Als het geen candida is

Darmproblemen zijn niet altijd een teken van overgroei van candida, maar van een andere balansverstoring van de darmflora. Hieronder een aanpak in zeven stappen.

Veel mensen weten niet dat er een aandoening bestaat met zeer soortgelijke symptomen als die van candida-overgroei in de darmen. Die aandoening heet ‘bacteriële dysbiose van de darm’. De symptomen bestaan uit winderigheid, obstipatie, een opgeblazen gevoel met name na het eten. Net als bij een candida-overgroei kunnen ook vermoeidheid, slaapproblemen en concentratieproblemen optreden. Bij candida fermenteren de gistachtige schimmels in de darm enkelvoudige en meervoudige suikers (de laatste zitten in tarwe, rogge, gerst en haver), waardoor ethanol en koolzuur ontstaan. Koolzuur zorgt ook voor het prik in bier en frisdrank en ethanol is de ‘sociale’
alcohol zoals die in wijn, bier en andere drank zit. Bij bacteriële dysbiose van de darm gaat het om ongewenste bacteriën die zich in de darm gehuisvest hebben. Dysbiose is een vorm van symbiose (samenleving van organismen van verschillende soorten) die niet goed is voor een of beide van die organismen. De ongewenste bacteri.n behoren niet tot de gezonde darmflora en vormen kleine koloniën op de binnenbekleding van de darm. Die mogelijkheid krijgen ze als de normale darmbacteriën ernstig verminderd zijn door bijvoorbeeld een antibioticakuur, ontstekingsremmers die vallen onder de NSAID’s (zoals ibuprofen) of overmatige alcoholconsumptie.

Uit onderzoek van het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles blijkt dat bacteriële dysbiose in de darm aanwezig is bij bijna twee derde van de patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom die regelmatig diarree hebben, en bij bijna een derde van het totale aantal patiënten met prikkelbaredarmsyndroom. Ook deze ongewenste bacteriën kunnen alcohol en koolzuurgassen produceren. Hier betreft het echter de toxische alcoholsoorten methanol (het giftige gedeelte van spiritus) en propyl- en butylalcoholen. Gelukkig is de aanmaak van deze giftige alcoholen gering en ontstaat er geen permanente schade. Wel is dit toxisch voor de lever. Dit proces heet bacteriële fermentatie in de darm, in tegenstelling tot de gistfermentatie door candida. De gassen zijn verantwoordelijk voor de winderigheid en het opgeblazen gevoel, terwijl de kleine hoeveelheden toxische alcohol zorgen voor een onrustige slaap, concentratieproblemen, libidoverlies, nachtelijk zweten en donkere kringen rond de ogen. Ook verstoren ze de darmperistaltiek: de rupsachtige bewegingen die zorgen voor de verplaatsing van de darminhoud door de darm. Veel van deze alcoholvormen
hebben namelijk een licht verdovend effect en dat maakt de darmen traag. De neiging tot obstipatie die hieruit voortvloeit, zal af en toe onderbroken worden door een episode van zeer beweeglijke darmen. Dat is niets anders dan een poging van de darmen om de ongewenste bacteriën kwijt te raken. Direct daarna begint de obstipatie
meestal weer.

Stap 1: test
Voor zowel candida-overgroei als voor bacteriële dysbiose van de darm bestaan tests, die een geregistreerde natuurgeneeskundige kan uitvoeren. Om de productie van de giftige alcoholen aan te tonen, heeft deze een bloedtest nodig als de Gut Fermentation Profile, onder andere verkrijgbaar bij Biolab Medical Unit in Londen (tel.
+44 20 7636 5959, info@biolab.co.uk). Van deze test is wetenschappelijk aangetoond dat hij accuraat aangeeft of u een kleine ‘brouwerij’ in de darmen heeft door deze bacteriën. Blijkt uit de resultaten dat er op dit moment fermentatie in uw darmen is, dan heeft u een behandeling nodig van acht tot tien weken, soms zelfs langer.

Stap 2: dieet
Tijdens de behandelperiode volgt u een dieet dat lijkt op het anti-candidadieet, maar dan minder strikt. De reden van het dieet is simpelweg dat u de ongewenste bacteriën niet meer wilt voeden terwijl u ze tegelijkertijd aan het bestrijden bent.

Stap 3: zuurbes
Neem tijdens het dieet een kruidentinctuur van Berberis vulgaris ofwel zuurbes (twee maal daags een theelepel na een maaltijd). Hierdoor verdwijnen de ongewenste bacteriën uit uw darm, terwijl de ‘goede’ bacteriën onaangetast blijven.

Stap 4: probioticum
Ook heeft u een goed probioticum nodig om de darmflora weer aan te vullen met de juiste bacteriën. De beste stammen zijn die uit de families van Lactobacilli en Bifidobacteria, de Saccharomyces boulardii en nietziekteveroorzakende stammen van de Escherichia coli en Streptococci.

Stap 5: bentoniet
Een ander goed supplement is kleipoeder van bentoniet. Dat is een aluminiumhoudend mineraal en een beproefd ‘adsorbent’ (letterlijk: opnemer) in de darm: het bindt en verwijdert veel toxinen, endotoxinen en bacteriën. Het kan ook een rol spelen bij herstel van de schade aan het filtersysteem in de binnenbekleding van de darm, die
ontstaat door de toxische alcoholen die daar constant doorheen gaan naar de bloedbaan. Neem twee maal daags een theelepel bentonietklei in wat water op een nuchtere maag.

Stap 6: vitamines
Ik raad u verder aan een goede multivitamine en visoliesupplement te gebruiken. Zorg dat er voldoende vitamine A en D in zit en vul eventueel nog aan met een goed vitamine-B-complex. Die helpen allemaal bij het herstel van de darm.

Stap 7: granen schrappen
Hoewel het niet vaak voorkomt, hebben sommige van mijn patiënten met dit probleem ook soorten Geotrichum (ook een gistachtige schimmel) in de darm. Als dat zo is, dient uw dieet nog verder beperkt te worden, door alle granen te schrappen, inclusief rijst en maïs

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Genezen met je handen

Vijf vragen over Craniosacraal therapie

Natuurlijke middelen voor obstipatie

Geen stress: ga breien, vissen of bloggen

De X-factor voor een lang leven

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier