20-06-2018

Watertherapie bij artrose

Warm water en klei verbeteren pijn en functie van de gewrichten bij artrose. Deze watertherapie is ook makkelijk thuis uit te voeren.

Een van de meest voorkomende gewrichtsklachten is artrose, een aandoening waarbij gewrichtskraakbeen verloren gaat en de gewrichtsvloeistof vermindert. Hierdoor ontstaan pijn en een stijf gevoel. Zowel voeding als leefstijl kunnen de klachten verbeteren, maar daarnaast kunnen ook aanvullende therapieën ondersteunen. Balneotherapie, of watertherapie, is daar een voorbeeld van.

Balneotherapie bij gewrichtspijn

De moderne balneotherapie omvat technieken waarbij water wordt gebruikt om de gezondheid te bevorderen. Bijvoorbeeld het gebruik van een thermaal bad, het afwisselen van koude- en warme baden of het gebruik van kleipakkingen. Deze therapievorm wordt al eeuwen in diverse culturen toegepast. Van de Egyptenaren tot de Romeinen en oude Grieken, allen gebruikten ze water om ziekten te genezen. Watertherapie wordt ook sinds oudsher ingezet bij gewrichtsproblemen.

Dagelijks kuurbad

Turkse wetenschappers hebben de traditie van het gebruik van watertherapie bij artrose eens nader bekeken. Zij concludeerden dat een kuur bestaande uit een dagelijks kuurbad van 36 tot 38 graden en een kleipakking met een temperatuur van 42 tot 43 graden gedurende 20 minuten, na twee weken de pijn en functie van de gewrichten kon verbeteren.

Thuis toepassen

Prettig aan deze vorm van therapie is dat u het ook thuis kunt toepassen. Door middel van een warm bad of een warme douche, eventueel met toegevoegde zouten/mineralen, kunt u uw doorbloeding stimuleren. Kleipakkingen maakt u met leem, dat u kunt kopen bij de gespecialiseerde drogist of natuurwinkel. Van de leem maakt u met water een papje dat u vervolgens op de aangedane gewrichten aanbrengt. De wetenschappers geven aan dat het warme water van het bad de doorbloeding van de gewrichten stimuleert, wat herstel bevordert. De kleipakkingen bevatten veel zwavel, dat nodig is voor de opbouw van gewrichtsvloeistof. Tezamen kan dit het herstel van een gewricht bevorderen.

Bron: Z Gerontol Geriatr. 2018 Jan 24.

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws