31-07-2008

Bewust kiezen, een alcoholvrije mondspoeling

Mondwater, of mondspoelmiddel, is een antiseptische gorgeldrank waarmee je ziektekiemen kunt bestrijden die een slechte adem geven. Tegenwoordig wordt hun samenstelling steeds ingewikkelder, omdat ze zich ook richten tegen tandplak en tandbederf en/of omdat ze tevens de tanden sterker zouden maken en een frisse adem geven. Om deze redenen worden mengsels van chemicaliën geproduceerd die op de lange duur wellicht meer kwaad dan goed doen.

Hoe voorzichtig u ook gorgelt, u zult altijd een kleine hoeveelheid binnen krijgen, al was het maar door wat er in de mond achterblijft na het uitspuwen.Hoewel ze grotendeels uit water bestaan, bevatten de meeste mondwaters ook alcohol. Nadeel van alcohol is dat hij de mond uitdroogt, de Ph (zuur-base-evenwicht) in de mond verandert en de beschermende slijmlaag verwijdert die in de mond en keel ligt. Er is dan ook een verband geconstateerd tussen mondwaters die alcohol bevatten en een verhoogd risico van kanker van de mond of keel1,2. De slijmlaag en de Ph kunnen ook aangetast worden door agressieve detergentia als cocamidopropylbetaïne, die tevens allergische reacties kunnen veroorzaken.

Veel mondwaters bevatten tevens fluoride, zij het in een lage concentratie. Bij kleine kinderen komt nogal eens vergiftiging voor doordat zij mondwater met alcohol en fluoride hebben gedronken.
Eveneens vaak gebruikte bestanddelen zijn kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine, sorbitol, xylitol, mannitol en cyclamaten. Deze stoffen kunnen bij inname leiden tot maagklachten of een opgeblazen gevoel. In Amerika is sacharine verboden omdat het bij hoge doseringen kanker veroorzaakt.

Tot slot bevatten mondwaters vaak synthetische kleur- en smaakstoffen. Omdat ze in het beste geval korte tijd een geur kunnen maskeren, is de functie van deze stoffen de gebruiker het gevoel van ‘een frisse mond’ te geven, en daardoor het idee dat het product werkt, te vergroten. Sterke smaakstoffen als methylsalicylzuur (wintergroenolie) mogen dan een aangename geur hebben, ze zijn wel zeer giftig. Voor een kind is slechts 10 ml al toxisch, voor een volwassene 30 ml.

Verzorgt u uw mond goed, dan heeft u eigenlijk nooit een mondwater nodig. Een gezonde mond ruikt niet. Heeft u voortdurend last van een slechte adem, dan heeft u wellicht een tandvleesaandoening of een andere infectieziekte. Het best kunt u daarmee naar de tandarts gaan. Wilt u toch een mondwater gebruiken, dan doet u er goed aan ook in dit geval voor een natuurlijk product te kiezen zonder alcohol of andere verkeerde ingrediënten.

BRONNEN:

1Cancer Res, 1991; 51: 3044-3047
2Cancer Causes Control, 2001; 12: 419-429

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...