10-06-2018

Boekrecensie: Lichter van William Cortvriendt

“Met dit boek heb ik de intentie dat uw overtollige kilo’s gaan verdwijnen, voor altijd”, stelt William Cortvriendt. Een pretentieuze ambitie, maar al lezende in Lichter ga je geloven dat de schrijver zijn stelling kan waarmaken. Deze arts en auteur schrijft helder en overzichtelijk over een onderwerp dat uitgebreid in de belangstelling staat.

Cortvriendt schreef eerder het succesvolle Hoe word je 100?. Hieraan is een tv-serie gewijd die verslag doet van patiënten met flink overgewicht en daaraan gerelateerde chronische ziekten. Zij zijn door Cortvriendt succesvol begeleid; diens cliënten raakten in snel tempo overgewicht kwijt en genazen veelal van hun chronische aandoeningen.

In Lichter analyseert Cortvriendt stap voor stap hoe de overgewichtsepidemie is ontstaan. Hij maakt duidelijk waarom minder eten en meer bewegen niet helpen om af te vallen. Sterker nog: minder eten kan u zelfs dikker maken als u niets verandert aan uw eetpatroon. De schrijver kijkt anders aan tegen de energiewaarden van calorieën. Volgens zijn theorie levert eiwit slechts de helft aan calorieën op dan algemeen wordt aangenomen. Het is daarom onzinnig om ze te tellen. Je moet veel eten, propageert hij. Maar wél anders: vers, onbewerkt voedsel met minder koolhydraten en met gezonde vetten.
De problemen beginnen zodra u bewerkte producten eet die uw lichaam niet herkent, omdat het niet mee is geëvolueerd met onze industriële ontwikkeling. Oftewel: we eten niet meer naar de oerprincipes van ons lichaam. Die zijn namelijk niet veranderd. Ons lichaam kan de aard van het moderne gemaksvoedsel niet aan.

Nog niet zo lang geleden kwam onze – beperkt beschikbare – voeding regelrecht uit de natuur en werd ze meestal direct genuttigd. Tegenwoordig is er dag en nacht volop houdbaar voedsel beschikbaar. Bewerkt en verpakt in pakjes, doosjes en blikken. Deze vorm van consumptie staat haaks op het voedingspatroon van de jager-verzamelaar die we van oudsher zijn. Destijds bestond ons voedsel uit vlees, vis en vezelrijke groenten en fruit zoals die in het wild voorkwamen.

Granen en aardappelen werden echter het nieuwe voedsel: ze bevatten een hoog gehalte aan koolhydraten en vormen een makkelijk te verbouwen en goedkope, maar gevaarlijke voedingsbron. Suiker werd daaraan toegevoegd. Cortvriendt verwijst naar het verbijsterende feit dat onderzoeksteams van Harvard University zich door de voedingsindustrie voor tientallen miljoenen lieten omkopen, om maar ‘aan te tonen’ dat suiker een onschuldig en niet dik- en ziekmakend voedingsmiddel zou zijn.

De interesse van arts en schrijver Cortvriendt ligt in zijn werk Lichter duidelijk niet bij de curatieve, maar bij de preventieve gezondheidszorg. En precies daar kunt u als lezer uw voordeel mee doen. Dit goed gedocumenteerde boek wijst op een heldere manier de weg naar het volgen van een beter voedingspatroon dat afrekent met overgewicht – en daarmee ook met veel chronische aandoeningen. Misschien ligt de focus in Lichter wat nadrukkelijk op diabetes, maar dit is natuurlijk één van de belangrijkste voedingsgerelateerde welvaartsziekten van deze tijd. Een handige alfabetische voedingsmiddelentabel, makkelijk te bereiden recepten en een uitgebreide referentielijst completeren dit bijbeltje voor de afvallers die nu eindelijk wel eens écht resultaat willen boeken.

Tineke Dekker

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...