Geneeskunde lijkt wel een religie (en is behoorlijk lucratief) – Bryan Hubbard
Geneeskunde is geen wetenschap, hoewel ze zichzelf wel graag als zodanig afficheert. En ook al zijn er een paar genezers die kunstwerkjes kunnen verrichten, toch is het ook geen kunstvorm. Hoewel het bij gelegenheid zowel wetenschap als kunst kan zijn, is het in essentie een religie.
Geneeskunde bestaat uit een reeks kernovertuigingen – en iedereen die in durft te gaan tegen de belangrijkste daarvan wordt weggezet als ketter. En als de overtreder in het geweer komt tegen de heiligste der heilige gralen – vaccinaties – dan wordt hij verstoten als godslasteraar.
Centraal in deze religie staat de dokter, die de macht heeft over leven en dood. Uitgedost in priesterlijk wit vraagt de dokter aan de patiënt – of smekeling – om de beschikking over zichzelf over te dragen aan zijn hogere macht en gezag. Is dat eenmaal gebeurd dan krijgt de patiënt een diagnose en prognose, waarna de behandeling begint.
Buitenissige ideeën? Misschien, maar het zijn wel de ideeën van iemand die middenin de geneeskundige praktijk stond en alles uit de eerste hand heeft. Dr. Bob Mendelsohn, een medische beeldenbestormer en een van de leidende krachten achter het tijdschrift What doctors don’t tell you (WDDTY), meende dat artsen te aanmatigend waren geworden en dat de meeste genezingen en behandelingen konden worden verricht op basis van natuurlijke en traditionele geneeskunde – zelfs met middelen uit onze eigen keukenkastjes.
Dr. Mendelsohn overleed in 1988 – een jaar voordat we met WDDTY begonnen. Ironisch genoeg overleed hij aan de gevolgen van complicaties na een operatie, maar zijn opvattingen klinken momenteel op een bijzondere manier door als het gaat om het in de kiem smoren van het debat over de veiligheid van vaccins en de effectiviteit van cholesterolverlagende statines.
Zoals u waarschijnlijk wel heeft gemerkt, wordt er bij de sociale-mediasites op aangedrongen om de opmerkingen en video’s van de ‘antivaxers’ te verwijderen, terwijl de wereldpers zijn steentje bijdraagt door de zorgen rondom de veiligheid van vaccins af te doen als het geraaskal van een groep luidruchtige complotgekkies.
De aanjager van deze campagne was de Wereldgezondheidsorganisatie, die een toename zag in het aantal gevallen van mazelen, vooral in ontwikkelingslanden waar de mensen ondervoed kunnen zijn en met name een gebrek aan vitamine A kunnen hebben, een van de natuurlijke middelen tegen mazelen volgens Bob Mendelsohn.
Zelfs de VS wordt genoemd als een land waar – in tien van de staten – een verontrustende toename in het aantal mazelengevallen wordt gezien. Tijdens dit schrijven waren er dit jaar in de VS minder dan 300 mazelengevallen gemeld, wat nou niet direct voer lijkt te zijn voor een nationale paniekaanval in een land met rond de 320 miljoen inwoners. Trouwens, ook al zou de vaccinatiegraad 100 procent zijn, dan zouden er nog steeds minstens 300 mazelen gevallen per jaar voorkomen.
De antivaxers hebben wel een punt. Wat zij eigenlijk beweren is dat vaccins niet volledig veilig kunnen zijn: de instantie in de VS die bijwerkingen van vaccins bijhoudt, de Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS), heeft meer dan 1,4 miljard dollar uitgekeerd aan gezinnen die schade hebben opgelopen door een vaccin, wat toch voldoende bewijs zou moeten zijn. Daarom hebben ouders het recht om te weten wat de echte risico’s zijn, voordat ze een afgewogen beslissing kunnen nemen over het al dan niet vaccineren van hun kind.
Maar dat is dus het verschil tussen wetenschap en religie: de eerste gaat uit van informatie en gegevens, de tweede van geloof. En gek genoeg vraagt de geneeskunde, een vakgebied dat zich erop voorstaat een wetenschap te zijn, van de mensen dat zij een sprong wagen… in vertrouwen.
Nu ontstaat er ook al een soortgelijke beweging tegen ‘statine-ontkenners’ (ja, zo worden ze echt genoemd). ‘Er is een speciale plek in de hel voor artsen die beweren dat statines niet werken’, aldus de schreeuwerige kop in een landelijke Britse krant kortgeleden.1
Let op het gebruik van het woord hel, vol religieuze ondertonen. Ook dit is onderdeel van een grotere campagne die erop gericht is mensen bang te maken zodat ze weer statines gaan gebruiken, want mensen uit de doelgroep (in principe iedereen boven de 50) hebben er wantrouwen tegen opgebouwd, vanwege de vreselijke bijwerkingen en het argument dat cholesterol sowieso niet de oorzaak is van hartziekten.
Dus ja, geneeskunde is een religie en wil alle ketters laten branden. Maar er is meer aan de hand: het is ook een zeer lucratieve commerciële onderneming en dat is iets waarop Bob Mendelsohn geen nadruk legde.
Want al deze godsdienstige ijver heeft een doel: er is ingezet op een ‘overweldigende stijging’ van de verkoop van het BMR-vaccin, aldus marktonderzoeksgroep HTF Market Intelligence. En zoals een andere waarnemer van het bedrijfsleven, Transparancy, opmerkt: ‘Deze strategie [overheidsinitiatieven om vaccinatie te bevorderen] biedt enorme mogelijkheden om zowel de acceptatie- als de vaccinatiegraad bij patiënten te verhogen.’ De statineproducenten hebben ook iets te beschermen. De verkoopcijfers van Lipitor, de bestseller onder de statines, waren opgelopen tot 149 miljard dollar in de 10 jaar tot 2016. De Heer zij geprezen!
Literatuur
1. The Mail on Sunday, 3 maart 2019