04-08-2008

Arava

De veiligheidsinstanties voor geneesmiddelen, de waakhonden aan de poort die ons tegen gevaarlijke, op recept verkrijgbare medicijnen moeten beschermen, kunnen soms uiterst traag reageren. Twee jaar geleden werd al voorspeld (onder andere door onze redactie) dat Arava (leflunomide), een geneesmiddel voor reumatoïde artritis, spoedig uit de handel zou worden genomen nadat er een verband was aangetoond met sterfte door leverbeschadiging. Maar ondanks de onrustbarende berichten en schadevergoedingen die vanwege gezondheidsklachten en sterfte werden geëist, wordt Arava nog dagelijks voorgeschreven.

In Groot-Brittannië hebben de medicijnwaakhonden niets gedaan, ook al waarschuwde twee jaar geleden de opperveiligheidscommissie, de Europese Organisatie voor de Evaluatie van Medicinale Producten (EMEA), reeds voor het medicijn omdat het in Europa twaalf sterfgevallen op zijn geweten zou hebben. In Nederland wordt weliswaar terughoudendheid geadviseerd, maar dient het middel wel als mogelijk alternatief. Ook in de Verenigde Staten heeft de Food and Drug Administration (FDA) vrijwel niets ondernomen.

Met het dramatische gebaar dat de FDA eigen is, voegde ze vorig jaar een waarschuwing toe aan de voorschrijvingsadviezen. Die vermeldt nu dat patiënten die Arava gebruiken ernstige leverbeschadiging kunnen oplopen die zelfs fataal kan zijn. Het nieuwe informatieblad meldt ook dat sommige patiënten ernstige infecties en zelfs sepsis (bloedvergiftiging) opliepen, wat soms fataal bleek.

Arava werd in 1998 goedgekeurd als alternatief voor de standaardmedicijnen bij reumatoïde artritis sulfasalazine en methotrexaat. Hoewel Arava veel minder vaak wordt voorgeschreven dan methotrexaat (vijf keer methotrexaat tegen een keer Avara), zijn er zes keer zoveel berichten over leverbeschadiging bij gebruik van Arava.

Ook het sterftecijfer voor Arava ligt 33 keer hoger dan voor methotrexaat. Bovendien kan Arava het syndroom van Stevens-Johnson veroorzaken, een ernstige systemische huidaandoening die je van methotrexaat niet kreeg.

De problemen met Arava zijn wellicht nog erger dan de statistieken doen vermoeden. Het medicijn blijft lang in het lichaam en veel ernstige nadelige effecten werden pas gemeld zes maanden nadat men de kuur staakte, waardoor het moeilijk werd om Arava als schuldige aan te wijzen.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...