05-01-2021

Wonder-eiwit is mogelijke sleutel tot onze levensduur

Het is misschien het wondereiwit dat onze levensduur en gezondheid bepaalt: HNG ofwel ‘humanin G’. Er zijn al verbanden aangetoond tussen HNG en leeftijdgerelateerde problemen zoals een slecht gezichtsvermogen en de ziekte van Alzheimer.

Nieuw onderzoek suggereert dat het ook invloed heeft op hoe lang we leven. HNG – een eiwit in onze mitochondriën, de ‘energiecentrales’ van onze cellen lijkt af te nemen naarmate we ouder worden, en dit zou de sleutel kunnen zijn tot de verklaring van veroudering en uiteindelijk onze dood, zeggen onderzoekers van de Amerikaanse USC Leonard Davis School of Gerontology.

Afnemende niveaus van HNG lijken verband te houden met het aantal kinderen dat we hebben. Met andere woorden: het is een afweging tussen voortplanting en een lang leven, en dus leven mensen met een groot aantal kinderen misschien niet zo lang.

Het zou een evolutionair overblijfsel kunnen zijn, zegt Kelvin Yen, een van de onderzoekers. ‘Het doel van het leven is voortplanting en dan ben je klaar, maar als het niet lukt je voort te planten, moet je proberen zo lang mogelijk rond te blijven hangen en een neveneffect daarvan is een lang leven.’ Dat gezegd hebbende; hoge HNG-waarden kunnen een genetische oorzaak hebben.

De onderzoekers ontdekten dat kinderen van honderdjarigen hogere HNG-waarden hadden dan degenen van wie de ouders eerder waren overleden. HNG-niveaus bepalen niet alleen mede onze levensduur; lage niveaus zijn in verband gebracht met leeftijdsgebonden maculadegeneratie, de ziekte van Alzheimer en dementie.

Nu HNG is geïdentificeerd als een belangrijke factor voor de gezondheid en een lang leven, zal de volgende fase zijn het ontwikkelen en onderzoeken van supplementen die therapeutisch en preventief kunnen worden ingezet, voegen de onderzoekers toe.

Aging (Albany NY), 2020; 12: 11185–99

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Zorg is kunst

Een van mijn favoriete citaten is van Karel Appel: ‘Ik rotzooi maar wat aan’ zei de wereldberoemde schilder ooit. En misschien geloofden de mensen die oppervlakkig keken naar zijn abstracte, kleurrijke werken dit ook wel. De kenners wisten echter wel beter: Appel had...