Biologische etherische oliën

Etherische oliën kunt u zowel apart als gemengd gebruiken. Ze kunnen worden geïnhaleerd of als massageolie worden gebruikt. Bij dat gebruik hebben ze een stimulerende, kalmerende, spijsvertering bevorderende of vochtuitdrijvende werkingen. Worden ze plaatselijk toegepast, dan kunnen ze antiseptische, antivirale, anti-inflammatoire en pijnbestrijdende effecten hebben. Tot slot kunt u sommige als gebruiken tegen een verstopte neus of om vastzittend slijm beter op te hoesten.
Men gaat ervan uit dat etherische oliën via hun aroma op het lichaam inwerken. De mens kan meer dan 10.000 verschillende geuren waarnemen, maar het gaat bij ruiken om meer dan het vaststellen van een bepaalde geur. Als we een bepaalde geur inademen, komt er een mix van chemicaliën ons lichaam binnen die ons op allerlei manieren kan beïnvloeden.
Oliën die bij aromatherapie worden gebruikt, komen ons lichaam binnen via de huid, via de longen en, heel soms, via de mond. (Dit is niet aan te bevelen, tenzij onder deskundig professioneel toezicht). Zodra ze zijn opgenomen in de circulatie, kunnen de geneeskundige eigenschappen van de oliën hun werk doen.

 

Welke zijn de beste om te kopen?

Etherische oliën worden gedestilleerd uit planten, bloemen, bomen, schorsen, grassen en zaden. Net als ons voedsel kunnen deze echter besmet zijn met pesticiden, vandaar dat de belangstelling voor biologische etherische oliën toeneemt. Deze laatste zijn duurder dan de traditioneel vervaardigde oliën, maar als u serieus met aromatherapie aan de gang wilt, dan loont het de moeite de beste producten te kopen. Oliën die worden verkregen uit gemakkelijk toegankelijke bronnen, zoals sinaasappels, zijn betrekkelijk goedkoop. Oliën uit zeldzamer voorkomende bronnen of oliën die moeilijk te extraheren zijn, zoals uit jasmijn en rozen, zijn altijd duur. Goedkopere oliën zijn ofwel synthetisch ofwel mengsels van duurdere en goedkopere soorten. Zo wordt jasmijn wel vermengd met ylang ylang, en rozenolie met olie van geraniums, bois de rose of palmarosa. Versneden oliën hebben echter niet dezelfde therapeutische effecten als pure.
Biologische etherische oliën hebben als bijkomend voordeel dat ze ecologisch verantwoord zijn waardoor het gevaar van giftigheid zo klein mogelijk wordt gehouden. Oliën die op deze manier worden vervaardigd, zijn echter zeer moeilijk te vinden.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

De positieve effecten van voetreflextherapie

Groeien met psychosynthese

De invloed van klanken op je lichaam

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Integral Eye Movement Therapy

Een rood lampje: Bram Bakker

Mijn vriend Eric Elbers werkt aan de opvolger van het legendarische boek Het lichaam liegt nooit van haptonoom Ted Troost. Hij vertelt vaak smakelijk over de geschiedenis van dit ondergewaardeerde vak. De grondlegger heette Frans Veldman (1921-2010). Hij was ook de...

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Je brein aan de pil

Van de recentste publicaties tot aan tijdloze klassiekers. Boeken zijn een waardevolle bron van inspiratie bij het maken van gezondheidskeuzen. Dit keer geven we aandacht aan Je brein aan de pil van Sarah Hill, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier