11-11-2013

Bewust een betere houding

De Australische Shakespeare-acteur Frederick Matthias Alexander had last van ademhalingsproblemen en een schorre stem tijdens optredens. Toen hij rond 1890 op tournee was in Nieuw-Zeeland bekeek hij zichzelf eens in de spiegel en besefte dat hij zijn lichaam aanspande en zijn hoofd naar achteren boog vlak voordat hij begon te spreken. Toen hij deze gewoonte wist te doorbreken bleek dat hij op een natuurlijke manier kon spreken.
De kern van de Alexandertechniek is ‘constructieve bewuste controle’, waarbij de betrokkene zich bewust wordt van zijn slechte gewoonten op het gebied van lichaamshouding en ademhaling. Het lichaam corrigeert zichzelf door dit actief te onderkennen, zodat strakke en gespannen spieren ontspannen.
Afhankelijk van de ernst van het probleem bevelen AT-therapeuten behandelingen van 10 tot 24 minuten aan, om het lichaam in staat te stellen zich de juiste houding en ademhaling te ‘herinneren’. De prijs verschilt per therapeut.

Is er bewijs?
De Alexandertechniek is door de jaren heen in nogal wat studies onderzocht, meestal bij toepassing voor rugpijn. In één studie bleek het de beste therapie in vergelijking tot lichaamsbeweging en massage bij mensen met chronische rugpijn1. Bij deze groep kan hij ook de coördinatie en lichaamshouding verbeteren2.
Bovendien bleek hij beter te werken dan massage en standaard conventionele therapie bij Parkinsonpatiënten. Zij die 24 Alexanderbehandelingen kregen, rapporteerden een verbetering van hun symptomen en leden ook minder aan depressie3.
De techniek kan ook oudere mensen helpen om steviger op hun benen te staan. In een onderzoek bij vrouwen van 65 jaar en ouder verbeterde de balans4.

VIP-status
De Alexandertechniek is populair bij VIP’s (misschien niet zo verbazend, omdat hij door een acteur werd ontwikkeld). Collega-acteurs die er baat bij hadden, zijn onder meer Judy Dench, Lenny Henry, Hugh Jackman, Daniel Radcliffe, Hilary Swank, Ben Kingsley, Michael King, Jeremy Irons, John Cleese, Kevin Kline, William Hurt, Jamie Lee Curtis, Paul Newman en Robin Williams.
Musici en popsterren die deze therapie ondergingen, zijn bijvoorbeeld Paul McCartney, Madonna, Victoria Beckham en Sting.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Medicatie is vaak geen genezing

In 2020 kwam het boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? van huisarts Lieneke van de Griendt uit. Een moedige daad: als huisarts collega’s uitnodigen te reflecteren op de uitoefening van hun vak, en nog een stap verder: ze aan te moedigen zichzelf af te vragen:...

Genetische manipulatie; Synthetisch voedsel weet wat je eet

Via de achterdeur komen talloze soorten genetisch gemodificeerde en gemanipuleerde voedingsmiddelen de voedselketen binnen. Veel mensen eten deze producten zonder dat ze dit weten of er een keuze in hebben. Cate Montana bespreekt in het laboratorium gekweekte...

Van ziekte en zorg naar gezond gedrag

Trainen van gezond gedrag en mentale fitheidAls kind genas Heidi Stiegelis van lymfeklierkanker. Sindsdien wilde ze de wereld op het gebied van zorg en leefstijl veranderen. En zo geschiedde. Vanuit haar psychologiepraktijk traint zij nu (zorg)professionals in het...

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Marleen Dijkhoff en Cielke Sijben hadden een druk leven met werk, gezin, vrienden en feestjes. Maar ze verlangden naar balans, lichamelijk en mentaal. Toen ayurveda op hun pad kwam, veranderde alles. Slaapproblemen verdwenen, ze kregen een gezond gewicht (dag...