Dansend door het leven

 Dé manier om uit je hoofd en in je lichaam te komen en om veroudering tegen te gaan!

Wat klinkt beter: ga je mee sporten of ga je met mij mee dansen? Sporten klinkt als een opgave, dansen als plezier, toch? Het woord alleen al klinkt voor veel mensen niet aantrekkelijk. Sporten? Daar hebben we meestal de energie niet voor. Terwijl we juist nog die extra energie ‘kwijt’ moeten. Klinkt vreemd? Je hebt geen energie voor iets dat energie kost. Dus verbruik je weinig energie, dan heb je ook weinig energie. Maar het volgende is ook waar: hoe meer energie je geeft, hoe meer energie je krijgt!

Noem het woord sporten en je zult direct verschillende emoties beleven en reacties krijgen. De meeste mensen hebben een haat-liefde verhouding met sporten. Zo vinden meer mensen het leuker om naar sport te kijken dan hem zelf te beoefenen. Dat is bij mij nu net niet het geval. Ik kijk helemaal niet graag naar sport. Niet dat ik zelf nou zo sportief ben, maar sporten heb ik eigenlijk altijd wel gedaan.

Dansen, dansen, dansen

Als jong meisje van vijf ben ik ooit begonnen met Spaans klassiek ballet compleet met castagnetten en later jazzballet. Ik heb zelfs nog een videofilmpje van een uitvoering uit die tijd op ‘True Blue’ van Madonna. Later ging ik hockeyen bij de mini’s en na drie jaar werd het tennis. Ik kan mij ook nog een uitstapje naar basketbal herinneren, maar vanaf de middelbare school stopte ik wel met teamsporten. Dansen heb ik altijd het leukste gevonden, dus ging ik streetdance lessen volgen en later toen ik 21 was deed ik de Aerobics opleiding. Ik heb jarenlang les gegeven bij verschillende fitnessclubs in aerobics, steps, taebo en bodycombat. Omdat ik het liefste de hele dag zou dansen, heb ik zelfs nog auditie gedaan voor de Dansacademie in Tilburg. Dat was een hele ervaring, compleet met Barry Stevens in de jury leek het wel op ‘So You Think You Can Dance’. En dat dacht ik, dat ik kon dansen, maar dat viel best wel tegen met die grote groep concurrentie die veel beter was! Gelukkig zijn hier geen beelden van en ben ik niet in de war gebracht en afgeleid door een Dan Karaty. Jammer vond ik dit wel.

Stok achter de deur

Zeker in de periode dat ik zo’n 5 uur per week lesgaf, waren dans en beweging een vast onderdeel in mijn leven. Als ik iemand daarover vertelde, dan volgde automatisch de reactie ‘O, ja ik moet ook weer eens iets gaan doen’. Met sporten is het zo dat we allemaal weten dat het goed voor ons is, maar we hebben er bijna allemaal geen zin in. Sinds ik gestopt ben met lesgeven, moet ik mijzelf motiveren om in beweging te komen. Vroeger had ik een hele groep mensen die op mij stond te wachten en kon ik het niet maken om niet te gaan omdat het zogenaamd regende, ik moe was, de hond moest uitlaten of mijn haar moest wassen.

Omdat het dansen toch bleef kriebelen, ben ik flamenco gaan dansen. Een compleet nieuwe dans voor mij waarbij ik geen danspartner nodig had. Met lange wijde polkadot rok en schoenen met spijkertjes onder de hakken volgde ik toen twee jaar wekelijks de lessen. Vaak live begeleid door een flamenco-gitarist.

Ook tijdens het uitgaan ben ik meestal een van de eersten op de dansvloer of zelfs op het podium. Dat begon al met de allereerste housefeesten van de Funki Bizniz in Eindhoven waar ik in een zeemeerminnenrok en -top op het onderwaterfeest danste. Ik hou van dansen op heel veel verschillende stijlen muziek zoals dance, pop, rock, metal, techno, drum and base, latin, oriental, indian, etc.

Als ik dans voel ik mij vrij. Zorgeloos, blij, energiek en fully alive! Voor mij is er geen betere manier om vanuit je hoofd in je lichaam te komen. Dansen is een uiting van vrolijkheid, blij zijn, je goed voelen. Toch raar dat we in het dagelijks leven niet vaker dansen? Waarom eigenlijk niet? Omdat dit sociaal niet geaccepteerd is? Omdat we nuchter zijn en niet durven?

Waarom dansen mensen?

De Britse danspsycholoog Peter Lovatt van de University of Hertfordshire deed er onderzoek naar. Lovatt doet niet alleen onderzoek naar de psychologie van de dans, maar was zelf ook jarenlang professioneel danser. Naast zijn academische bezigheden doet hij onder andere aan tapdans, ballet, stijldansen, jive, latin en disco, en geeft hij ook nog dansles.

Om erachter te komen waarom we met de voetjes van de vloer gaan, ondervroeg hij mannen en vrouwen. Voor veel vrouwen geldt dat als zij muziek horen zij wel ‘moeten’ dansen, ze voelen een aandrang, volgens Lovatt. Voor mannen ligt het iets anders: ‘Mannen grappen dat ze dansen als ze dronken zijn. En ze zeggen vaak dat ze dansen om iemand aan de haak te slaan.’

Dansen zonder alcohol

Veel mensen komen pas los op de dansvloer als er wat of heel veel alcohol in hun lijf zit. Dan durven ze pas hun hele lichaam in beweging te brengen en zichzelf over te geven aan het ritme. En dan nog houden we steeds de omgeving nauwlettend in de gaten op goedkeuring. Hoe danst de rest? Wijk ik daar niet te veel van af? Val ik niet te veel op?

Tegenwoordig is het ook heel populair om nuchter te dansen. Door heel Nederland worden dansochtenden en -avonden georganiseerd waarbij er geen alcohol gedronken mag worden. Er wordt alleen thee en water geschonken. Daarbij wordt er ook niet gesproken op de dansvloer. Deze vorm van dansen heet ecstatic dancing en is een vrije vorm van dansen. Je mag dansen zoals jij dat wilt, niets is raar! Het is misschien even wennen om je helemaal te laten gaan zonder een druppel alcohol te drinken, maar als je over de drempel heen bent zul je genieten hoe fijn het is om totaal jezelf te mogen zijn.

Dansen voor een jong brein

Nieuwe dansmoves aanleren is een bijzonder effectief middel om de veroudering van het menselijk brein tegen te gaan, zo blijkt uit een nieuwe Duitse studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers of Human Neuroscience. De zestigers die er aan meededen namen regelmatig deel aan een danscursus en versterken daarmee hun hippocampus, het deel van het brein dat is betrokken bij het geheugen en het bewaren van het evenwicht.1 Zelf merk ik ook dat het onthouden van nieuwe dansbewegingen makkelijker gaat naarmate ik langer met een dansvorm bezig ben. Ik zet niet alleen mijn lichaam in beweging, maar ook mijn hersenen.

Uit de Duitse studie blijkt bovendien dat dansoefeningen zelfs beter helpen tegen ouderdomsverschijnselen dan andere soorten lichaamsbeweging, zoals Nordic walking of fietsen. De wetenschappers lieten bij hun onderzoek enkele tientallen proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar een wekelijkse danscursus of een algemene fitnesscursus (met onder meer Nordic walking en fietsen) volgen. Beide cursussen duurden in totaal achttien maanden.

Na afloop van de onderzoeksperiode bleek uit hersenscans dat het volume van de hippocampus bij alle proefpersonen was gegroeid. Maar de effecten waren het sterkste bij de mensen die hadden deelgenomen aan de danscursus. Deze deelnemers konden na het anderhalf jaar durende trainingsprogramma veel beter op één been balanceren dan daarvoor. Bij de fitnessbeoefenaars was er geen verschil in balans meetbaar.
Aangezien het gevoel voor evenwicht wordt aangestuurd door de hippocampus, was de verbeterde balans van de dansers waarschijnlijk een direct gevolg van de groei van het hersengebied.

‘Danstraining is één van de meest effectieve manieren om ouderdom tegen te gaan. Vooral de afwisseling in lichaamsbeweging stimuleert het brein,’ volgens hoofdonderzoekster Kathrin Rehfeld. ‘We leerden de ouderen die deelnamen aan de dansgroep steeds nieuwe dansroutines in verschillende genres, zoals jazz, latin en linedance. Dansoefeningen zijn een krachtig instrument om lichaam en geest uit te dagen, zeker op latere leeftijd.’

Tango dansen bij parkinson

Het dansen van de Argentijnse tango zou potentiële voordelen kunnen hebben voor mensen in bepaalde stadia van de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson, volgens onderzoekers van het Montreal Neurological Institute and Hospital – The Neuro, McGill University en het Research Institute of het McGill University Health Center. In een nieuwe studie onderzochten zij veranderingen in de motoriek van patiënten na een 12-weekse tango-cursus, en beoordeelden zij ook als eersten het effect van tango op niet-motorische symptomen.2

Argentijnse tango kan bijzonder nuttig zijn voor het verbeteren van balans en functionele mobiliteit bij patiënten met parkinson. Tango vereist specifieke stappen waarbij ritmisch vooruit en achteruit wordt gelopen. Dit kan met name handig zijn bij loopproblemen, vooral bij het bevriezen van het looppatroon, en om valpartijen te voorkomen. Bovendien vereist de tango werkgeheugen, controle van de aandacht en multitasking om nieuw geleerde en eerder geleerde danselementen op te nemen, om op de ritme van de muziek te blijven en rond anderen te manoeuvreren op de dansvloer.

Opvallend

In Japan is het sinds 2015 weer legaal om na middernacht te dansen in een discotheek. Voorheen werd hier een speciale vergunning voor aangevraagd, en zelfs dan moest het dansen stoppen rond middernacht. Na de Tweede Wereldoorlog werd het verbod om in openbare gelegenheden en clubs te dansen ingesteld in Japan, als tegengeluid naar de vele dansclubs en bordelen die in korte tijd opkwamen. De Japanse regering wil het verbod opheffen om een goede indruk te maken tijdens de Olympische Spelen, die in 2020 in het land gehouden worden. De regering wil dat toeristen die naar het land afreizen zoveel mogelijk plezier kunnen maken.

Gelukkig kennen wij geen dansverbod, dus wat houdt u tegen? Wanneer heeft u voor de laatste keer gedanst? Was het leuk? Voelde het fijn? U hoeft echt niet naar een feestje om te gaan dansen. U kunt dansen in uw eigen woonkamer, keuken of slaapkamer. Mijn kinderen vinden het geweldig om samen met mij te dansen. Tijdens het koken is zo’n vast moment van de dag dat wij met z’n allen dansen in de keuken. Muziek hard en gaan! Zo leuk om die ongecontroleerde bewegingen van jonge kinderen te zien, de lol die ze hebben en de zorgeloosheid die ze uitstralen.

Meer informatie www.ecstaticdance.nl

Literatuur
1. Front Hum Neurosci. 2017 Jun 15;11:305.
2. Complement Ther Med. 2015 Apr;23(2):175-84.

Definities van dansen

• Ritmisch bewegen op muziek met je hele lichaam
• Je laten leiden door de muziek
• Op gevoel
• Uit je hoofd
• Uiting van blijdschap
• Uiting van gevoel

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Eva van Zeeland

Natuurlijke vruchtbaarheid herstellen

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Eva van Zeeland avatar

Over de auteur

Eva van Zeeland is al 15 jaar een gedreven ondernemer en sinds 2011 eigenaar van Miss Natural Lifestyle. Eva heeft een achtergrond in Wellness, Marketing en Orthomoleculaire geneeskunde.
Lees meer artikelen van Eva van Zeeland