Mijn cliënten vragen me vaak of er gezonde suikers zijn. ‘Helaas niet’, zeg ik dan. Ik leg je graag uit waarom.
Veel mensen denken dat natuurlijke suikers gezonder zijn dan ‘gewone tafelsuiker’. Ze denken dan meestal aan dingen als palmsuiker, kokosbloesemsuiker, rietsuiker, oerzoet, vijgenstroop, tarwestroop en de meeste honingsoorten. Maar die zijn niet zo gezond als soms in de media wordt voorgespiegeld. Ze bestaan meestal uit bijna pure sucrose (half glucose, half fructose) en verschillen qua bloedsuikereffect nauwelijks van gewone tafelsuiker.
Als voedingscoach heb ik het hier vaak over met mijn cliënten want voordat je iets aan je gezondheid kunt gaan doen, moet je een beetje begrijpen hoe je lichaam werkt. Daarom leg ik altijd uit hoe suikers in ons lichaam worden verwerkt en wat daarvan de invloed op je gezondheid is. Dit is hoe het gaat: alle koolhydraatbronnen (polysacharides) worden uiteindelijk afgebroken tot losse enkelvoudige suikers (monosacharides) zoals glucose. In deze vorm komen ze in ons bloed. Dit gaat goed zolang je alvleesklier optimaal werkt. Als dat niet zo is, moet je lichaam zorgen dat de bloedsuiker niet te hoog wordt. De alvleesklier maakt daarom insuline aan zodat lichaamscellen de suikers kunnen opnemen en vervolgens opslaan als glycogeen of vet. De bloedsuiker daalt dan.
Dit systeem werkt bij een groot deel van de mensen echter niet zo goed. Dit heet insulineresistentie en kan worden veroorzaakt door ongezonde voeding en leefstijl. De lichaamscellen reageren dan minder goed op insuline waardoor de bloedsuiker ineens te hoog op kan lopen, en dat wordt dan weer vaak gevolgd door een bloedsuikerdip. In een bloedsuikerdip voel je je moe en lusteloos, waardoor je snel weer naar ongezonde voeding gaat grijpen vol suiker, vet en zout. Als je dit herkent, kun je baat hebben bij maaltijden die de bloedsuiker langzaam laten stijgen, met andere woorden een ‘trage koolhydratendieet’.
Je krijgt dan geen dip na de maaltijd en hebt minder behoefte om te snaaien. Ook de insulineresistentie kan hierdoor verminderen, wat je algehele gezondheid flink ten goede komt. Of je nu kiest voor tafelsuiker of voor natuursuikers, het devies blijft hetzelfde. Geniet, maar wel met mate. En wil je een zoetmiddel dat je bloedsuiker minder snel laat stijgen en ook nog voedingswaarde heeft, kies dan voor gedroogd fruit of banaan.
Met gezonde groeten, Ralph Moorman