28-07-2008

ADHD: opnieuw ernstige waarschuwing tegen geneesmiddelen

Hoewel de meeste goed geïnformeerde mensen inmiddels al tien jaar weten hoe gevaarlijk geneesmiddelen zijn op basis van amfetamine, zoals Ritalin, voor de behandeling van kinderen met ADHD, zijn de oplettende waakhonden voor de toelating van geneesmiddelen een stuk trager van begrip. Zo heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) pas in maart dit jaar iets ondernomen, maar wel met de woede van een gekooide tijger.
Middelen tegen ADHD, zoals Ritalin en Concerta, blijken samen te gaan met plotselinge bloeddrukstijging en versnelling van de pols, met soms zelfs een hartaanval, beroerte of overlijden tot gevolg. Zonder enig verder overleg heeft de FDA een black box warning op de etiketten van deze middelen laten zetten. Dat is het door de fabrikanten meest gevreesde wapen van de FDA. Het is een ernstige waarschuwing die herkenbaar is door zijn typografie en het kader met dikke zwarte lijnen. Wel een strenge straf voor een middel dat wellicht levens heeft beëindigd of verziekt, maar ja, we leven in barre tijden1.

 

1BMJ, 2006; 332: 380
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur