Blijf niet zitten

Door iets – om het even wat – te doen in plaats van in uw luie stoel te zitten, kunt u uw leven verlengen.

Wordt u al moe bij het idee dat u naar de sportschool moet of moet hardlopen? Dan is er goed nieuws voor u als ‘couch potato’. Althans bijna: alles wat u moet doen is 30 minuten zitten vervangen door 30 minuten staan, of – nog beter – door rustig wandelen of licht huishoudelijk werk.

Wanneer u dit iedere dag doet, vermindert de kans op een fatale hartaanval met 22 procent. Niet slecht voor een half uur lichte, alledaagse vorm van activiteit (of zelfs alleen maar staan), zeker als u altijd gedacht hebt dat u zich behoorlijk moet inspannen en zweten om dit effect te bereiken.

De resultaten verbaasden de onderzoekers van het Karolinska Instituut, die het activiteitenniveau en de gezondheid van een groep van 1200 Zweedse volwassenen gedurende bijna vijftien jaar volgden.

Tot dan toe veronderstelden experts dat deze gezondheidsvoordelen alleen optreden bij high-impact oefeningen of aerobics, maar de wetenschappers van het Karolinska Instituut toonden aan dat zelfs alledaagse low-impact activiteiten een positief effect kunnen hebben.

Het resultaat is uiteraard nog beter bij een intensievere vorm van activiteit: 10 minuten per dag matig tot intensief bewegen, zoals een stevige wandeling, vermindert het risico op een fatale hartaanval met 22 procent, en met 30 minuten per dag vermindert het risico met 77 procent.

Vreemd genoeg lijken deze gezondheidsvoordelen niet op te treden bij kanker. Mensen die gedurende 10 of 30 minuten per dag matig tot intensief bewegen hebben niet minder kans om kanker te krijgen.

De onderzoekers weten niet precies waarom dat zo is. Het is mogelijk dat kanker minder te maken heeft met lichaamsbeweging, hoewel de resultaten erop wijzen dat er wel gezondheidsvoordelen zijn voor mensen met een lichte mate van activiteit. De onderzochte groep was vrij klein; misschien is een veel grotere groep nodig om deze ogenschijnlijk paradoxale resultaten te verklaren, voegen de onderzoekers eraan toe.1

Eerdere studies door onderzoekers van het Karolinska Instituut toonden al aan dat mensen die meer dan 10 uur per dag zitten 2,5 keer meer kans hebben op een vroegtijdige dood dan mensen die 6,5 uur per dag zitten.

Literatuur
1. Clinical Epidemiology, 2018; 10: 179–86

Lichte activiteit (dagelijkse activiteiten, zoals een rustige wandeling, licht huishoudelijk werk of staan)

10 minuten minder per dag
Minder kans op vroegtijdig overlijden, ongeacht de oorzaak 3%
Minder kans op overlijden door hartziekten 8%
Minder kans op overlijden door kanker 4%

30 minuten minder per dag
Minder kans op vroegtijdig overlijden, ongeacht de oorzaak 10%
Minder kans op overlijden door hartziekten 22%
Minder kans op overlijden door kanker 10%

Matige activiteit (intensieve activiteiten, zoals een stevige wandeling of zwaarder werk in huis of tuin)

10 minuten minder per dag
Minder kans op vroegtijdig overlijden, ongeacht de oorzaak 6%
Minder kans op overlijden door hartziekten 22%
Minder kans op overlijden door kanker 0%

30 minuten minder per dag
Minder kans op vroegtijdig overlijden, ongeacht de oorzaak 18%
Minder kans op overlijden door hartziekten 77%
Minder kans op overlijden door kanker 0%

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Fundamenteel ‘waterbewijs’ homeopathie

Mediteren tegen dementie

Pijnstillers: winst op korte termijn, problemen op lange termijn

Yoga voor lymfoedeem

In Beeld: Instant hartproblemen

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier