03-11-2022

Zorgverzekering 2023; wat gaat er veranderen?

We gaan richting het einde van het jaar. Dat betekent dat het weer tijd is om na te denken over de polis zorgverzekering 2023. Maar wat zijn de veranderingen voor komend jaar? Hoeveel is het verplichte eigen risico, hoeveel gaat de zorgpremie omhoog en wordt de zorgtoeslag ook hoger? Tot het einde van het jaar heb je de mogelijkheid om over te stappen. Dit kan verstandig zijn wanneer je bijvoorbeeld minder wilt betalen, bepaalde medische zorg nodig hebt of wanneer je wilt kiezen voor een duurzamere zorgverzekeraar.

Veranderingen zorgverzekering 2023

Alles wordt duurder, de zorgverzekering helaas ook. Het goede nieuws is dat de zorgtoeslag iets omhooggaat. De exacte premiekosten en vergoedingen verschillen per zorgverzekeraar, de zorgverzekeringen van de verschillende aanbieders kunnen onderling ook aanzienlijk van elkaar verschillen. Er zijn veel keuzemogelijkheden, zoals restitutiepolis, combinatiepolis, naturapolis en budgetpolis. Vergelijk de verschillende zorgverzekeringen om te kijken of overstappen voor jouw situatie voordelig kan zijn.

Niet alleen de kosten en vergoedingen verschillen, verzekeraars kiezen ook ieder voor zich hun beleggingen. Vanwege de financiële ruimte van de zorgverzekeraars hebben de gekozen doelen een grote impact. Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan milieu en duurzaamheid? Kijk dan naar investeringen in groene energie in plaats van in fossiele brandstoffen.

Eigen risico

Het verplichte eigen risico blijft dit jaar hetzelfde als afgelopen jaar: €385,-. Dit is het maximale bedrag dat je zelf moet betalen voor de vergoeding van kosten uit het basispakket. Het kabinet heeft bekend gemaakt dat het eigen risico tot en met 2025 zal worden bevroren. Net als voorgaande jaren kun je, als je dat wilt, je eigen risico verhogen tot €885,-.

Stijging zorgpremie

Het kabinet heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2023 met ongeveer €120,- per jaar stijgt. De nominale premie is nu nog €127,- per maand, maar dit bedrag loopt volgend jaar op tot wel € 137 per maand. Op uiterlijk 12 november zijn de zorgpremies van alle verzekeraars bekend. Je weet dan precies hoe hoog jouw zorgverzekering gaat uitvallen.

De zorgpremie blijft de komende vijf jaar fors stijgen. De voorspelling is een verhoging tot wel 36% in 2027. Dat blijkt uit onderzoek op basis van verwachtingen uit de voorjaarsnota van het kabinet.

Stijging zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de zorgpremie voor huishoudens tot een bepaald inkomen. Dit maximale jaarinkomen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag wordt het ‘drempelinkomen’ genoemd. Deze is voor alleenstaanden maximaal €28.500 en met gezin of toeslagpartner €35.500. Daarbij geldt een maximaal bedrag dat je aan spaargeld mag hebben.

De zorgtoeslag gaat in 2023 omhoog met ongeveer €42,- per maand voor alleenstaanden. Heb je een toeslagpartner of gezin dan kun je rekenen op een stijging tot €51,- per maand. Omdat de zorgtoeslag hoger wordt en het afbouwpercentage hetzelfde blijft, zijn er in 2023 meer huishoudens die recht hebben op zorgtoeslag. Je kunt op de site van de Belastingdienst berekenen of je recht hebt op zorgtoeslag.

Afschaffing collectiviteitskorting

De collectiviteitskorting is al langere tijd onderwerp van gesprek en werd de afgelopen drie jaar flink afgebouwd. Dit jaar kregen mensen met een collectieve verzekering nog maximaal vijf procent korting. Deze korting wordt in 2023 definitief afgeschaft.

Tenslotte gaan ook de kosten van medicijnen mogelijk omhoog en zijn er veranderingen in de vergoedingen vanuit de basisverzekering.

*Mogelijk gemaakt door overstappen.nl

Uit dezelfde categorie

Wereldmilieudag 2023

Afgelopen maandag 5 juni vierden we Wereldmilieudag (World Environment Day): de dag dat de wereld stilstaat bij de urgente kwesties waarmee onze planeet wordt geconfronteerd. Dit jaar bestond Wereldmilieudag 50 jaar en lag de focus op oplossingen tegen plastic...

Groen, gezondheid en participatie

ZonMw, het samenwerkingsverband tussen ZorgOnderzoek Nederland (Zon) en Medische wetenschappen (Mw), is een financieringsorganisatie van onderzoek en innovatie in de gezondheidszorg. Onlangs plaatsten zij een artikel over groenparticipatie en welzijn. [1] Om de...

Natuur op recept

Onlangs lazen wij de nieuwsbrief van Juglen Zwaan (www.aHealthylife.nl). Zwaan schreef hierin over een recente studie, die aantoont dat de natuur vele voordelen biedt voor lichaam en geest. Wij geven je graag een samenvatting. [1, 2] Eerder onderzoek toonde al aan dat...

Zero Waste Nederland

Van 22 tot en met 28 mei is het de landelijke Week Zonder Afval: de week waarin we worden uitgedaagd zo min mogelijk afval weg te gooien.

Het laatste nieuws

Genen en diabetische cardiomyopathie

Cardiologen verbonden aan de Universiteit van Wetenschap en Technologie in Wuhan (China) hebben de rol van het gen ZNF593-AS bij diabetische cardiomyopathie bekeken. De uitkomsten van het onderzoek suggereren het gen als behandelmogelijkheid. [1] Diabetische...

Nitraat en hart- en vaatziekten

Het idee dat nitraatrijkvoedsel het risico op het krijgen van kanker met zich meebrengt, overschaduwd de gezondheidsvoordelen van nitraat in je groenten en fruit. Dat is de conclusie uit het onderzoek van Australische wetenschappers verbonden aan het Instituut voor...

Wereldmilieudag 2023

Afgelopen maandag 5 juni vierden we Wereldmilieudag (World Environment Day): de dag dat de wereld stilstaat bij de urgente kwesties waarmee onze planeet wordt geconfronteerd. Dit jaar bestond Wereldmilieudag 50 jaar en lag de focus op oplossingen tegen plastic...