29-03-2009

Botsende krachten

Ondanks duidelijke bewijzen dat elektromagnetische velden van hoogspanningsmasten gevaarlijk zijn, blijft wet- en regelgeving uit.

Er is geen twijfel meer over mogelijk: elektromagnetische velden (EMV) zijn schadelijk voor de gezondheid. De redactie van dit tijdschrift heeft de recentste gegevens verzameld en daaruit blijkt dat elektrische en magnetische velden de verborgen oorzaak kunnen zijn achter gevallen van ziekten die ons nog steeds voor raadsels zetten, zoals de ziekte van Alzheimer, amyotrofe laterale sclerose (ALS) en kanker.

Veel schokkender dan het aangetoonde gevaar van EMV is echter dat er een verhaal over te vertellen is. Het echte verhaal is namelijk niet dat hoogspanningskabels riskant zijn, maar dat de autoriteiten die onze gezondheid moeten bewaken, er zoveel belang bij hebben om die informatie verborgen te houden.

Toen Professor Denis Henshaw uit Bristol de eerste significante bewijzen presenteerde van een verband tussen hoogspanningslijnen en kanker bij kinderen, deed de Engelse National Radiological Protection Board (NRPB) zijn bewijzen af als ongeloofwaardig en puur speculatief.

Toen daarna de Childhood Cancer Research Group (CCRG) in Oxford – het grootste, door de overheid betaalde Engelse onderzoek naar hoogspanningslijnen en kanker bij kinderen ooit– zijn eerste resultaten naar buiten bracht waarin een verband werd gelegd tussen blootstelling aan hoogspanningslijnen en leukemie bij kinderen, hield het Engelse ministerie van gezondheid die informatie meer dan vier jaar achter voor het grote publiek.

Het was de onafhankelijke actiegroepering Environmental Action Campaign die uiteindelijk dat ministerie in 2004 dwong de bevindingen openbaar te maken. Hoewel de NRPB ten slotte toegaf dat er waarschijnlijk een verband is tussen blootstelling aan magnetische velden en het risico van kanker, maakt de Engelse regering nog steeds geen werk van een wet die grenzen stelt aan de blootstelling aan hoogspanningslijnen, mobiele telefonie, WiFi (draadloze netwerken) en alle andere apparatuur die elektromagnetische velden creëert.*

Vorig jaar is er wel een bijeenkomst geweest van veertig experts die het verzoek van de regering ‘bespraken’ om te onderzoeken op welke manier de bevolking minder aan hoogspanningslijnen kan worden blootgesteld.

Onder hen waren een aantal afgevaardigden uit de industrie, die bleven vechten tegen de sterkste maatregelen, zoals kabels ondergronds te laten lopen** of een zogenaamd ‘vermijdingsgebied’ rond de kabels in te stellen, waar geen nieuwe gebouwen mogen worden neergezet.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...