31-07-2008

Biologische etherische oliën

Etherische oliën kunt u zowel apart als gemengd gebruiken. Ze kunnen worden geïnhaleerd of als massageolie worden gebruikt. Bij dat gebruik hebben ze een stimulerende, kalmerende, spijsvertering bevorderende of vochtuitdrijvende werkingen. Worden ze plaatselijk toegepast, dan kunnen ze antiseptische, antivirale, anti-inflammatoire en pijnbestrijdende effecten hebben. Tot slot kunt u sommige als gebruiken tegen een verstopte neus of om vastzittend slijm beter op te hoesten.
Men gaat ervan uit dat etherische oliën via hun aroma op het lichaam inwerken. De mens kan meer dan 10.000 verschillende geuren waarnemen, maar het gaat bij ruiken om meer dan het vaststellen van een bepaalde geur. Als we een bepaalde geur inademen, komt er een mix van chemicaliën ons lichaam binnen die ons op allerlei manieren kan beïnvloeden.
Oliën die bij aromatherapie worden gebruikt, komen ons lichaam binnen via de huid, via de longen en, heel soms, via de mond. (Dit is niet aan te bevelen, tenzij onder deskundig professioneel toezicht). Zodra ze zijn opgenomen in de circulatie, kunnen de geneeskundige eigenschappen van de oliën hun werk doen.

 

Welke zijn de beste om te kopen?

Etherische oliën worden gedestilleerd uit planten, bloemen, bomen, schorsen, grassen en zaden. Net als ons voedsel kunnen deze echter besmet zijn met pesticiden, vandaar dat de belangstelling voor biologische etherische oliën toeneemt. Deze laatste zijn duurder dan de traditioneel vervaardigde oliën, maar als u serieus met aromatherapie aan de gang wilt, dan loont het de moeite de beste producten te kopen. Oliën die worden verkregen uit gemakkelijk toegankelijke bronnen, zoals sinaasappels, zijn betrekkelijk goedkoop. Oliën uit zeldzamer voorkomende bronnen of oliën die moeilijk te extraheren zijn, zoals uit jasmijn en rozen, zijn altijd duur. Goedkopere oliën zijn ofwel synthetisch ofwel mengsels van duurdere en goedkopere soorten. Zo wordt jasmijn wel vermengd met ylang ylang, en rozenolie met olie van geraniums, bois de rose of palmarosa. Versneden oliën hebben echter niet dezelfde therapeutische effecten als pure.
Biologische etherische oliën hebben als bijkomend voordeel dat ze ecologisch verantwoord zijn waardoor het gevaar van giftigheid zo klein mogelijk wordt gehouden. Oliën die op deze manier worden vervaardigd, zijn echter zeer moeilijk te vinden.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...