05-11-2018

De beste vinding vóór het gesneden brood

Waardevolle innovaties worden in het Engels vaak aangeduid als ‘de beste vinding sinds de introductie van het gesneden brood’. Maar wat is de beste ontdekking vóór de introductie van het gesneden brood? Ik zet mijn geld op een onmisbaar ingrediënt bij het bakken van brood: baking soda, ofwel zuiveringszout, maar helemaal correct: natriumbicarbonaat. Dit is het rijsmiddel dat brood en cake z’n vorm geeft, maar ook succesvol uw afvoer ontstopt en een efficiënt schuurmiddel voor uw oven is.

Het zijn echter niet deze kwaliteiten waarom ik mijn stem uitbreng op natriumbicarbonaat. Dit rijsmiddel is één van de beste gezondheidsproducten. Beter gezegd: het zou wel eens de aspirine van de alternatieve gezondheid kunnen zijn.

Het is een maagzuurremmer die de spijsvertering helpt en zorgt voor een goed zuur-base-evenwicht. Neem het in de bescheiden hoeveelheid van een halve theelepel opgelost in water, en u hebt een super goedkoop supplement zonder bijwerkingen!

Ik bestelde natriumbicarbonaat bij Amazon, en lette daarbij alleen op de woorden ‘farmaceutische kwaliteit’ waardoor ik de hoeveelheid van de bestelde verpakking miste. Een paar dagen later arriveerde er een hele emmer van het spul, waaraan ik tot in lengte van jaren genoeg zal hebben. Sterker nog, mijn kinderen zullen het aantreffen in mijn nalatenschap en er genoeg van overhouden om het in hún testament op te nemen. En dat allemaal voor 15 euro.

Onze lokale nefroloog (gespecialiseerd in de behandeling van nierziekten) is al op de hoogte van de helingskracht van zuiveringszout. Hij schrijft het routinematig voor om het bloed van zijn patiënten alkalisch te houden. De nieren van zijn patiënten zijn niet in staat om een goede balans tussen zuren en basen te bewaren en lopen zo een verhoogd risico op het ontwikkelen van hartziekten en botontkalking ten gevolge van een verhoogde zuurgraad.

Deze ontdekking zette de onderzoekers van het Medical College in Georgia aan het denken. Wat was de theorie achter het nierinsufficiëntievertragende proces van natriumbicarbonaat? Ze vonden iets dat van nog grotere invloed was op het proces.

Ze begonnen met het geven van zuiveringszout uit de supermarkt aan ratten en later aan een groep gezonde studenten. Het natriumbicarbonaat begon de ontstekingsreacties van het immuunsysteem, die bij onbalans artritis, hartfalen en sommige vormen van kanker kunnen veroorzaken, te veranderen.1

De onderzoekers ontdekten dat natriumbicarbonaat specifiek communiceerde met de milt, het eerst betrokken orgaan dat een grote rol speelt in ons immuunsysteem als bloedfilter. Hier worden ook witte bloedcellen, zoals macrofagen, opgeslagen.

Het drinken van een oplossing van natriumbicarbonaat zette de macrofagen aan tot het stoppen van ontstekingsbevordering en sterker nog: ontstekingen werden teruggedrongen. Deze verbetering werd twee weken nadat de studenten met hun inname begonnen, manifest. Om precies te zijn, ontstekingszout communiceert met de cellen aan de oppervlakte van de milt, het zogeheten mesotheel. Deze cellen vormen de ‘bekleding’ van onze lichaamsholten en vitale organen om ze te beschermen tegen beschadiging bij het tegen elkaar aanschuren.

Alhoewel de belangstelling van de meeste researchers niet gewekt is, ontdekte een onderzoeksteam een jaar of tien geleden dat de cellen van dit plaveiselepitheel over minuscule ‘vingers’ beschikken, die voortdurend de omgeving afzoeken naar potentiële dreigingen.

Deze zogenaamde microvilli waarschuwen het orgaan wat ze bedekken, dat er indringers op de loer liggen, waarop een ontstekingsreactie volgt.
Natuurlijk kan ontsteking ook een wenselijke actie zijn en deel uitmaken van genezingsproces. Als de microvilli gevaar detecteren, worden macrofagen gemobiliseerd. Zie ze maar als de vuilniswagens van het lichaam. Ze verzamelen het afval bestaande uit beschadigde of dode cellen, en ze geven de eerste aanzet tot een immuunreactie.

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het moment eraan zit te komen dat ontstekingszout zal worden voorgeschreven aan iedereen met een auto-immuunprobleem, waaronder coeliaki, de ziekte van Crohn, multiple sclerose, pernicieuze anemie, psoriasis en reumatoïde artritis.
Natriumbicarbonaat: de beste vinding vóór de introductie van het gesneden brood? De beste erna ook!

Literatuur
1. Immunol, 2018; 200: 3560-86
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur