27-02-2018

Afvallen? Let op de tijd!

Wanneer u eet kan net zo belangrijk zijn als wat u eet, zo blijkt uit recent onderzoek. En dat heeft alles te maken met uw biologische klok.

We letten vaak wel op wat we eten, maar veel minder op de tijd tussen de maaltijden, terwijl het volgens deze studie net zo belangrijk is als we ons zorgen maken over ons gewicht.

Maar het is niet zozeer de tijd volgens de klok waar we op moeten letten. Het gaat om onze eigen biologische klok en het tijdstip waarop ons lichaam zich voorbereidt op de slaap. Als we tegen die tijd eten kan ons lichaam het voedsel opslaan als vet. Mensen met overgewicht blijken het vaakst rond dat tijdstip te eten, aldus onderzoekers van het Brigham and Women’s ziekenhuis in Boston, Massachusetts. Opvallend was dat het tijdstip waarop magere mensen en mensen met overgewicht hun hoofdmaaltijd nuttigen hetzelfde kan zijn, maar de lichaamsklok van iemand met overgewicht lijkt anders ingesteld te zijn. Zij eten op het moment dat hun lichaam al aangeeft dat het bedtijd is.

De onderzoekers registreerden gedurende 30 dagen de eetgewoonten van 110 mensen in de leeftijd van 18 tot 22 jaar met een verschillend lichaamsgewicht. De mensen met het meeste lichaamsvet nuttigden de meeste calorieën binnen een uur voor hun melatonineniveaus volgens een speekseltest stegen. Dit is een biochemisch signaal dat het lichaam zich klaarmaakt voor de slaap en de stofwisseling begint te vertragen.

Dit had een veel grotere impact op de gewichtstoename dan de hoeveelheid of het soort voedsel dat gegeten werd, het activiteitenniveau en de mate van lichaamsbeweging, en de duur van de slaap, zo stelden de onderzoekers vast. Het voedselinterval – de tijd tussen de maaltijden in – speelde ook een rol bij een gewichtstoename. Het te snel achter elkaar eten van maaltijden, maar ook te lang wachten tussen de maaltijden, geeft verkeerde signalen af aan onze stofwisseling en verhindert een gezonde spijsvertering. Idealiter zou er ongeveer vier uur tijd tussen de maaltijden moeten zitten, aldus de onderzoekers.1

Wat zegt de klok?

Eten in de avonduren, wanneer uw lichaam zich klaarmaakt om te gaan slapen, kan betekenen dat de calorieën opgeslagen worden als vet in plaats van verbrand te worden. In een recente studie consumeerden de deelnemers gemiddeld genomen ongeveer 2.300 calorieën per dag, waarvan 19 procent tijdens het ontbijt, 20 procent tijdens de lunch, 28 procent tijdens het avondeten en 23 procent in de vorm van dranken en snacks overdag en laat op de avond.

De klok toont het middelpunt tussen de begin- en eindtijd van de calorie-inname en de stippellijn laat zien wanneer de biologische klok het lichaam klaarmaakt voor de slaap, meestal een paar uur voor het slapengaan.

De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers met het meeste lichaamsvet de meeste calorieën consumeerden op het moment dat de voorbereiding op de slaap begon.

Literatuur
1. Am J Clinical Nutr, 2017; doi: 10.3945/ajcn.117.161588

Etenstijden spreiden

Belangrijk is niet alleen wat we eten, maar ook de tijd tussen de maaltijden in. Het optimale voedselinterval tussen de maaltijden is ongeveer vier uur, zo stellen de onderzoekers van het Brigham and Women’s ziekenhuis.

Ziehier enkele voorbeelden van hoe uw spreiding van maaltijden eruit zou kunnen zien:

Als u een vroege vogel bent:
Opstaan: 6 uur
Ontbijt: 7 uur
Lunch: 11 uur
Snack: 14-15 uur
Avondmaal: 19 uur
Naar bed: 22 uur

Als u een echte nachtraaf bent:
Opstaan: 10 uur
Ontbijt: 11 uur
Lunch: 15 uur
Snack: 18-19 uur
Avondmaal: 22 uur
Naar bed: 2 uur
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Welmoeds wilde keuken

Dit boek is Welmoed Bezoens verzameling van alles wat het leven lekker maakt. Van simpele tot ingewikkelde recepten, van ontbijt tot interessante smaakversterkers en de leukste drankjes. Ze leert je tips, trucs en kooktechnieken die zij dagelijks gebruikt, om je wild...

Buikpijn

Er komen steeds meer mensen in mijn praktijk met vage buikpijn: krampende buikpijn, maagpijn, zuurbrand, opgeblazen buik, benauwd, diarree en obstipatie. Vooral vrouwen, maar ook mannen. Ze lopen vaak al lange tijd rond met hun klachten. Van de huisarts en specialist...

Breekbare botten: Kun je osteoporose tegengaan?

Ouder worden gaat bij veel mensen gepaard met een afnamevan de botgezondheid en het ontstaan van ‘broze botten’, ookwel osteoporose genoemd. Cindy de Waard bespreekt deinvloed van hormonen, darmflora, voeding en krachttrainingop het ontstaan van deze aandoening....

Borstweefselbehandelingen; zinvol voor iedereen

Een gezonde borst hoort geen pijn te doen. Toch hebben veel vrouwen last van gevoelige borsten, verhardingen of ontstekingen in het borstweefsel. Vervelende en pijnlijke klachten waar vaak niet veel aan te doen is. Of wel? Een borstweefselbehandeling kan zulke...

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Kinderen kunnen lastige en kieskeurige eters zijn. Voor ouders kan dit vragen oproepen. Krijgt mijn kind binnen wat hij of zij nodig heeft? En moet ik voor bepaalde voedingsstoffen een supplement geven? We bespreken wat kinderen per dag nodig hebben, en welke...