11-11-2013

Bewust een betere houding

De Australische Shakespeare-acteur Frederick Matthias Alexander had last van ademhalingsproblemen en een schorre stem tijdens optredens. Toen hij rond 1890 op tournee was in Nieuw-Zeeland bekeek hij zichzelf eens in de spiegel en besefte dat hij zijn lichaam aanspande en zijn hoofd naar achteren boog vlak voordat hij begon te spreken. Toen hij deze gewoonte wist te doorbreken bleek dat hij op een natuurlijke manier kon spreken.
De kern van de Alexandertechniek is ‘constructieve bewuste controle’, waarbij de betrokkene zich bewust wordt van zijn slechte gewoonten op het gebied van lichaamshouding en ademhaling. Het lichaam corrigeert zichzelf door dit actief te onderkennen, zodat strakke en gespannen spieren ontspannen.
Afhankelijk van de ernst van het probleem bevelen AT-therapeuten behandelingen van 10 tot 24 minuten aan, om het lichaam in staat te stellen zich de juiste houding en ademhaling te ‘herinneren’. De prijs verschilt per therapeut.

Is er bewijs?
De Alexandertechniek is door de jaren heen in nogal wat studies onderzocht, meestal bij toepassing voor rugpijn. In één studie bleek het de beste therapie in vergelijking tot lichaamsbeweging en massage bij mensen met chronische rugpijn1. Bij deze groep kan hij ook de coördinatie en lichaamshouding verbeteren2.
Bovendien bleek hij beter te werken dan massage en standaard conventionele therapie bij Parkinsonpatiënten. Zij die 24 Alexanderbehandelingen kregen, rapporteerden een verbetering van hun symptomen en leden ook minder aan depressie3.
De techniek kan ook oudere mensen helpen om steviger op hun benen te staan. In een onderzoek bij vrouwen van 65 jaar en ouder verbeterde de balans4.

VIP-status
De Alexandertechniek is populair bij VIP’s (misschien niet zo verbazend, omdat hij door een acteur werd ontwikkeld). Collega-acteurs die er baat bij hadden, zijn onder meer Judy Dench, Lenny Henry, Hugh Jackman, Daniel Radcliffe, Hilary Swank, Ben Kingsley, Michael King, Jeremy Irons, John Cleese, Kevin Kline, William Hurt, Jamie Lee Curtis, Paul Newman en Robin Williams.
Musici en popsterren die deze therapie ondergingen, zijn bijvoorbeeld Paul McCartney, Madonna, Victoria Beckham en Sting.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...