Health Corner – Augustus 2021. Voedsel Vandaag

In deze editie van Health Corner hebben we aansluiting gezocht bij het thema van de reportage en de rubriek Focus: voedselsystemen, voedingspatronen, zelfbeeld, over- of ondergewicht, voedselallergieën en voeding als energiebron.

Ons voedselsysteem maakt ons ziek

Elke aflevering van deze podcast van Gezondheidsnet voert Karine Hoenderdos een gesprek met een deskundige gast over gezondheid, ziekte en leefstijl. Ditmaal bevraagt zij hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell hoe het komt dat zoveel mensen in Nederland ziek zijn of overgewicht hebben. Volgens Seidell moeten we niet alleen werken aan onze eigen gezondheid, maar vooral ook aan die van de maatschappij, want we worden vooral ziek door ons voedselsysteem, en de gezondheidszorg.

Te beluisteren in de podcast app

Fuel

De documentaireserie Human: the world within laat in diverse persoonlijke verhalen van over de hele wereld zien hoe levens, passies en doelen worden gefaciliteerd door de verschillende complexe systemen van het menselijk lichaam. De derde aflevering, getiteld Fuel, gaat over het menselijke maag-darmstelsel als een geavanceerd ecosysteem dat brandstof verwerkt, zodat ons lichaam optimaal functioneert, of we nu een dieet volgen of een marathon rennen.

Te bekijken via: Netflix

Studio Erasmus

Wetenschappers en docenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam bespreken in deze maandelijkse talkshow de actualiteit en het laatste academische onderzoek. In deze aflevering is hoogleraar Liesbeth van Rossum aan het woord over obesitas en overgewicht. Volgens Van Rossum is overgewicht een groot gevaar voor de volksgezondheid. Corona heeft dat probleem onder een vergrootglas gelegd.

Te beluisteren via: YouTube Channel: Studio Erasmus
Titel: Liesbeth van Rossum over de herwaardering van preventieve gezondheidszorg

Transformatie Podcast

Psycholoog en onderzoeker Sjanett de Geus ontvangt inspirerende gasten uit binnen- en buitenland, omdat zij ‘onwijs blij wordt van deze gesprekken (en de mensen) die allemaal verlangen naar (mentale) vrijheid en groei weerspiegelen’. In deze Engelstalige aflevering interviewt zij Marc David, psycholoog en oprichter van het Institute for the Psychology of Eating, over de samenhang tussen eten en ons zelfbeeld.

Te beluisteren via: de podcast-apps

Een gezonder Nederland

De Nieuwe Wereld TV is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek. Dit platform brengt mensen uit verschillende disciplines en maatschappelijke sferen bij elkaar om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. In deze aflevering is huisarts Tamara de Weijer aan het woord over de vele aan onze leefstijl gerelateerde problematieken in onze samenleving. Haar missie: “Nederland gezonder maken.”

Te beluisteren via: YouTube Channel: De Nieuwe Wereld TV
Titel: Voeding en zingeving spelen grote rol bij toename leefstijlgerelateerde aandoeningen

Kukuru

Kukuru staat voor kort, groots en innerguru (innerlijke drijfveer). Giel Beelen praat in de 70e aflevering van zijn wekelijkse podcast met voedingsdeskundige, spreker, auteur, docent en levensmiddelenadviseur Ralph Moorman over afvallen, hormonen, testosteron en voeding. Ook de schijf van vijf, bodybuilding en een hormoonbalansdieet zijn onderwerpen van gesprek.

Te beluisteren via: de podcast-apps

Op zoek naar het beste in jezelf

Voedingsdeskundige Samefko Ludidi is fel tegenstander van een dieet met te weinig calorieën. Ludidi promoveerde op het Prikkelbare Darm Syndroom. Ook schreef hij het boek De dr. Ludidi Vastenmethode. De wetenschap is zijn basis, maar die basis moet in zijn ogen wel ingebouwd kunnen worden in de dagelijkse praktijk. Richard de Leth, oprichter van OERsterk, gaat met hem in gesprek.

Te beluisteren via OERsterk podcast

Intuïtief Eten: een revolutionaire anti-dieetmethode

Klinisch diëtiste, voedingswetenschapper en docent in het VUmc, Marijke Berkenpas is initiatiefnemer en van het foodplatform I’m a Foodie. Twintig professionals hebben zich in dit platform verenigd om voedingswetenschap te vertalen op een eigentijdse en aansprekende manier. In #S01A21 spreekt diëtiste Diede Huver over intuïtief eten. Dit is een anti-dieet-benadering waarbij je met behulp van 10 principes leert hoe je in contact kunt komen met je innerlijke signalen zoals honger, verzadiging en voldoening, waardoor je diëten definitief gedag kunt zeggen.

Te beluisteren via: de podcast-apps

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Fundamenteel ‘waterbewijs’ homeopathie

Mediteren tegen dementie

Pijnstillers: winst op korte termijn, problemen op lange termijn

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier