Bescherm jezelf tegen 5G

De draadloze sector en regelgevende instanties willen je laten geloven dat 5G en blootstelling aan wifi volkomen veilig zijn. Joseph Mercola, een Amerikaanse osteopaat, denkt daar anders over. Hij legt uit hoe je jezelf kunt beschermen.

De samenleving maakt steeds meer gebruik van draadloze technologie. Daardoor worden we bedolven onder elektromagnetische velden (EMV) met hoge sterktes. Sommige EMV worden uitgezonden door onze eigen apparaten. Maar ook als je weigert een smartphone of draadloze router te gebruiken, word je toch blootgesteld aan steeds grotere hoeveelheden elektromagnetische straling. Dat komt door het groeiende aantal zendmasten en satellieten in de wereld om ons heen.

En het wordt nog erger: met de komst van 5G neemt de ‘elektrosmog’ – en de consequenties daarvan voor onze gezondheid en omgeving – exponentieel toe. 5G staat voor ‘vijfde generatie’ mobiele technologie en die zal naar verwachting dit jaar en volgend jaar door heel Nederland worden uitgerold. De schade aan onze gezondheid lijkt zich op veel verschillende manieren te openbaren. Denk aan aandoeningen die steeds vaker voorkomen, zoals slaapproblemen, onrust, depressie, alzheimer, kanker, maar ook een lager aantal zaadcellen.1
Veruit de beste manier om je tegen EMV te beschermen, is door je blootstelling eraan te verminderen.

Hieronder lees je welke stappen je daarvoor kunt zetten.

Stap 1: Meet de stralingsniveaus in je huis

Huur een deskundige in om de niveaus in je huis te meten. De bekendste professionals die daarvoor zijn opgeleid zijn bouwbiologen. Ze kunnen je ook leren hoe je zelf metingen doet en hoe je de EMV die onzichtbaar in je huis aanwezig zijn, kunt vaststellen, verminderen en uitschakelen. Deze deskundigen kunnen je ook helpen om eventuele bedradingsfouten in je huis op te sporen. Die komen best vaak voor en kunnen zeer hoge magnetische velden veroorzaken. Koop je eigen stralingsmeter en meet zelf. Een goede meter kost al snel € 300,- of meer, maar je kunt kosten besparen door de meter samen met je buren of familieleden aan te schaffen. Er zijn verschillende soorten meters voor verschillende elektromagnetische velden. Je hebt een EMV-meter nodig, die de elektromagnetische velden opspoort van mobiele telefoons, wifi en slimme meters.

Stap 2: Verlaag de EMV van je computer en internetverbinding

Radiofrequente velden maken een groot deel uit van je totale stralingsbelasting. Vooral de wifi van je router en andere apparaten. Bovendien produceert wifi een gemoduleerd signaal dat schadelijk is voor je lichaam. Verbind je computer en printer via een netwerkkabel (ethernet- of LAN-kabel) met internet in plaats van dat je draadloos met een router verbonden bent.
Nog beter is het om de hulp in te roepen van een bedrijf om de ethernetkabels weg te werken in de muren. Het kost natuurlijk minder als je dit zelf doet.

Je kunt het ook simpel houden door de kabels achter de plinten langs de randen van je vloeren te leggen. De minder dure, platte ethernetkabels zijn daarvoor het meest geschikt. Je kunt ze online kopen. Veel nieuwe laptops hebben geen ethernetpoort meer, dus misschien moet je een koppelstuk of netwerkadapter aanschaffen die in de USB A , USB-B of Thunderbolt-poort past. Die zijn niet duur. Je ethernetverbinding is niet geaard. Dus ook als je een laptop hebt waarop je de wifi uitschakelt en die je via een standard ethernetkabel met het internet verbindt, word je aan een hoog elektrisch veld blootgesteld als je de laptop aanraakt.

De meeste modems en routers van kabel- en telecombedrijven zijn standaard met wifi verbonden, maar dat kun je uitzetten via de software. Neem contact op met je telecombedrijf, dat je stap voor stap kan vertellen hoe dat moet, of dat op afstand voor je kan regelen. Vervolgens check je met je stralingsmeter of er inderdaad geen EMV meer afkomstig zijn van je apparaat.
Je telecombedrijf stuurt soms automatische updates naar de software van je modem.

Daarbij kan het bedrijf de wifi weer aanzetten zonder dat jij dat weet. Daarom is het slim om dit regelmatig met je stralingsmeter te checken. Die bevestigt of de wifi werkelijk uitstaat. Koop je eigen modem zonder wifi. Als je meer dan één computer in huis hebt, koop dan ook een router zonder wifi. Of een router waarvan je de wifi aan en uit kunt zetten. Zorg er wel voor dat de modem en router die je koopt, zijn goedgekeurd door je serviceprovider. Zorg ervoor dat je laptop geen wifisignalen uitzendt. Ga naar ‘Instellingen’ en zet het apparaat in vliegtuigmodus. Zet de Bluetooth op je pc uit. Gebruik in plaats daarvan een muis en toetsenbord met kabel. Misschien is het zelfs nodig om de Bluetooth-dongle uit je computer te halen om de Bluetooth helemaal uit te zetten.

Zet ’s nachts de wifi op je router uit. Mocht je toch een router met wifi gebruiken, zet hem dan uit voordat je gaat slapen. Je kunt daarvoor ook een tijdschakelaar gebruiken. Zorg er in elk geval voor dat hij uitstaat als je slaapt en zet hem ver van je bureau, bank of een andere plek waar je overdag veel tijd doorbrengt. Of laat je router aanstaan, maar dek hem af met afschermend textiel of gaas. Gezinsleden die per se hun smartphone of tablet willen gebruiken, ontvangen dan nog steeds een signaal.

Maar het RF-signaal van de router en andere draadloze apparaten in de ruimte is minder. Controleer of je computer een geaarde wisselstroomkabel heeft met een geaarde stekker en dat die in een geaard stopcontact zit. Ook bij een laptop is dit cruciaal om je tegen elektromagnetische velden te beschermen. Vaak heeft de adapter van een laptop geen geaarde, maar een ‘platte’ stekker. Koop dan een aardingskabel die je in een USB-poort kunt steken.

Wat zijn elektromagnetische velden?

De term elektromagnetisch velden (EMV) is een verzamelnaam voor velden die ontstaan bij de beweging van elektrische ladingen. Elektrische ladingen wekken een elektrisch veld op, en een bewegende lading wekt ook een magnetisch veld op. Bijvoorbeeld als elektriciteit door een kabel stroomt.

De frequentie van een elektrisch of magnetisch veld geeft aan hoe vaak het veld per seconde van richting en sterkte wisselt. Een stroomkabel heeft een veld met een extreem lage frequentie: 50 hertz. Draadloze communicatie maakt gebruik van radiofrequente (RF-)velden: die hebben een frequentie van 100 kilohertz tot 300 gigahertz. Ook 5G gaat deze frequenties gebruiken. Het zijn frequenties die we niet kunnen waarnemen. Licht en warmte (infrarood licht) zijn EMV met hogere frequenties. Die kunnen we met onze zintuigen waarnemen.

EMV van zendmasten en mobiele telefoons kunnen slecht zijn voor je gezondheid en daarom zijn er blootstellingslimieten. Die limieten gaan onder andere over de sterkte en de dichtheid van EMV, en voor bijvoorbeeld werknemers gelden andere normen dan voor kinderen, zwangere vrouwen en ouderen.

Fabrikanten en serviceproviders moeten zorgen dat mensen niet aan EMV worden blootgesteld die hoger zijn dan deze limieten. Het nieuwe 5G-netwerk voldoet daaraan. Maar het RIVM wil de ontwikkelingen wel goed in de gaten houden. Sommige mensen ervaren gezondheidsklachten als ze in de buurt komen van apparaten of masten die EMV produceren: van wekkerradio’s en mobiele telefoons tot hoogspanningslijnen. Dat heet elektrogevoeligheid of elektrohypersensitiviteit (EHS). Zij hebben dus klachten bij blootstelling ver onder de geldende limieten.

BRONNEN:
Kennisplatform Elektromagnetische Velden van het RIVM: www.kennisplatform.nl

Stap 3: Zeggenschap over je telefoon

Je smartphone zendt elektromagnetische straling uit, ook als je niet belt. Want hij is constant bezig zijn locatie te traceren en te communiceren met de zendmast die het dichtstbij staat, om updates, e-mails en appjes op te halen. Als je niet hoeft te bellen, zet je telefoon dan in de vliegtuigmodus om te voorkomen dat hij voortdurend straling uitzendt. Schakel ook de wifi, Bluetooth en near-field communication (NFC) uit. Verder kun je je telefoon het beste op de speaker zetten als je belt. Dan kun je tijdens een gesprek de telefoon een halve meter bij je lichaam vandaan houden.

Veel vrouwen die borstkanker kregen, droegen hun telefoon in hun bh. Maar als je geen noodoproep verwacht en niet constant bereikbaar hoeft te zijn, schakel je telefoon dan uit als hij contact maakt met je lichaam. Gebruik je smartphone niet als het signaal zwak is. Als je telefoon harder moet werken om verbinding te krijgen, zendt hij hogere niveaus van straling uit. Als het bereik laag is, kan dat oplopen tot 10.000 keer zoveel elektromagnetische straling.2 Wacht tot je op een plek bent waar je alle streepjes ziet, en zet hem dan op de speaker.

Stap 4: Pas op met zogenaamde ‘stralingsontstoorders’

Denk niet dat een ‘stralingsontstoorder’, ‘-harmonizer’ of ‘-neutralizer’ je tegen EMV kan beschermen. Een voorbeeld van zo’n ontstoorder is een sticker met een laagje polycarbonaat, dat je op je laptop of telefoon moet plakken. De verkopers beweren dat die een negatief elektrisch veld creëert dat de elektromagnetische straling van je telefoon tegengaat of neutraliseert. Daardoor zou het veilig zijn om je telefoon te gebruiken. Ik heb veel van deze producten getest en van geen enkel product kunnen vaststellen dat het de blootstelling aan straling vermindert.

Gebruik je smartphone niet in de auto, bus of trein, ook niet als de verbinding met een zendmast goed is. Want doordat je beweegt, moet je telefoon harder werken om de verbinding met de zendmast in stand te houden. Dus zendt hij meer elektromagnestische straling uit, die nog eens versterkt wordt doordat je omgeven bent door metaal. Zet je telefoon op vliegtuigmodus als je in de auto zit. Als je hem wilt gebruiken om naar muziek of een podcast te luisteren, download die dan voordat je vertrekt.

Slaap niet met de smartphone in je slaapkamer, behalve als je hem in de vliegtuigmodus zet of uitschakelt. En leg hem in een antistatische zak.
Ga nooit slapen met je telefoon onder je kussen. De hele nacht met je hoofd een paar centimeter bij een apparaat vandaan liggen dat met tussenpozen elektromagnetische velden uitzendt, is erg ongezond voor je hersenen. Het is in feite een recept voor neurodegeneratie (het afsterven van zenuwcellen) en vergroot mogelijk de kans op hersentumoren.

Herstel je schade door EMV
• Beperk je blootstelling aan elektromagnetische straling, vooral in je slaapkamer
• Maak er een gewoonte van om alleen te eten binnen een tijdsbestek van 6 tot 8 uur per dag, of nog minder.
• Beweeg dagelijks. Overweeg blood flow restriction training: daarbij breng je zo hoog mogelijk rond je arm of been een manchet of band aan voordat je gaat bewegen. Zo beperk je de bloedtoevoer naar de spieren tijdens een training met weerstand of gewoon tijdens het wandelen.
• Neem supplementen met moleculaire waterstof, verkrijgbaar als bruistabletten die het gas afgeven aan het water.
• Supplementeer ook met niacine.
• Slik magnesiummalaat of -citraat.
• Neem regelmatig sauna’s met infrarood licht.

Gebruik je smartphone niet als wekker. Als je dat toch doet, neem dan op z’n minst de volgende veiligheidsmaatregel: zet je telefoon in vliegtuigmodus en leg hem in een antistatische zak.
Gebruik geen draadloze oplader voor je smartphone, en al helemaal niet in de buurt van je bed. Zo’n oplader verhoogt de EMV in je hele huis. Gebruik een standaardoplader met een kabel en doe dat zo ver mogelijk bij je bed vandaan.

Als je kind wil gamen op een tablet of telefoon, zet die dan in vliegtuigmodus. Beperk de tijd die je kind op mobiele apparaten doorbrengt tot maximaal 2 uur per week. En wacht zo lang mogelijk met een telefoon aan je kind geven, vooral een smartphone. Als het zover is dat je kind die echt nodig heeft, laat het de telefoon dan zoveel mogelijk in vliegtuigmodus zetten en de speaker gebruiken tijdens het bellen.

Bedenk manieren om afstand te bewaren tussen je smartphone en je lichaam. Als je 30 cm bij een elektromagnetisch veld vandaan bent, word je nog maar blootgesteld aan een kwart tot een achtste van de hoeveelheid straling die je krijgt als wanneer je lichaam direct contact maakt met de bron. Als je 60 cm afstand houdt, is de sterkte van de elektromagnetische straling tot een zestiende gereduceerd.

Wat EMV met je gezondheid doen

Elektromagnetische velden (EMV) beschadigen je cellen, doordat ze de oxidatieve stress in de cellen vergroten. Bij dit proces is intercellulaire calcium betrokken.
We weten allemaal dat calcium voor sterke botten en tanden zorgt. Maar calcium heeft nog veel meer functies. Denk aan:
• celsignalering: signalen doorgeven binnen de cel
• samentrekking van spieren
• bloedstolling
• prikkeloverdracht in de zenuwen
• celgroei
• leren en geheugenVooral de rol van calcium als signaalmolecuul heeft te lijden onder blootstelling aan EMV.
Uit een studie door Martin Pall van de Washington State University, voor het eerst gepubliceerd in 2013 en geactualiseerd in 2018, blijkt dat EMV de spanningsgevoelige calciumkanaaltjes in de celmembraan van spier- en zenuwcellen activeren. Na ongeveer vijf seconden gaan de kanaaltjes open en stroomt er een ongezonde hoeveelheid calciumionen de cel in.1
Ook verstoren EMV de afvoer van calcium die eenmaal in de cellen zit, waardoor er te veel in de mitochondriën terechtkomt.
Als de hoeveelheid calcium in de mitochondriën stijgt, leidt dat tot een reeks schadelijke effecten: ze zijn minder goed in staat om energie te produceren in de cellen, en er ontstaat meer oxidatieve stress, wat uiteindelijk bijdraagt aan een te vroege celdood.2

BRONNEN
1 Environ Res, 2018; 164: 405-16
2 Neurochem Int, 2017; 109: 117-25

Stap 5: Verminder stralingsbronnen van buiten, zoals 5G

Veel van de elektromagnetische straling die van buiten komt, is afkomstig van zendmasten voor mobiele telefonie, radio en tv, wifirouters van de buren, elektriciteitskabels en slimme meters. Die bestoken je 24/7 en je kunt ze niet uitzetten. Dat wordt alleen maar erger als met de komst van 5G, het aantal small cells in woonwijken stijgt. Small cells zijn kleine antennes met een bereik van enkele tientallen meters. Die 5G-signalen komen in de huizen van je buren terecht. Ze komen pas in jouw huis als jij of een van je huisgenoten 5G gaat gebruiken, door een apparaat te kopen dat daarom vraagt. De signalen van 4G worden constant uitgezonden, zodat je huis voortdurend blootstaat aan radiofrequente (RF-)velden. Het verschil met 5G-masten is dat die de mobiele straling bundelen en gericht naar een gebruiker zenden die ze nodig heeft (naast de constante maar veel zwakkere signalen). Er zijn afschermende materialen die 5G- en 4G-signalen tegenhouden. De term ‘afscherming’ kan verwijzen naar het afdekken van de bron van de elektromagnetische straling of naar de afscherming van je lichaam, zodat de straling je niet of in mindere mate bereikt.Stap 5: Verminder stralingsbronnen van buiten, zoals 5G

Bij mensen die overgevoelig zijn voor elektromagnetische straling, blijken hun klachten – zoals hartkloppingen, slapeloosheid, tinnitus, nachtmerries en nachtelijk zweten – pas te verdwijnen als ze hun slaapkamer afschermen.

Koop een tent. Ik heb zelf een tent ontworpen, omdat ik vrij veel reis en zeker wil weten dat ik in een afgeschermde ruimte slaap. De enige manier om dat praktisch voor elkaar te krijgen, was om een lichtgewicht, makkelijk opvouwbare tent te maken van afschermende textiel, die je kunt aarden. Als het voor jou moeilijk is om je slaapkamer op te schonen, dan is een tent een eenvoudige en goedkope manier om je af te schermen. Bedenk dat je één tent per persoon nodig hebt. Verf je slaapkamer met afschermende verf. Dat is een effectieve oplossing om de RF-velden buiten je slaapkamer te houden. Je moet niet alleen de muren verven, maar ook het plafond, de kozijnen, de deur en de vloer. De ramen kun je afschermen met gordijnen van afschermende textiel of raamfolie. Zowel afschermende verf als de dikkere soort aluminiumfolie die in de bouw als isolatiemateriaal wordt gebruikt, kunnen elektromagnetische straling blokkeren boven 600 megahertz (MHz) tot aan het gedeelte van de millimeter- en gigahertzband dat voor 5G zal worden gebruikt.

Ramen kun je tegen 4G- en 5G-frequenties beschermen door een combinatie van doorzichtige raamfolie, standaard insectengaas van aluminium of staal en afschermende textiel die je tegen de achterkant van je gordijnen naait. Zorg ervoor dat je een EMV-meter hebt en doe zowel voor als na de afschermingsmaatregelen een meting. Dan weet je zeker dat ze effect hebben.
Koop antistatische zakken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten: voor de smartphone, tablet en laptop. Meestal gebruiken mensen ze om hackers buiten te houden, maar ze werken net zo goed om EMV binnen te houden. Gebruik de zakken zodra je je telefoon of tablet niet actief gebruikt.

Veel online winkels bieden een breed assortiment zakken aan. Welke je ook kiest, doe altijd een meting mét en een zónder zak. Pas dan weet je of de zak inderdaad een effectieve bescherming biedt. Koop afschermende kleding. Er zijn mutsen, T-shirts, ondergoed en zelfs boerka’s te koop van stoffen die zijn ontworpen om EMV buiten te houden.
Bescherm jezelf tegen je slimme meter. Heb je slimme meters in je meterkast? Dek ze dan af met een simpele afscherming. Die kun je heel eenvoudig zelf aanbrengen.
Een goede bescherming kan tot 99 procent van de elektromagnetische straling die uit de voor- en zijkanten van de slimme meter komt blokkeren. Waarschijnlijk kan je energieleverancier het signaal nog wel uitlezen. Je kunt ook je energieleverancier of netbeheerder vragen om de draadloze functie van de slimme meter uit te zetten.
Dek de achterkant van de meter met een metalen plaat af. Als je erbij kunt direct op de meter, en anders aan de achterkant van de plaat waaraan de meter hangt. Het metaal van de meter zelf biedt ook enige bescherming tegen RF-velden.

BRONNEN
1 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27601711
2 Environ Res, 2019; 171: 581-92

 

Hoe werkt 5G?
De EU heeft voor 5G drie frequenties aangewezen: 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz. De afgesproken drie frequentiebanden hebben allemaal een eigen functie.
Zendmasten met frequenties rond 700 megahertz zorgen voor basiscommunicatie op lange afstand. Zenders op straat met frequenties rond 3,5 gigahertz zorgen voor snelle communicatie bij meer dataverkeer (vergelijkbaar met de huidige wifirouters). Zenders in of aan woningen met frequenties rond 26 gigahertz zorgen voor zeer snelle communicatie van grote hoeveelheden data, dichtbij de gebruiker.Om elektriciteit te besparen zullen de small cells, de kleine zenders op straat, alleen 5G-signalen uitzenden als daarom wordt gevraagd. Daarnaast zenden ze constant een veel zwakker signaal uit om naar smartphones met 5G te zoeken.  Alle 4G-smartphones zijn geprogrammeerd om automatisch wifi te kiezen als ze de keuze krijgen. Maar als een bezoeker, huisgenoot of voorbijganger met een 5G-smartphone verbinding maakt met zo’n kleine antenne met hoogfrequente straling vlakbij jouw huis, heb jij daar relatief veel last van.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Joseph Mercola

De hersenen vetmesten

Een schone motor met vetten

Het dieet dat afrekent met pijn

Gezond eten ? of toch niet?

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Joseph Mercola avatar

Over de auteur

Joseph Mercola is een Amerikaanse Osteopaat met een fascinatie voor complementaire geneeswijzen. Via zijn website mercola.com publiceert hij artikelen en de van zijn hand verschenen boeken.
Lees meer artikelen van Joseph Mercola