21-05-2014

Wel bosbessen, geen vruchtensap

Bosbessen, druiven en appels verlagen de kans op diabetes type 2. Als u wekelijks drie porties van deze vruchten eet, hebt u 26 procent minder kans op diabetes. Het drinken van vruchtensap verhoogt juist de kans op diabetes.

Bosbessen bieden de beste bescherming. Mensen die van vruchtensap overschakelen op bosbessen, verlagen hun risico zelfs met zo’n 33 procent, zeggen onderzoekers van de Harvard School of Public Health in Boston. Druiven en rozijnen verlagen de kans met 19 procent, en appels en peren met 13 procent.

Verrassend genoeg geeft het drinken van vruchtensap juist een iets hogere kans op diabetes. Volgens de onderzoekers komt dit doordat vruchtensap alleen nog maar het vocht uit het fruit bevat. Dat vocht wordt sneller door het lichaam opgenomen dan hele vruchten, waardoor de bloedsuiker en het insulinegehalte stijgen. Hun conclusie baseerden ze op een onderzoek bij 187.382 inwoners van Groot-Brittannië, de VS en Singapore, van wie 6,5 procent uiteindelijk diabetes type 2 kreeg.

Bron: British Medical Journal, 2013; 347: f5001
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws