Botsende krachten

Ondanks duidelijke bewijzen dat elektromagnetische velden van hoogspanningsmasten gevaarlijk zijn, blijft wet- en regelgeving uit.

Er is geen twijfel meer over mogelijk: elektromagnetische velden (EMV) zijn schadelijk voor de gezondheid. De redactie van dit tijdschrift heeft de recentste gegevens verzameld en daaruit blijkt dat elektrische en magnetische velden de verborgen oorzaak kunnen zijn achter gevallen van ziekten die ons nog steeds voor raadsels zetten, zoals de ziekte van Alzheimer, amyotrofe laterale sclerose (ALS) en kanker.

Veel schokkender dan het aangetoonde gevaar van EMV is echter dat er een verhaal over te vertellen is. Het echte verhaal is namelijk niet dat hoogspanningskabels riskant zijn, maar dat de autoriteiten die onze gezondheid moeten bewaken, er zoveel belang bij hebben om die informatie verborgen te houden.

Toen Professor Denis Henshaw uit Bristol de eerste significante bewijzen presenteerde van een verband tussen hoogspanningslijnen en kanker bij kinderen, deed de Engelse National Radiological Protection Board (NRPB) zijn bewijzen af als ongeloofwaardig en puur speculatief.

Toen daarna de Childhood Cancer Research Group (CCRG) in Oxford – het grootste, door de overheid betaalde Engelse onderzoek naar hoogspanningslijnen en kanker bij kinderen ooit– zijn eerste resultaten naar buiten bracht waarin een verband werd gelegd tussen blootstelling aan hoogspanningslijnen en leukemie bij kinderen, hield het Engelse ministerie van gezondheid die informatie meer dan vier jaar achter voor het grote publiek.

Het was de onafhankelijke actiegroepering Environmental Action Campaign die uiteindelijk dat ministerie in 2004 dwong de bevindingen openbaar te maken. Hoewel de NRPB ten slotte toegaf dat er waarschijnlijk een verband is tussen blootstelling aan magnetische velden en het risico van kanker, maakt de Engelse regering nog steeds geen werk van een wet die grenzen stelt aan de blootstelling aan hoogspanningslijnen, mobiele telefonie, WiFi (draadloze netwerken) en alle andere apparatuur die elektromagnetische velden creëert.*

Vorig jaar is er wel een bijeenkomst geweest van veertig experts die het verzoek van de regering ‘bespraken’ om te onderzoeken op welke manier de bevolking minder aan hoogspanningslijnen kan worden blootgesteld.

Onder hen waren een aantal afgevaardigden uit de industrie, die bleven vechten tegen de sterkste maatregelen, zoals kabels ondergronds te laten lopen** of een zogenaamd ‘vermijdingsgebied’ rond de kabels in te stellen, waar geen nieuwe gebouwen mogen worden neergezet.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart

Voorwoord: De waarheid bestaat niet

Reflectie: Mediteren tegen Alzheimer

Voorwoord: Gekke vrouwen

Voorwoord: Het einde van allergieën

Op de Vloer

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Lynne McTaggart avatar

Over de auteur

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard. Daarnaast is McTaggart toonaangevend wetenschapsjournalist en auteur van meerdere succesvolle boeken. Ook is zij woordvoerder op het gebied van bewustzijn, kwantumfysica en geneeskunde.
Lees meer artikelen van Lynne McTaggart