Uitgelezen: Van klacht naar kans

‘Het onderdrukken van je gevoelens en emoties leidt tot ziekte’, aldus schrijver en holistisch arts Juriaan Galavazi. Hiermee is de toon van zijn bijzondere boek Van klacht naar kans gezet. Bij deze dokter ga je niet met een pilletje naar huis, maar word je aan het denken gezet over de relatie met jezelf. Dit boek laat zien dat de loyaliteit van je lichaam enorm is. Het zal niet bij het minste of geringste ongemak instorten. Maar het geeft wel signalen af. Voor ons is het vaak moeilijk om te luisteren naar dat bekende ‘onderbuikgevoel’, dat eigenlijk precies weet wat goed voor ons is.  

Galavazi haalt het voorbeeld van een depressie aan. Hij frist onze kennis even op: wat is de oorspronkelijke betekenis van depressie? Juist ja, onderdrukking. In dit geval het voeren van een oorlog tegen de gevoelens die er zijn.

In plaats van aandacht geven aan somberheid en pijn, en dit te onderzoeken, is onze reflexmatige reactie dat we er zo ver mogelijk vandaan willen Jammer, want stel dat deze depressie een manier is van je slimme lichaam om je een duidelijk signaal te gevenDe alarmbellen gaan af. Wakker worden! Er klopt iets niet in je leven. 

Bij het bewust gewaarworden van gevoelens van angst, spanning en onzekerheid in plaats van ze uit de weg te gaan, kunnen we ermee aan de slag en werken aan een structurele oplossing die past bij ons wezen. 

Interessant in dit boek is ook de behandeling van de begrippen conceptuele en feitelijke werkelijkheid. Die laatste is wel duidelijk: het is buiten 22 graden Celsius, de auto heeft een zwarte kleur. Dat zijn feitelijke waarheden. Valt niet aan te tornen. Maar dan de conceptuele werkelijkheid. Die is van een heel andere orde en wordt gecreëerd door ons bezige brein.  

Eentje die we zelf maken, gebaseerd op afspraken, aannames en gedachten. Voorbeeldje: Ik kan niet minder gaan werken want ik zit vast aan m’n hypotheek.’ We willen het wel maar we denken dat het onmogelijk is.

Hier ontstaan de belemmerende overtuigingen waarvan we er allemaal wel een paar op zak hebben. Die gaan vervolgens een eigen leven leiden en maken dat we niet ten volle volgens onze authenticiteit kunnen levenstress! Gelukkig heeft ieder mens de mogelijkheid om z’n leven een andere wending te geven door lichamelijke en mentale klachten als kans te zien. 

Galavazi ontmoet in zijn holistische praktijk veel mensen met lastig te diagnosticeren klachten. Naast een reguliere benadering van de klacht stelt hij als dokter ook de vraag: ‘Wat zou je lichaam je hiermee willen vertellen?

Zo ontstaat altijd een gesprek dat verdergaat dan de klacht alleen. Meestal komt naar boven dat men ten diepste iets anders zou willen dan wat er nu is. Dit grote verlangen wordt stelselmatig onderdrukt.

Hoe hierin verandering te brengen wordt in dit boek duidelijk aangegeven. Het laat zien hoe we onszelf kunnen begeleiden naar het doorsnijden van de banden met onze overtuigingen waarin we gevangenzitten.

Het wijst de weg naar een nieuw leven waarin wijzelf aan het roer staat. In het gunstigste geval verdwijnen de klachten, of zullen ze verminderen. In elk geval zullen ze een andere plek gaan innemen. Ze beheersen ons leven niet meer.

Het individu krijgt weer leiderschap over zijn of haar leven. Zo kunnen waarden als gezondheid, vrijheid en geluk als vanzelf weer opbloeien. Wie bekend is met het gedachtengoed van Eckhart Tolle, Deepak Chopra en/of Byron Katie zal hiervan elementen herkennen in dit boek. 

Met aan de basis zijn eigen transformatieproces en de ervaringen uit zijn dagelijkse praktijk smeedt Galavazi de diverse inzichten aaneen tot een heel bruikbare handleiding voor verandering en zelfverwezenlijking. 

Dit boek is te koop in de boekenshop van Medisch Dossier

Van Klacht naar Kans
Juriaan Galavazi
EAN 9789021574219
€ 22,50

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Tineke Dekker

Uitgelezen – Herboren worden

Uitgelezen – Alles over Borstkanker

Uitgelezen: Het geschenk

Uitgelezen: Ook leuke meisjes worden 50

Uitgelezen: Vaccins, auto-immuniteit & kinderziekten

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Tineke Dekker avatar

Over de auteur

Thuis in marketing en communicatie. Tekstschrijver, conceptmaker, storyteller en schrijfcoach. Creatieve denker & doener. 'Getting things done'.
Lees meer artikelen van Tineke Dekker