11-06-2018

Zijn transvetten vanaf 2023 verboden?

We weten al langer dat transvetten niet goed voor ons zijn, toch zitten ze nog in veel producten verstopt. De Wereldgezondheidsorganisatie wil hier dan ook een stokje voor steken.

Het doel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is om vanaf 2023 transvetten in industrieel bereide producten te verbieden.

Verbannen maar niet verboden

Volgens de WHO vallen er jaarlijks zo’n 540.000 doden door de transvetten die in onze voedingsmiddelen voorkomen. Omdat deze stoffen schadelijk zijn voor het lichaam, zijn ze in veel westerse landen inmiddels al verbannen, maar nog niet verboden. In de verdere landen, zoals Pakistan, India en Iran is het echter een andere zaak en worden er nog steeds volop producten met transvetten gebruikt.

De consument informeren

De alternatieven voor geharde vetten zijn op dit moment nog niet optimaal. Om deze reden zal het verbannen van de transvetten in fases verlopen. Zo wil de WHO regeringen ondersteunen bij het verbannen van deze schadelijke vetten. Ook willen zij consumenten meer informatie verschaffen over de gevolgen die deze vetten kunnen hebben.

Van transvet naar palmolie?

Op dit moment wordt ook veel gebruik gemaakt van palmolie. Palmolie is echter ook niet de beste optie omdat dit ten koste gaat van de tropische regenwouden. Inmiddels worden er in Nederland steeds minder transvetten gebruikt en vormen deze geen probleem meer in de Nederlandse voeding volgens de Gezondheidsraad.

Bron: The New York Times

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws