De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die weer vele, kleinere borstkliertjes bevatten. De praktische functie van de borsten is dan ook om melk te produceren om pasgeboren kroost te voeden. Maar één blik op een modemagazine en we zien dat de betekenis van borsten veel verder reikt.

Borsten zijn de enige erogene zone die we behoorlijk in het zicht dragen. Voor de een is dat iets om trots op te zijn, voor de ander is dat kwetsbaar of iets om liever te verbergen. Borsten, en met name de tepels, zijn gevoelig voor aanraking en kunnen bijdragen aan seksueel genot. Het is zelfs mogelijk om een borstorgasme te ervaren! Tijdens dit genieten én tijdens het geven van borstvoeding komt er een heel belangrijk hormoon vrij: oxytocine. Dit krachtige stofje draagt bij aan hechting en aan emotionele verbinding, zowel tussen partners als tussen moeder en kind.

Zo bekeken hebben onze borsten dus heel veel te geven: verbinding, geborgenheid, plezier en voeding. En welke plek op aarde is er veiliger voor een kind dan heel dicht bij de borst? Het Latijnse woord voor borst is ‘mamma’ en daarmee symboliseert het heel veel aspecten van het ouderschap. We kunnen ons afvragen: welke lading dragen borsten voor ons? Hoe ervaren wij het zorgen voor een ander? Hebben we onze kinderwens (al) kunnen en mogen invullen zoals verlangd? Hoe is het met de verbinding met onze kinderen en partner? Voelen we ons vervuld? Of ontbreekt er iets?

En kunnen we deze zachtheid, voeding en veiligheid ook aan onszelf teruggeven? Als vrouw worden we uitgenodigd onze borsten te onderzoeken op onregelmatigheden. Misschien kunnen we daar regelmatig iets aan toevoegen; een liefdevolle borstmassage, puur gericht op het verzorgen van ons prachtige zelf.

Ramona van Silfhout


Ons lichaam

Alles wat we in ons leven ervaren, wordt mogelijk gemaakt door ons wonderlijke en soms mysterieuze lichaam. Het kan ons precies vertellen wat we nodig hebben, waar we geraakt worden en wat de juiste richting is. Lukt het om te luisteren? In deze serie verkennen we steeds een ander deel van het lijf.


 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

De positieve effecten van voetreflextherapie

Gordelroos en netelroos; een natuurlijke blik

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Eten als medicijn

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier