10-06-2018

Boekrecensie: Lichter van William Cortvriendt

“Met dit boek heb ik de intentie dat uw overtollige kilo’s gaan verdwijnen, voor altijd”, stelt William Cortvriendt. Een pretentieuze ambitie, maar al lezende in Lichter ga je geloven dat de schrijver zijn stelling kan waarmaken. Deze arts en auteur schrijft helder en overzichtelijk over een onderwerp dat uitgebreid in de belangstelling staat.

Cortvriendt schreef eerder het succesvolle Hoe word je 100?. Hieraan is een tv-serie gewijd die verslag doet van patiënten met flink overgewicht en daaraan gerelateerde chronische ziekten. Zij zijn door Cortvriendt succesvol begeleid; diens cliënten raakten in snel tempo overgewicht kwijt en genazen veelal van hun chronische aandoeningen.

In Lichter analyseert Cortvriendt stap voor stap hoe de overgewichtsepidemie is ontstaan. Hij maakt duidelijk waarom minder eten en meer bewegen niet helpen om af te vallen. Sterker nog: minder eten kan u zelfs dikker maken als u niets verandert aan uw eetpatroon. De schrijver kijkt anders aan tegen de energiewaarden van calorieën. Volgens zijn theorie levert eiwit slechts de helft aan calorieën op dan algemeen wordt aangenomen. Het is daarom onzinnig om ze te tellen. Je moet veel eten, propageert hij. Maar wél anders: vers, onbewerkt voedsel met minder koolhydraten en met gezonde vetten.
De problemen beginnen zodra u bewerkte producten eet die uw lichaam niet herkent, omdat het niet mee is geëvolueerd met onze industriële ontwikkeling. Oftewel: we eten niet meer naar de oerprincipes van ons lichaam. Die zijn namelijk niet veranderd. Ons lichaam kan de aard van het moderne gemaksvoedsel niet aan.

Nog niet zo lang geleden kwam onze – beperkt beschikbare – voeding regelrecht uit de natuur en werd ze meestal direct genuttigd. Tegenwoordig is er dag en nacht volop houdbaar voedsel beschikbaar. Bewerkt en verpakt in pakjes, doosjes en blikken. Deze vorm van consumptie staat haaks op het voedingspatroon van de jager-verzamelaar die we van oudsher zijn. Destijds bestond ons voedsel uit vlees, vis en vezelrijke groenten en fruit zoals die in het wild voorkwamen.

Granen en aardappelen werden echter het nieuwe voedsel: ze bevatten een hoog gehalte aan koolhydraten en vormen een makkelijk te verbouwen en goedkope, maar gevaarlijke voedingsbron. Suiker werd daaraan toegevoegd. Cortvriendt verwijst naar het verbijsterende feit dat onderzoeksteams van Harvard University zich door de voedingsindustrie voor tientallen miljoenen lieten omkopen, om maar ‘aan te tonen’ dat suiker een onschuldig en niet dik- en ziekmakend voedingsmiddel zou zijn.

De interesse van arts en schrijver Cortvriendt ligt in zijn werk Lichter duidelijk niet bij de curatieve, maar bij de preventieve gezondheidszorg. En precies daar kunt u als lezer uw voordeel mee doen. Dit goed gedocumenteerde boek wijst op een heldere manier de weg naar het volgen van een beter voedingspatroon dat afrekent met overgewicht – en daarmee ook met veel chronische aandoeningen. Misschien ligt de focus in Lichter wat nadrukkelijk op diabetes, maar dit is natuurlijk één van de belangrijkste voedingsgerelateerde welvaartsziekten van deze tijd. Een handige alfabetische voedingsmiddelentabel, makkelijk te bereiden recepten en een uitgebreide referentielijst completeren dit bijbeltje voor de afvallers die nu eindelijk wel eens écht resultaat willen boeken.

Tineke Dekker

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Medicatie is vaak geen genezing

In 2020 kwam het boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? van huisarts Lieneke van de Griendt uit. Een moedige daad: als huisarts collega’s uitnodigen te reflecteren op de uitoefening van hun vak, en nog een stap verder: ze aan te moedigen zichzelf af te vragen:...

Genetische manipulatie; Synthetisch voedsel weet wat je eet

Via de achterdeur komen talloze soorten genetisch gemodificeerde en gemanipuleerde voedingsmiddelen de voedselketen binnen. Veel mensen eten deze producten zonder dat ze dit weten of er een keuze in hebben. Cate Montana bespreekt in het laboratorium gekweekte...

Van ziekte en zorg naar gezond gedrag

Trainen van gezond gedrag en mentale fitheidAls kind genas Heidi Stiegelis van lymfeklierkanker. Sindsdien wilde ze de wereld op het gebied van zorg en leefstijl veranderen. En zo geschiedde. Vanuit haar psychologiepraktijk traint zij nu (zorg)professionals in het...

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Marleen Dijkhoff en Cielke Sijben hadden een druk leven met werk, gezin, vrienden en feestjes. Maar ze verlangden naar balans, lichamelijk en mentaal. Toen ayurveda op hun pad kwam, veranderde alles. Slaapproblemen verdwenen, ze kregen een gezond gewicht (dag...