03-04-2016

Afvallen? Krijg de bibbers

 [Vraag & Antwoord:]

Afvallen? Krijg de bibbers

Door: Harald Gaier

Ik probeer al jaren gewicht te verliezen met behulp van afslankpillen, vasten, lichaamsbeweging, diëten en de hemel mag weten wat nog meer. Nu stelde mijn man voor aan u te vragen of er nog andere mogelijkheden zijn om af te vallen. – D.G.

Ja, er is nog een andere manier die u kunt proberen. Die kost niks, maar u hebt er wel doorzettingsvermogen voor nodig. Deze aanpak is gebaseerd op nieuw onderzoek dat uitwijst dat koud water precies het soort lichaamsvet verbrandt waar we vanaf willen. Maar niet door het te drinken. Er is wel wat wetenschappelijk bewijs dat je calorieën verbrandt als je twee liter water per dag drinkt, maar dat gaat veel te langzaam.1
Het nieuwe onderzoek waarover ik het heb, laat zien dat water op een andere manier wonderen verricht. Wanneer we in contact komen met koud water of ijs brengt dat ons ‘bibbersysteem’ op gang, en dat activeert bepaalde vetcellen om calorieën te verbranden in plaats van ze op te slaan. De Amerikaanse instelling voor geneeskundig onderzoek, National Institutes of Health (NIH), heeft ontdekt dat vijftien minuten lang hevig bibberen hetzelfde effect heeft op ons – en onze stofwisseling – als een uur conditietraining.2
Word je dan slank door gewoon te bibberen? Het antwoord is te vinden in de stofwisseling van ons vetweefsel. Niet zo lang geleden is ontdekt dat ons lichaam, naast het witte vetweefsel, dat ons mollig en stevig maakt, ook een bruine vetsoort bevat, die ons nota bene slank maakt. Deze ‘nuttige’ bruine vetcellen zijn echter van nature niet erg actief. Als je deze vetcellen dus wakker kunt schudden, zet je processen in gang die niet door diëten of sporten geactiveerd kunnen worden en ga je gewicht verliezen.
Volgens de onderzoekers van de NIH is daar een simpele reden voor: deze donkere vetcellen bevatten een meer dan gemiddelde hoeveelheid mitochondriën. Deze piepkleine cellulaire elementen spelen een belangrijke rol bij onze stofwisseling: ze verwerken suikers en vetten uit ons eten, en daar hebben ze energie voor nodig.
Niet voor niets worden mitochondriën de ‘energiecentrales’ van onze lichaamscellen genoemd. En alleen die mitochondriën kunnen het ‘nuttige’ vet van de door het lichaam opgenomen calorieën omvormen tot warmte Dat doen ze drie keer zo goed als welke andere soort lichaamsweefsel ook.
Dit is vooral voor pasgeborenen belangrijk, die nog niet in staat zijn om hun eigen lichaamswarmte te reguleren en die dus snel afkoelen. Bij baby’s bestaat 5 procent van hun totale lichaamsgewicht uit bruine vetophopingen. Volwassenen daarentegen hebben maar enkele grammen bruin vetweefsel, dat zich rond de nek en schouders bevindt, en langs de ruggengraat. Maar het gaat niet zozeer om de hoeveelheid vet, maar meer om hoe actief de bruine vetcellen zijn. En die activiteit kan gemakkelijk gestimuleerd worden, aldus de NIH-onderzoekers.
Het lichaam raakt geprikkeld door de kou bij een temperatuur tussen de 15 en 20°C. Het wil zijn normale lichaamstemperatuur van 37°C behouden en zal een kettingreactie in gang zetten. Die begint met de overvloedige afgifte van het hormoon noradrenaline, dat op zijn beurt het eiwit thermogenine in de bruine vetcellen activeert. Op die manier worden de warmtecentrales van het lichaam opgestart, die het opgeslagen vet verbranden.
Bibberen zorgt ook dat de spieren ritmisch samentrekken en zo het vetverbrandende hormoon irisine in de bloedbaan brengen. Dit hormoon kan ook ‘slecht vet’ in ‘goed vet’ omzetten. En zo groeit de hoeveelheid bruin vetweefsel in het lichaam en wordt het energieverbruik bij lagere temperaturen verhoogd. Na twee maanden dagelijks een ‘koudetherapie’ (het lichaam aan kou blootstellen) gevolgd te hebben, hadden de deelnemers aan het onderzoek meer dan twee keer zoveel calorieën verbrand.
Wilt u ook de ‘koudetherapie’ volgen? Dan hoeft u niet te wachten tot het vriest of een airconditioner aan te schaffen. U hebt alleen koud water nodig. Hieronder vindt u vijf trucjes om uw bibbersysteem te activeren en de schakelaar in uw lijf om te zetten naar gewicht verliezen.

[kadertekst:] De koudwaterkuur
1. Houd het hoofd koel. Dompel uw gezicht vijf seconden in koud water van ongeveer 15 tot 18°C om te wennen aan de koudwaterprocedure. Herhaal vijf keer.
2. De ijstijd. Zuig op ijsblokjes of wikkel een zak diepvrieserwten in een handdoek om een koud kompres te maken en leg dat dertig minuten lang op die hinderlijke vetrollen.
3. Leg ijs op uw schouders. De grootste afzettingen van ‘goed’ vet zitten meestal bij het sleutelbeen, net onder uw keel. Activeer dit ‘goede’ vet door twee ijskompressen op uw blote schouders te leggen. Houd dit dertig minuten vol.
4. Neem een koude douche. De koudeschok werkt het beste als het hele lichaam meedoet. Volgens het onderzoek is twintig minuten in een koud bad of een koude douche voldoende. Het water mag niet warmer zijn dan 15°C.
5. Koude voeten. Als dat niet lukt, spoel dan vijftien seconden lang uw benen en voeten af met koud water, pauzeer tien seconden, en herhaal dit tien keer. Zelfs een lichte koude-stimulatie is al voldoende. Als u maar gaat bibberen.

1 J Clin Endocrinol Metab, 2003; 88: 6015-9
2 Cell Metab, 2014; 19: 302-9

[kadertekst:] Venkel om vet te verliezen
Drink water van venkelzaad, liefst ijskoud.
Venkelzaad bevat aanzienlijke hoeveelheden ijzer, kalium, magnesium, mangaan, fosfor, calcium, koper en vitamine A, B6 en C. Het zaad bevat ook gezonde, samengestelde etherische oliën. Deze actieve bestanddelen hebben antioxiderende eigenschappen, bevorderen de spijsvertering en gaan winderigheid tegen.1
Uit onderzoek van het staatsinstituut voor de landbouw in het Duitse Thüringen blijkt dat venkelzaad kan helpen om de eetlust te verminderen en de stofwisseling van het lichaam in een hogere versnelling te zetten.2 Venkelzaadwater werkt vochtafdrijvend en dat kan helpen de overtollige kilo’s vocht die u meezeult, kwijt te raken.3
Venkelzaad bevat ook melatonine en dat bevordert een goede nachtrust. Onderzoek bij ratten aan de Universiteit van Granada in Spanje bracht venkelzaad in verband met melatonine. Het toonde aan dat melatonine bij ratten de groei van bruin vetweefsel bevordert en daardoor gewichtsverlies bevordert. Nog niet bekend is of dit ook voor mensen geldt.4 Venkelzaad heeft zelfs een ontstekingsremmende, krampwerende en antimicrobiële werking.5

Recept voor venkelzaadwater
1 liter gefilterd water
2 eetl. venkelzaad
1. Doe het venkelzaad met het gefilterde water in een glazen kan.
2. Sluit de kan goed af en zet hem een nacht in de koelkast. De zaadjes zullen eerst gaan drijven, maar tegen de ochtend zijn ze naar de bodem gezonken.
3. Schenk het water in een thermoskan zodat het koud blijft en neem gedurende de dag af en toe een slokje. Let op: u valt niet sneller af als u meer water drinkt.

Welke hoeveelheden zijn nog veilig?
In de keuken wordt venkelzaad veel gebruikt als smaakmaker, bijvoorbeeld in saucijzen en visgerechten. Veel mensen kauwen na het eten op de zaden om de spijsvertering te ondersteunen en winderigheid tegen te gaan.
Het is veilig om dergelijke kleine hoeveelheden te gebruiken. Niet iedereen kan echter zomaar grotere, medicinale hoeveelheden venkelzaad consumeren. Heel zelden komt het voor dat venkelzaad een allergische reactie veroorzaakt, met verschijnselen als ademhalingsproblemen, galbulten, uitslag, zwellingen in het gezicht en in de keel, en zonneallergie.
De website van het Amerikaanse Norris Cotton Kankercentrum waarschuwt dat venkel de kans op een insult kan vergroten. Raadpleeg daarom uw arts als u epilepsie hebt of andere insulten voordat u medicinale hoeveelheden venkel inneemt. Dat geldt ook als u zwanger bent of borstvoeding geeft.6

1 ‘Fennel seed nutrition facts’; www.nutrition-and-you.com/fennel-seed.html
2 www.naturalnews.com/044051_fennel_cancer_treatment_weight_loss.html
3 J Ethnopharmacol, 2007; 114: 1-31
4 J Pineal Res, 2013; 55: 416-23
5 Int J Life Sci, 2015; 4: 18-32; www.indianjournals.com/ijor.aspx?target=ijor:lsijls&volume=4&issue=1&article=003
6 cancer.dartmouth.edu

[Streamers:]
Vijftien minuten lang hevig bibberen heeft hetzelfde effect op ons als een uur conditietraining
Venkelzaad kan helpen om de eetlust te verminderen en de stofwisseling van het lichaam in een hogere versnelling te zetten

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Medicatie is vaak geen genezing

In 2020 kwam het boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? van huisarts Lieneke van de Griendt uit. Een moedige daad: als huisarts collega’s uitnodigen te reflecteren op de uitoefening van hun vak, en nog een stap verder: ze aan te moedigen zichzelf af te vragen:...

Genetische manipulatie; Synthetisch voedsel weet wat je eet

Via de achterdeur komen talloze soorten genetisch gemodificeerde en gemanipuleerde voedingsmiddelen de voedselketen binnen. Veel mensen eten deze producten zonder dat ze dit weten of er een keuze in hebben. Cate Montana bespreekt in het laboratorium gekweekte...

Van ziekte en zorg naar gezond gedrag

Trainen van gezond gedrag en mentale fitheidAls kind genas Heidi Stiegelis van lymfeklierkanker. Sindsdien wilde ze de wereld op het gebied van zorg en leefstijl veranderen. En zo geschiedde. Vanuit haar psychologiepraktijk traint zij nu (zorg)professionals in het...

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Marleen Dijkhoff en Cielke Sijben hadden een druk leven met werk, gezin, vrienden en feestjes. Maar ze verlangden naar balans, lichamelijk en mentaal. Toen ayurveda op hun pad kwam, veranderde alles. Slaapproblemen verdwenen, ze kregen een gezond gewicht (dag...