25-01-2011

Brein als Medicijn: Een zesde zintuig?

Eén verklaring voor het verband tussen lichaam en geest komt van professor J. Edwin Blalock van de universiteit van Alabama. Hij stelt dat ons lichaam een zesde zintuig heeft, naast tastzin, reuk, gevoel, gezicht en gehoor. Hij is van mening dat het complexe samenspel tussen het zenuwstelsel en het immuunsysteem een soort ‘zesde zintuig’ oplevert.
Blalock gelooft dat zijn theorie, die hij in 1984 lanceerde, ook het placebo-effect kan verklaren: het vrijkomen van moleculen bij het slikken van een suikerpilletje, die een beperkte reactie in de hersenen (de hypothalamus) uitlokken. ‘Dat de persoonlijkheid en de kijk op het leven van een individu een meetbaar en verklaarbaar effect heeft op zijn vatbaarheid voor ziekte, lijkt mij niet te ver gezocht’, zo zei hij1.
Deze theorie van het zesde zintuig is echter nog geen volledige verklaring voor het feit dat een gedachte een chemische reactie kan uitlokken.
Een alternatieve theorie is die van de holistische therapeut dr. John Diamond. Hij introduceert het begrip ‘levensenergie’. Daaronder verstaat hij de aangeboren geneeskracht van het eigen lichaam, die onze gezondheid beïnvloedt. Deze levensenergie kan geactiveerd maar ook onderdrukt worden door onze gedachten en emoties, vooral door een gevoel van verbondenheid met de wereld en het gevoel bemind te worden. Moederliefde speelt daarin een centrale rol. Wie het gevoel heeft dat zijn moeder niet van hem hield, zal nooit in staat zijn zich bemind te voelen en ook zelf niet kunnen beminnen.
Het is onder meer deze primaire relatie die bepaalt hoe veel levensenergie wij hebben en hoe groot ons vermogen is om gezond te blijven en ziekte te overwinnen.
Waar of niet waar, dr. Diamonds holistische model is in elk geval een verklaring voor de verbinding en wederzijdse beïnvloeding van geest en lichaam. Zie voor een complete beschrijving van zijn werk en methodologie zijn boek Your Body Doesn’t Lie2.

1J Intern Med, 2005; 257: 126-138
2New York: Time Warner, 1989

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Moed

Het is een publiek geheim: ons zorgstelsel staat onder druk. De wachtlijsten groeien gestaag, de kosten lopen op en de klanttevredenheid laat in toenemende mate te wensen over. Ook van zorgprofessionals hoor je steeds meer ontevreden geluiden: de werkdruk is te hoog...

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...