25-01-2011

Brein als Medicijn: Een zesde zintuig?

Eén verklaring voor het verband tussen lichaam en geest komt van professor J. Edwin Blalock van de universiteit van Alabama. Hij stelt dat ons lichaam een zesde zintuig heeft, naast tastzin, reuk, gevoel, gezicht en gehoor. Hij is van mening dat het complexe samenspel tussen het zenuwstelsel en het immuunsysteem een soort ‘zesde zintuig’ oplevert.
Blalock gelooft dat zijn theorie, die hij in 1984 lanceerde, ook het placebo-effect kan verklaren: het vrijkomen van moleculen bij het slikken van een suikerpilletje, die een beperkte reactie in de hersenen (de hypothalamus) uitlokken. ‘Dat de persoonlijkheid en de kijk op het leven van een individu een meetbaar en verklaarbaar effect heeft op zijn vatbaarheid voor ziekte, lijkt mij niet te ver gezocht’, zo zei hij1.
Deze theorie van het zesde zintuig is echter nog geen volledige verklaring voor het feit dat een gedachte een chemische reactie kan uitlokken.
Een alternatieve theorie is die van de holistische therapeut dr. John Diamond. Hij introduceert het begrip ‘levensenergie’. Daaronder verstaat hij de aangeboren geneeskracht van het eigen lichaam, die onze gezondheid beïnvloedt. Deze levensenergie kan geactiveerd maar ook onderdrukt worden door onze gedachten en emoties, vooral door een gevoel van verbondenheid met de wereld en het gevoel bemind te worden. Moederliefde speelt daarin een centrale rol. Wie het gevoel heeft dat zijn moeder niet van hem hield, zal nooit in staat zijn zich bemind te voelen en ook zelf niet kunnen beminnen.
Het is onder meer deze primaire relatie die bepaalt hoe veel levensenergie wij hebben en hoe groot ons vermogen is om gezond te blijven en ziekte te overwinnen.
Waar of niet waar, dr. Diamonds holistische model is in elk geval een verklaring voor de verbinding en wederzijdse beïnvloeding van geest en lichaam. Zie voor een complete beschrijving van zijn werk en methodologie zijn boek Your Body Doesn’t Lie2.

1J Intern Med, 2005; 257: 126-138
2New York: Time Warner, 1989

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...