24-11-2009

Alle goeds van groene thee

Groene thee is een natuurlijke ziektebestrijder, tegen kanker en vele andere ziekten.

 

Van groene thee is een groot aantal gunstige effecten op de gezondheid bekend, van ondersteuning bij afvallen tot verlaging van het cholesterolgehalte. Uit recente bevindingen blijkt nu ook dat groene thee de behandeling kan ondersteunen van chronische lymfocytaire leukemie (CLL), een veelvoorkomende vorm van bloedkanker waarvoor geen genezing bestaat.

Chronische lymfocytaire leukemie

Bij een onderzoek met 33 personen met CLL aan de Mayo Clinic in Minnesota bleek dat dagelijkse toediening van epigallocatechinegallaat (EGCG), een actief ingrediënt uit groene thee, ook bij hoge doseringen (tot 4000 mg/dag) goed verdragen werd. Bij veel deelnemers werd bovendien enige mate van regressie van de leukemie geconstateerd. Twee belangrijke symptomen van CLL bleken met name significant af te nemen door behandeling met EGCG: een hoge witte bloedceltelling (lymfocyten) en vergrote lymfeklieren.

De lymfocytentelling daalde bij 11 van de 33 patiënten met 20 procent of meer en bij 11 van de 12 patiënten met opgezette lymfeklieren nam de zwelling met 50 procent of meer af1. Hoewel er meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen, is dit niet het eerste onderzoek waaruit valt op te maken dat groene thee krachtig werkt tegen kanker.

Prostaatkanker

Aan het Feist-Weiller Cancer Center in Louisiana is ontdekt dat groene thee wellicht werkt tegen prostaatkanker. Dr. James Cardelli en zijn team gaf 26 mannen met prostaatkanker dagelijks een supplement met bestanddelen van groene thee (800 mg EGCG plus andere polyfenolen), vergelijkbaar met ongeveer 12 koppen groene thee van normale sterkte.

Na ongeveer een maand bleek een aantal biologische markers van de ziekte significant gedaald te zijn, zoals prostaatspecifiek antigeen (PSA) en hepatocellulaire groeifactor (HGF), beide indicatoren van een progressief verloop van de kanker. Bij sommige patiënten was de daling meer dan 30 procent, zonder dat de leverfunctie werd beïnvloed.

Preventie van kanker

Groene thee werkt waarschijnlijk ook preventief tegen kanker. Mensen die veel groene thee drinken lopen minder risico dat ze bepaalde vormen van kanker krijgen dan zij die dat niet doen. Door vijf of meer koppen groene thee per dag neemt de kans op bloed- en lymfekankers met 50 procent af. Uit een literatuuranalyse van 51 onderzoeken naar groene thee bleek tevens dat groene thee preventief kan werken tegen kanker van de lever, longen, prostaat, alvleesklier en dikke darm.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur