13-06-2011

Zink helpt daadwerkelijk tegen gewone verkoudheid

Eindelijk heeft iemand een manier gevonden om een gewone verkoudheid te bestrijden.
Zinksupplementen zwakken de ernst en de duur af, mits in een heel vroeg stadium ingenomen. Wie regelmatig zinksupplementen neemt, verlaagt bovendien al het risico om verkouden te worden.
Onderzoekers constateerden al in 1984 dat zuigtabletten met zink de symptomen verminderden, maar anderen kwamen weer tot andere conclusies en niemand kon aantonen via welk mechanisme zink zijn heilzame werking uitoefende.
Inmiddels hebben wetenschappers van de Cochrane Collaboration zich aan de hand van systematische reviews in dit onderwerp verdiept. Zij analyseerden de uitkomsten van vijftien klinische trials, met in totaal 1360 proefpersonen. Hieruit concludeerden ze dat zink in welke vorm dan ook – siroop, zuigtabletten of supplementen – werkt tegen gewone verkoudheid, op voorwaarde dat dit binnen een dag na het begin van de symptomen wordt ingenomen. En kinderen die vijf maanden lang dagelijks 15 mg zink als siroop of zuigtablet nemen, worden minder vaak verkouden.
De onderzoekers vragen zich ook af of zink bij astmapatiënten zou kunnen helpen, omdat hun symptomen vaak verergeren als ze kou vatten.
BRON: Cochrane Database Syst Rev, 2011; 2: CD001364
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws