Het is al moeilijk genoeg om te begrijpen hoe onze gedachten ons eigen lichaam beïnvloeden, maar dat anderen door bidden invloed kunnen uitoefenen op onze gezondheid en gedrag, is helemaal onbegrijpelijk.
Al duizenden jaren bidden gelovige mensen voor anderen, maar pas sinds deze eeuw wordt dit fenomeen ook wetenschappelijk onderzocht. Er bestaat weliswaar weinig onderzoek naar, maar het meest recente geeft wel degelijk aanwijzingen dat gebed een effectieve genezende kracht kan zijn. In een studie die in Mozambique werd gedaan – waar bidden nog steeds een van de populairste alternatieven voor de moderne geneeskunde is – onderzocht men het herstel van 24 personen met gehoors- en gezichtsproblemen. Het onderzoeksteam – uit de Verenigde Staten en Zuid-Afrika –stelde vast dat de deelnemers na gebed significant beter konden horen en zien. Deze verbetering was beduidend groter dan met hypnose of suggestie werd bereikt1.
Bidden voor iemand met een drankprobleem blijkt ook te werken. In een studie van 1758 personen met verschillende maten van alcoholverslaving stuitte het onderzoeksteam van de Florida State University op een rechtstreekse samenhang tussen alcoholinname en de frequentie van bidden. Binnen vier weken halveerde de alcoholconsumptie2.
Bidden helpt binnen zes weken zelfs tegen ontrouw van uw partner, wat bleek uit een studie bij 375 mensen. In een subgroep van 83 deelnemers was gebed effectiever dan dagelijks positieve gedachten aan de partner wijden3.
Maar als bidden helpt, hoe werkt dat dan?
Een onderzoek van Jeanne Achterberg brengt ons een stapje dichter bij het begrip daarvan. Zij bestudeerde op Hawaï elf genezers die hun methode omschreven als respectievelijk ‘zenden van gebed’, ‘intentie’ en ‘hun hulpvragers het beste toewensen’. Elf ‘ontvangers’, die geen enkel contact hadden met de ‘heler’, werden onderworpen aan een MRI-scan. De helers zonden met tussenpozen van twee minuten genezende gedachten uit naar een willekeurige proefpersoon. Deze laatste was daarvan niet op de hoogte. Op de scans bleek dat de hersenactiviteit van de ontvanger toenam op exact hetzelfde moment dat de genezer zijn gebed uitzond4. Ter referentie: Achterberg en haar team schatten de kans op een dergelijke exacte samenhang tussen gebed en hersenreactie in het algemeen op 1 op de 10.000.
1South Med J, 2010; 103: 864-869
2Psychol Addict Behav, 2010; 24: 209-219
3J Pers Soc Psychol, 16 augustus 2010; online op www.unboundmedicine.com/medline/ebm/record/20718545/abstract/Faith_and_unfaithfulness:_Can_praying_for_your_partner__reduce_infidelity
4J Altern Complement Med, 2005; 11: 965-971