31-07-2008

Biologische etherische oliën

Etherische oliën kunt u zowel apart als gemengd gebruiken. Ze kunnen worden geïnhaleerd of als massageolie worden gebruikt. Bij dat gebruik hebben ze een stimulerende, kalmerende, spijsvertering bevorderende of vochtuitdrijvende werkingen. Worden ze plaatselijk toegepast, dan kunnen ze antiseptische, antivirale, anti-inflammatoire en pijnbestrijdende effecten hebben. Tot slot kunt u sommige als gebruiken tegen een verstopte neus of om vastzittend slijm beter op te hoesten.
Men gaat ervan uit dat etherische oliën via hun aroma op het lichaam inwerken. De mens kan meer dan 10.000 verschillende geuren waarnemen, maar het gaat bij ruiken om meer dan het vaststellen van een bepaalde geur. Als we een bepaalde geur inademen, komt er een mix van chemicaliën ons lichaam binnen die ons op allerlei manieren kan beïnvloeden.
Oliën die bij aromatherapie worden gebruikt, komen ons lichaam binnen via de huid, via de longen en, heel soms, via de mond. (Dit is niet aan te bevelen, tenzij onder deskundig professioneel toezicht). Zodra ze zijn opgenomen in de circulatie, kunnen de geneeskundige eigenschappen van de oliën hun werk doen.

 

Welke zijn de beste om te kopen?

Etherische oliën worden gedestilleerd uit planten, bloemen, bomen, schorsen, grassen en zaden. Net als ons voedsel kunnen deze echter besmet zijn met pesticiden, vandaar dat de belangstelling voor biologische etherische oliën toeneemt. Deze laatste zijn duurder dan de traditioneel vervaardigde oliën, maar als u serieus met aromatherapie aan de gang wilt, dan loont het de moeite de beste producten te kopen. Oliën die worden verkregen uit gemakkelijk toegankelijke bronnen, zoals sinaasappels, zijn betrekkelijk goedkoop. Oliën uit zeldzamer voorkomende bronnen of oliën die moeilijk te extraheren zijn, zoals uit jasmijn en rozen, zijn altijd duur. Goedkopere oliën zijn ofwel synthetisch ofwel mengsels van duurdere en goedkopere soorten. Zo wordt jasmijn wel vermengd met ylang ylang, en rozenolie met olie van geraniums, bois de rose of palmarosa. Versneden oliën hebben echter niet dezelfde therapeutische effecten als pure.
Biologische etherische oliën hebben als bijkomend voordeel dat ze ecologisch verantwoord zijn waardoor het gevaar van giftigheid zo klein mogelijk wordt gehouden. Oliën die op deze manier worden vervaardigd, zijn echter zeer moeilijk te vinden.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...