Atriumfibrilleren

Een kennis van me kreeg onlangs de diagnose atriumfibrilleren. Ik ben op zoek naar informatie over alternatieve behandelingen. Wat zijn de meest effectieve natuurlijke remedies die jullie kennen?
– C.C., per e-mail

Atriumfibrilleren (AF), ofwel boezemfibrilleren of boezemfladderen, is een soort hartritmestoornis (ofwel aritmie) waarbij het hart snel en onregelmatig slaat. Het is de meest voorkomende hartziekte, met een toenemende incidentie bij toenemende leeftijd. De ‘Framingham Heart Study’ liet een tweejaars incidentie zien variërend van 6,2 (man) tot 3,8 (vrouw) gevallen per 1000 patiënten onder 55- tot 64-jarigen, en van 75,9 (man) tot 62,8 (vrouw) per 1000 patiënten onder 85- tot 94-jarigen.

Bij mannen kwam boezemfibrilleren anderhalf maal zo vaak voor als bij vrouwen1. De aandoening kan verschillende symptomen geven van lichte vermoeidheid tot ademtekort, kortademigheid en hartkloppingen. Hoewel de ziekte niet direct levensbedreigend is, verhoogt hij bij sommigen wel het risico van een beroerte of hartaanval.

De reguliere behandeling van atriumfibrilleren hangt af van factoren als leeftijd, ernst van de symptomen en de vraag of er een bijkomende of onderliggende oorzaak is. Maar meestal worden antiaritmica voorgeschreven in combinatie met stollingsremmers.

Die kunnen uiteraard een scala aan bijwerkingen geven. Vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, afname van de smaakzin, een droge huid en roze verkleurde urine, om er maar een paar te noemen die de lezers gemeld hebben van What Doctors Don’t Tell You, het tijdschrift waaruit Medisch Dossier ontstaat.

Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke manieren om AF te bestrijden. Hierbij is een waarschuwing op zijn plaats: een alternatieve behandeling kiezen in de plaats van medicijnen is, vooral in geval van een ernstige hartkwaal zoals AF, niet aan te raden zonder de begeleiding van een ervaren medisch specialist.

Alternatieve behandelingen voor AF
-Gebruik meer gezonde vetten
Een veelbelovende natuurlijke remedie tegen AF en andere aritmieën is visolie (omega-3-vetzuren), dat een antiaritmisch effect blijkt te hebben. Gebleken is dat een combinatie van eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) het boezemfibrilleren onderdrukte bij patiënten die een bypass-operatie van de kransslagaderen van het hart ondergingen. Tevens is aangetoond dat omega-3-vetzuren de incidentie van plotseling overlijden door een hartprobleem met 50 procent kunnen verlagen.
Daar staan echter gegevens tegenover waaruit blijkt dat omega-3-vetzuren bij sommige patiënten ritmestoornissen juist in de hand werken wanneer zij een voorgeschiedenis hebben met aanhoudende ventriculaire tachycardie of ventrikelfibrilleren (hartkamerfibrilleren), twee potentieel levensbedreigende aandoeningen. Hoewel die resultaten in andere onderzoeken niet gereproduceerd konden worden, lijkt het verstandig voor wie één van deze hartritmestoornissen heeft, een arts te raadplegen alvorens visolie te gaan gebruiken.

-Neem extra voedingstoffen
Bij patiënten met een magnesiumtekort die digoxine kregen tegen een aritmie, kon door gebruik van magnesiumsupplementen de dosering digoxine gehalveerd worden. Zelfs bij mensen zonder een tekort kan magnesium preventief of corrigerend werken tegen aritmie6. Andere supplementen met een bewezen nut bij patiënten met hartritmestoornissen zijn co-enzym Q10, koper, vitamine C en N-acetylcysteïne (NAC).

-Stop met cafeïne
Uit sommige onderzoeken lijkt op te maken dat er een verband is tussen cafeïne en aritmie, maar dat is zeker niet onomstotelijk bewezen. Het zou zo kunnen zijn, dat het ene hart anders reageert op cafeïne dan het andere. De beste manier dus om erachter te komen of cafeïne invloed heeft op uw eigen hart, is door te kijken wat er gebeurt als u er mee stopt.
-Beperk alcoholgebruik
Meer consistent zijn de gegevens waaruit blijkt dat een hoge inname van alcohol van invloed is op hartritmestoornissen. Een stevige drinker heeft tot tweemaal zoveel kans op atriumfibrilleren als een matige of niet-drinker. Bij één onderzoek werd zelfs een verhoogd risico gevonden bij mannen die een matige twee glazen alcohol per dag dronken.

 

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...