10-12-2017

Wilt u goed slapen? Zorg dan voor een reden om op te staan

Als u goed wilt slapen, moet u ervoor zorgen dat u een reden hebt om ’s ochtends op te staan. Met andere woorden: om een doel te hebben in het leven, zo zeggen wetenschappers.

Effectieve manier

Het is een effectieve manier om zonder medicijnen te zorgen voor een goede en ongestoorde nachtrust. U zal minder last hebben van slaapapneu (of een onregelmatige ademhaling) en bewegingen, zoals het rusteloze benen syndroom (RLS – restless leg syndrome) die u telkens doen ontwaken.

Slecht slapen en slapeloosheid vormen een toenemend probleem naarmate we ouder worden, maar het hebben van een doel in het leven kan de meeste van deze slaapproblemen oplossen, stellen onderzoekers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Illinois.

10 stellingen

Zij toetsten hun theorie in een groep van 825 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 79 jaar. Zo ontdekten zij dat mensen die het gevoel hadden dat hun leven zin heeft, veel minder kans hadden op slaapapneu en het rusteloze benen syndroom. De kwaliteit van hun slaap was ook beter.

Om na te gaan of de deelnemers het gevoel hadden dat ze een doel in het leven hadden, werd hen gevraagd of zij het eens waren met een reeks van tien stellingen, zoals: “Ik voel me goed als ik bedenk wat ik in mijn leven gedaan heb en wat ik hoop te doen in de toekomst.”

Mindfulness meditatie kan mensen helpen om een doel in het leven te vinden, aldus de onderzoekers.

Bron: BioMed Central
 

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.