Chronische bloedneus

Mijn zoon heeft last van een steeds terugkerende bloedneus en ik maak me daar erg ongerust over. Ik weet niet wat daarvan de oorzaak is. KAN IEMAND MIJ HELPEN? – A.D., Norwich.

 

Een bloedneus komt vaak voor bij kinderen, zeker onder de zestien jaar. Vaak is dit het gevolg van een letsel of een droge neus, het peuteren aan korstjes in de neus, een juveniel angiofibroom (goedaardig gezwel achter in de neus of boven in de keel) of een bloedstollingsstoornis1. Het bloeden kan te wijten zijn aan een beschadiging van het neusslijmvlies, waardoor een bloedvat is beschadigd of de stolling van het bloed is gewijzigd2.
In de meeste gevallen is een bloedneus niet moeilijk te behandelen. Gewoonlijk houdt het vanzelf op als u de neus bij de brug dichtknijpt. Sommige kinderen hebben echter herhaaldelijk last van een bloedneus of, met de klinische term, van ‘terugkerende idiopathische epistaxis’. De oorzaak van deze aandoening is onbekend en de artsen zijn het er niet over eens hoe dit het best kan worden behandeld3.
De meest gebruikte behandelingen bestaan uit cauterisatie met zilvernitraat (waarbij de bloedvaten in de neus worden dichtgeschroeid) en antiseptische crème. In sommige gevallen worden beide gecombineerd gebruikt. Hoewel uit klinische experimenten blijkt dat antiseptische crème, evenals cauterisatie, een effectief middel is om een bloedneus te behandelen, is het niet duidelijk of een van beide beter is dan helemaal geen behandeling. In een experiment waar 64 patiënten met terugkerende bloedneus hetzij alleen een antiseptische neuscrème met chloorhexidinehydrochloride en neomycinesulfaat (Naseptin) hetzij de crème in combinatie met cauterisatie met zilvernitraat kregen, werd bijvoorbeeld geen statistisch significant verschil tussen de twee behandelingen gevonden. De auteurs concluderen: ‘Cauterisatie met zilvernitraat biedt geen extra voordelen voor de behandeling van eenvoudige epistaxis bij kinderen of volwassenen.’4
In een evaluatie van drie studies – Naseptin-crème vergeleken met geen behandeling, petrolatum (gezuiverde vaseline) vergeleken met geen behandeling en Naseptin vergeleken met cauterisatie met zilvernitraat – bleken opnieuw geen statistisch significante verschillen tussen de behandelingsgroepen. De auteurs concluderen dat er kwalitatief goed onderzoek nodig is ‘om vast te stellen wat de relatieve voordelen zijn van de verschillende behandelingsvormen die nu in gebruik zijn’5.
Mogelijk wilt u liever ook geen cauterisatie. Hoewel er geen ernstige nadelige effecten van zijn bekend, melden kinderen die deze behandeling hebben ondergaan, dat het erg pijnlijk is, ook met plaatselijke verdoving6.
Zoals gewoonlijk zijn er echter ook andere, natuurlijke manieren om een bloedneus te behandelen en misschien zelfs te voorkomen. Aanvulling met diverse voedingsstoffen en kruiden kan helpen om de bloedvaten te versterken en zo minder vaak een bloedneus te krijgen. Bijvoorbeeld:
• Vitamine C kan helpen. Zwakke bloedvaten, met bloedingen en snel blauwe plekken tot gevolg, kan wijzen op een tekort aan vitamine C volgens de Amerikaanse voedingsdeskundige dr. Melvyn R. Werbach7. Gebruik van vitamine C kan dus de bloedvaten versterken en ervoor zorgen dat een bloedneus niet meer chronisch optreedt.
• Flavonoïden (wateroplosbare plantaardige pigmenten) kunnen eveneens tegen terugkerende epistaxis helpen, doordat ze de bloedvaten en ander verbindend weefsel sterker maken; soms kunnen zij zelfs als ontstekingsremmer of antihistamine optreden.
– Anthocyanoside is een flavonoïde die eveneens beschermt tegen zwakke bloedvaten8. De Europese bosbes (Vaccinium myrtillus) is rijk aan deze flavonoïde.
– Hesperidine, de overheersende flavonoïde in sinaasappels en citroenen, kan helpen tegen zwakke bloedvaten. Een tekort aan deze flavonoïde in de dagelijkse voeding wordt in verband gebracht met abnormaal grote doorlaatbaarheid van de bloedvaten9.
– Hesperidine met vitamine C is eveneens onderzocht. Toen patiënten met reumatoïde artritis en verhoogde kwetsbaarheid van de bloedvaten hetzij hesperidine, hetzij vitamine C hetzij beide kregen, werd de grootste verbetering waargenomen bij degenen die de combinatiebehandeling kregen. Volgens dr. Werbach is viermaal daags 25-200 mg een redelijke dosis hesperidine met vitamine C10.
• Tienchi of sanchi ginseng (Panax notoginseng) wordt in China al eeuwenlang gebruikt tegen letselschade en bloedingen. In één onderzoek – weliswaar bij ratten, zodat het misschien niet voor de mens geldt – werd het bloeden gestelpt wanneer het middel plaatselijk werd toegepast.11

Zie http://healthyherbs.about.com/od/monographs/p/tienchi.htm voor meer informatie over deze ginseng. Indien u uw zoon toch met dit krachtige kruid wilt behandelen, kunt u waarschijnlijk het best een Chinese kruidendokter raadplegen.
 

1Postgrad Med, 1987; 81: 217-224
2 Emerg Med Aus, 2004; 16: 428
3 Cochrane Database Syst Rev, 2004; 1: CD004461
4 Clin Otolaryngol Allied Sci, 1999; 24: 228-231
5 Cochrane database Syst Rev, 2004; ": CD004461
6 Cochrane Database Syst Rev, 2004; 1: CD004461
7 Townsend Lett Docs, 2005, 2005; augustus-september, online
8 Minerva Med, 1977; 68: 3565-3581
9 Phytother Res, 2001; 15: 655-669
10 Townsend Lett Docs, 2005, 2005; augustus-september, online
11 Pharmacotherapy, 2001; 70: 773-777
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Groeien met psychosynthese

De invloed van klanken op je lichaam

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Integral Eye Movement Therapy

Fundamenteel ‘waterbewijs’ homeopathie

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier