De gevaarlijke zeven

[Dossier: Operaties]

De gevaarlijke zeven

Er bestaan ongeveer 35 spoedoperaties, maar slechts zeven ervan zijn verantwoordelijk voor het gros van alle sterfgevallen en complicaties.

U hoeft maar een blik op de statistieken te werpen om te weten dat spoedoperaties gevaarlijk zijn. Patiënten die een spoedingreep ondergaan, hebben acht keer meer kans om te sterven dan degenen bij wie de operatie van tevoren is gepland. De helft ervan krijgt een of andere complicatie en minstens één op de 10 patiënten wordt binnen 30 dagen opnieuw in het ziekenhuis opgenomen.
Maar dat is het probleem met statistieken: het overgrote deel van de spoedoperaties is helemaal niet gevaarlijk, en slechts zeven ervan houden verband met het hoge aantal sterfgevallen en complicaties.
Een nieuwe studie ontdekte dat er bij de 35 spoedingrepen zeven zijn die voor ongeveer 80 procent van alle sterfgevallen, complicaties en heropnames in het ziekenhuis zorgen.1
Onderzoekers aan het Brigham & Women’s Ziekenhuis in Boston ontdekten de gevaarlijke zeven toen ze de resultaten bekeken bij meer dan 421.000 mensen die in een periode van vier jaar één van de spoedoperaties hadden ondergaan. Hoewel het globale sterftecijfer amper boven 1 procent uitkwam en de complicaties 15 procent uitmaakten, was het gros van de sterfgevallen te wijten aan de gevaarlijke zeven.
Het goede nieuws is echter dat er iets aan gedaan kan worden. Nu de gevaarlijke zeven geïdentificeerd zijn, kunnen de richtlijnen en de training voor die behandelingen worden verbeterd. Bent u of kent u iemand die een van deze zeven gevaarlijke spoedingrepen moet ondergaan? Check dan eerst de ervaring en staat van dienst van de behandelende chirurg.

Literatuur
1 JAMA Surg, 2016; doi: 10.1001/jamasurg.2016.0480

Operatie
Laparotomie (buikoperatie, vaak om diagnose te stellen)
Sterfgevallen (%)
23,7%
Complicaties (%)
40,1%

Operatie
Verwijdering van deel dunne darm
Sterfgevallen (%)
6,47%
Complicaties (%)
46,9%

Operatie
Appendectomie (verwijdering van de blinde darm)
Sterfgevallen (%)
0,08%
Complicaties (%)
7,2%

Operatie
Cholecystectomie (verwijdering van de galblaas)
Sterfgevallen (%)
0,22%
Complicaties (%)
8,06%

Operatie
Verwijdering van deel dikke darm
Sterfgevallen (%)
5,3%
Complicaties (%)
42,8%

Operatie
Bloedende maagzweer
Sterfgevallen (%)
6,8%
Complicaties (%)
42%

Operatie
Verklevingen in de buikholte
Sterfgevallen (%)
1,6%
Complicaties (%)
28%

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Fundamenteel ‘waterbewijs’ homeopathie

Mediteren tegen dementie

Pijnstillers: winst op korte termijn, problemen op lange termijn

Yoga voor lymfoedeem

In Beeld: Instant hartproblemen

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier