05-07-2010

ADHD: Natuurlijke behandeling

Een natuurlijke behandeling van ADHD


Een scala aan medicijnen wordt momenteel gebruikt om ADHD te behandelen. Maar zo’n 30 procent van de kinderen reageert daar niet op, of kan de bijwerkingen niet verdragen. Die bijwerkingen zijn onder andere misselijkheid, braken, hartslagafwijkingen, bloedarmoede en leverproblemen. Gelukkig zijn er ook alternatieven.
 

Supplementen
Essentiële vetzuren (essential fatty acid – EFA). Deze zijn essentieel voor de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen. Gebrek hieraan kan een factor zijn bij het ontstaan van ADHD. Het slikken van supplementen zou de symptomen verbeteren, zo valt uit verscheidene onderzoeken op te maken. Het meest effectief zijn supplementen met de vetzuren omega-3 en omega-6 in de verhouding 12:1 of eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) in de verhouding 3:1. In een Australisch onderzoek kregen 132 kinderen met ADHD in de leeftijd van 7 tot 12 jaar 30 weken lang een supplement met de naam eye qTM (Equazen). Dit bestaat uit 400 mg visolie en 100 mg teunisbloemolie. Het effect was positief. De dagelijkse dosis die effectief bleek was zes capsules, wat neerkwam op 558 mg EPA, 174 mg DHA en 60 mg omega-6 gammalinoleenzuur (GLA)1. Uit ander onderzoek (het Oxford-Durham verkennend onderzoek) kwam naar voren dat bij 40 procent van de 117 onderzochte kinderen met leer- of gedragsproblemen die eye q slikten het lezen en spellen drastisch verbeterde2.
Magnesium. Volgens één studie zouden supplementen hiermee in sommige gevallen kunnen helpen. Kinderen met ADHD die een laag magnesiumgehalte hadden kregen zes maanden lang een supplement met 200 mg van deze stof. Vergeleken met 25 andere kinderen met ADHD en te weinig magnesium in hun lichaam bleek het supplement tot een significante verbetering van het hyperactieve gedrag te hebben geleid3.
Zink. Er zijn ook aanwijzingen dat een gebrek aan zink een rol kan spelen. In een dubbelblind onderzoek bij 44 kinderen met de diagnose ADHD bleek de combinatie van 15 mg zink met het medicijn methylfenidaat (Ritalin) significant beter te werken dan Ritalin alleen4.
L-Carnitine. In totaal 24 jongens van 6-13 jaar kregen in twee afzonderlijke periodes van acht weken dagelijks in willekeurige volgorde L-carnitine (100 mg per kg lichaamsgewicht) of een placebo, tot een maximum van 4 gram per dag. Hun gedrag werd geobserveerd door zowel ouders als leerkrachten. De ouders waren van mening dat de L-carnitine bij 54 procent van de kinderen een significante gedragsverbetering gaf. Bij het placebo was dat slechts 13 procent. De observatie van de leerkrachten stemde hiermee overeen. Er werden geen ernstige bijwerkingen gerapporteerd. Wel had één van de jongens een onaangename lichaamsgeur bij gebruik van L-carnitine. Volgens de onderzoekers kan deze sporadische bijwerking worden voorkomen door het gelijktijdig slikken van riboflavin (vitamine B-2)5.
 

Voeding
Kleurstoffen en bepaalde additieven (toegevoegde stoffen om eigenschappen zoals kleur, geur, smaak en houdbaarheid te verbeteren) zijn al eerder in verband gebracht met hyperactiviteit bij kinderen6. Het lijkt dus raadzaam om die te vermijden. Het Feingold dieet, waarbij alle synthetische kleurstoffen, bepaalde conserveringsmiddelen en salicylaten (aspirineachtige stoffen die veel voorkomen in voedsel) worden vermeden bleek in sommige onderzoeken goede resultaten te geven7,8. In andere onderzoeken echter werd geconcludeerd dat het resultaat niet beter was dan het gewone placebo-effect van diëten9.
Een glutenvrij dieet is ook het proberen waard. Sommige studies vinden namelijk een relatie tussen ADHD en coeliakie. In een onderzoek bij 132 coeliakiepatiënten bleek een aanzienlijke verbetering van de ADHD-achtige symptomen kort nadat zij een glutenvrij dieet waren gaan volgen10. Volg een dergelijk dieet niet zonder deskundige begeleiding en diagnostiek.
 

Neurofeedback
• Met behulp van uiterst gevoelige computertechnologie kan deze techniek – wat eigenlijk een vorm van biofeedback is – de elektrische activiteit in de hersenen meten en deze informatie terugkoppelen naar de proefpersoon zodat deze dit als het ware kan leren te ‘sturen’. Volgens recente analyse van meerdere onderzoeksresultaten ‘…kan neurofeedback als ‘effectief en specifiek’ worden beschouwd (niveau 5) bij de behandeling van ADHD. Het effect ligt vooral op het terrein van het aandachtstekort en de impulsiviteit; het resultaat bij de hyperactiviteit is meer gemiddeld’11. De werking van deze techniek zou even goed zijn als die van stimulerende medicijnen12 en het IQ met gemiddeld 12 punten kunnen verhogen13.

 

1J Dev Behav Pediatr, 2007; 28: 82-91

2Pediatrics, 2005; 115: 1360-1366
3Magnes Res, 1997; 10: 149-156
4BMC Psychiatry, 2004; 4: 9
5Prostagl Leukotr Essent Fatty Acids, 2002; 67: 33-38
6Lancet, 2007; 370: 1560-1567
7Aust Paedriatr J, 1988; 24: 143-147
8Clin Pediatr [Phila], 1977; 16: 652-656
9Crit Rev Food Sci Nutr, 1996; 36: 31-47
10J Atten Disord, 2006; 10: 200-204
11Clin EEG Neurosci, 2009; 40: 180-189
12Altern Med Rev, 2007; 12: 146-151
13Appl Psychophysiol Biofeedback, 1998; 23: 243-263
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Systeemdenken in de geneeskunde

Een chronische aandoening kun je vaak beter oplossen als je naar de film van het leven kijkt, in plaats van naar een foto van het huidige moment. Dan wordt duidelijk welke factoren een rol speelden in het ontstaan van het ziektebeeld. En ook hoe genezing kan worden...

Leververvetting: Een stille epidemie

Zonder het te weten heeft een vijfde van de Nederlanders te maken met een leveraandoening. Door een voeding rijk aan slechte suikers en vetten slaat de lever op hol en produceert hij grote hoeveelheden vet. Dit vet wordt opgeslagen in de lever waardoor deze vervet en...

Geld staat bovenaan, gezondheid onderaan

De industriële lobby verandert de berichtgeving over de volksgezondheid Dat je tegenwoordig niemand meer kunt vertrouwen, is voor scherpzinnige lezers van Medisch Dossier allang duidelijk. We moeten de adviezen die we krijgen van onze gezondheidsautoriteiten met veel...

Nieuws van Juglen: Acrylamide. Liever niet!

De Europese voedselwaakhond SAFE heeft recent ontdekt dat de hoeveelheid acrylamide in sommige voedingsmiddelen vier tot vijf keer hoger is dan wettelijk toegestaan. Op hun website, www.foodnavigator.com, staat hierover een uitgebreid artikel. Niet alleen in voeding...

Psychedelica als medicijn van de toekomst

Psychedelica worden steeds vaker gebruikt als medicijn. De laatste jaren is er een toename van ceremonies met zogenoemde plantmedicijnen als truffels en ayahuasca. Waar staat de wetenschap en wat kunnen bepaalde middelen doen? Medisch Dossier stelt een aantal vragen...