lang werkende β2-sympathicomimetica zijn bronchodilatoren, hetgeen wil zeggen dat ze de luchtwegen verwijden. Ze doen de spieren rond de luchtwegen ontspannen, die een piepende ademhaling of bronchospasme geven als ze zich aanspannen. Lang werkende β2-sympathicomimetica moeten de vernauwde ademwegen twaalf uur of langer ontspannen en worden dan ook vaak gebruikt bij matige tot ernstige astma en met name om nachtelijke aanvallen te voorkomen.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het Laatste woord ;De illusie van de goochelaar

De ‘relatieve risicoverhouding’: zij stimuleert de verkoop van nieuwe medicijnen - waar een groot deel van de winst van Big Pharma wordt gemaakt - en geeft de massame-dia hun content. Zij laat het lijken alsof we allemaal heel erg bezig zijn met briljant zijn en het...

Uitgelezen: Menokilo’s

De boodschap die Leen Steyaert in dit boek aan vrouwen in de overgang wil geven, is dat je het streven naar je ideale gewicht moet loslaten. Zij leert je dat het belangrijker is om fit en gezond te zijn, dan het hebben van een paar kilo’s meer. In het eerste deel van...

Medicatie is vaak geen genezing

In 2020 kwam het boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? van huisarts Lieneke van de Griendt uit. Een moedige daad: als huisarts collega’s uitnodigen te reflecteren op de uitoefening van hun vak, en nog een stap verder: ze aan te moedigen zichzelf af te vragen:...

Genetische manipulatie; Synthetisch voedsel weet wat je eet

Via de achterdeur komen talloze soorten genetisch gemodificeerde en gemanipuleerde voedingsmiddelen de voedselketen binnen. Veel mensen eten deze producten zonder dat ze dit weten of er een keuze in hebben. Cate Montana bespreekt in het laboratorium gekweekte...

Van ziekte en zorg naar gezond gedrag

Trainen van gezond gedrag en mentale fitheidAls kind genas Heidi Stiegelis van lymfeklierkanker. Sindsdien wilde ze de wereld op het gebied van zorg en leefstijl veranderen. En zo geschiedde. Vanuit haar psychologiepraktijk traint zij nu (zorg)professionals in het...